search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:03
MENU CLOSE

Φυσικός και oικονομικός δροσισμός

12.05.2013 21:00
Φυσικός και oικονομικός δροσισμός - Media

Πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και το τομολογιακό ''ηλεκτροσοκ'' της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση µετά τον δύσκολο και παγωµένο χειµώνα που µας επιφύλαξε εξαιτίας της µνηµειώδους ανοησίας µε την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης µε αποτέλεσµα να εκτοξευθούν στα ύψη οι λογαριασµοί της ∆ΕΗ λόγω της χρήσης άλλων πηγών θέρµανσης, µας επιφυλάσσει τώρα νέο ηλεκτροσόκ αφού το ζητούµενο το επόµενο διάστηµα θα είναι πώς θα αντιµετωπίσουµε τις υψηλές θερµοκρασίες που θα αρχίσουν να µας δοκιµάζουν.

Έτσι, σήµερα περισσότερο από ποτέ, οι πολίτες πρέπει, πριν αποφασίσουν να πέσουν στις δαγκάνες της ∆ΕΗ, να πειραµατιστούν µε εναλλακτικές λύσεις για τον δροσισµό του σπιτιού τους σε µια προσπάθεια να απαντήσουν στις νέες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύµατος µε οικονοµικές και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
 
Ανεµιστήρας οροφής
 
Πριν επιλέξετε τη λύση του κλιµατιστικού, εµπιστευθείτε την παλιά, δοκιµασµένη και οικονοµική λύση των ανεµιστήρων οροφής. Όπως επισηµαίνει το ΚΑΠΕ, ο ανεµιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια – όση και ένας κοινός λαµπτήρας φωτισµού. Η λύση είναι άκρως αποτελεσµατική ακόµα και σε σχετικά υψηλές θερµοκρασίες και µε τον τρόπο αυτόν µπορεί να αποφευχθεί η εγκατάσταση κλιµατιστικού. Επιλέξτε να τοποθετήσετε ανεµιστήρες οροφής ακόµα κι αν έχετε κλιµατιστικό αφού µε τον τρόπο αυτόν θα χρησιµοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο την ακριβή λόγω ∆ΕΗ λύση δροσισµού.
 
Το πλεονέκτηµα του ανεµιστήρα οροφής είναι ότι αναδεύει κατακόρυφα τα χαµηλά δροσερά ρεύµατα του δωµατίου µε τα θερµά ρεύµατα που είναι υψηλότερα µε αποτέλεσµα να µειώνει οµοιόµορφα την εσωτερική θερµοκρασία. Στα πλεονεκτήµατά του είναι επίσης και το γεγονός ότι αερίζει το δωµάτιο ενώ ταυτόχρονα διώχνει κουνούπια και µύγες.
 
Οι ειδικοί συµβουλεύουν για καλύτερη απόδοση η φτερωτή να απέχει 2,5-3 µέτρα από το δάπεδο και 25-30 εκατοστά από το ταβάνι και τα πτερύγια να απέχουν τουλάχιστον 50 εκατοστά από τους πλευρικούς τοίχους. Παράλληλα, σηµαντικό είναι να επιλέξετε αθόρυβο ανεµιστήρα καθώς και ανεµιστήρα που να έχει τη δυνατότητα αναστροφής των πτερυγίων ώστε να τον χρησιµοποιείτε βοηθητικά και τον χειµώνα για τη θέρµανση του σπιτιού.
 
Με την ανάποδη λειτουργία των πτερυγίων ο ανεµιστήρας κατεβάζει χαµηλότερα τον ζεστό αέρα µε αποτέλεσµα να βοηθά στην απόδοση της θέρµανσης. Οι τιµές των ανεµιστήρων οροφής ξεκινούν από περίπου 30 ευρώ και φτάνουν µέχρι και τα χίλια. Εναλλακτικά, προτείνεται η χρήση ανεµιστήρων δαπέδου, που είναι όµως λιγότερο αποτελεσµατικοί σε σχέση µε εκείνους της οροφής.
 
Τρικ για δροσιά
 
Το ΚΑΠΕ επισηµαίνει ότι, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος έχει κλιµατιστικό ή βασίζεται στους ανεµιστήρες για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι απαραίτητο να κάνει κάποιες παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχύσει
τον δροσισμό του σπιτιού του.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαραίτητα είναι τα εξής βήματα:
 
* Σκίαση παραθύρων με κατάλληλο σύστημα, ανάλογα με τον προσανατολισμό. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι έως και 11 βαθμούς. Στον Νότο χρειάζονται οριζόντια σκίαστρα, σταθερά ή κινητά, στην Ανατολή και τη Δύση κατακόρυφα. Η σκίαση μπορεί να γίνει είτε με την κατάλληλη φύτευση δέντρων και φυτών είτε με κατάλληλα σκίαστρα, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε μεγάλη ποικιλία και εύρος τιμών.  
 
Τα σκίαστρα μπορεί να είναι από απλές τέντες μέχρι ειδικές μεταλλικές κατασκευές. Όπου υπάρχει δυνατότητα, προτείνεται η φυσική σκιά που προσφέρουν τα δέντρα, η οποία μπορεί να μειώσει τα έξοδα για κλιματισμό από 15% έως και 50%. Ακόμη κι αν ένα δέντρο σκιάζει απλώς την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, μπορεί να μειώσει κατά 10% την κατανάλωση ενέργειας. Ένα δέντρο που σκιάζει το σπίτι αντιστοιχεί με 5 κλιματιστικά που λειτουργούν για 20 ώρες! Τρία δέντρα φυτεμένα σε σωστά σημεία μπορούν να μειώσουν την ενέργεια για δροσισμό έως και κατά 50%.
 
* Εάν υπάρχει δυνατότητα, τοποθετήστε ανακλαστικές μεμβράνες στα τζάμια ή τοποθετήστε ειδικά τζάμια χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e).
 
* Χρησιμοποιήστε ανοιχτά χρώματα για τους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές, αλλά και τις τέντες.
 
* Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας με την τοποθέτηση λαμπτήρων και συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και ταυτόχρονα θερμαίνουν και τον χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολλή ζέστη.
 
* Ο αερισμός του σπιτιού να γίνεται μόνο τις νυχτερινές ώρες.
 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:02