18/01/2019 06:41:09
29.4.2010

Πολύ μεγαλύτερη η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα!

 Πολύ μεγαλύτερη η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα! - Media

Η αμερικανική ακτοφυλακή εκτιμά ότι η ποσότητα του πετρελαίου που διαρρέει κάτω από την εξέδρα άντλησης που βυθίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού είναι πέντε φορές μεγαλύτερη!

Περίπου 5.000 βαρέλια την ημέρα χύνονται στη θάλασσα, μόλις 80 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λουιζιάνας, ενώ τρίτη διαρροή εντοπίστηκε σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή από αυτή την κηλίδα πετρελαίου μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ...

Ίσως η μόνη περίπτωση που μπορεί να συγκριθεί είναι οι πυρκαγιές στις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ, μετά τον πόλεμο στον Κόλπο το 1991, ενώ η καταστροφή του 1989, έξω από την Αλάσκα, με το πετρελαιοφόρο "Εξον Βαλντέζ" μοιάζει ασήμαντη σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει τώρα!

Αν οι εκτιμήσεις αποδειχθούν ορθές, η κηλίδα του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού θα φτάσει τα 11 εκατομμύρια γαλόνια, που ήταν η διαρροή του 1989, σε λιγότερο από δύο μήνες. Ήδη, μέλη των ειδικών συνεργείων, που με 49 σκάφη προσπαθούν να περιορίσουν τη διαρροή, προκαλούν ανάφλεξη στην κηλίδα του πετρελαίου, προσπαθώντας να περιορίσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο "ελεγχόμενος εμπρησμός" του πετρελαίου που επιπλέει στη θάλασσα γίνεται σε μια περιοχή μόλις 50 χιλιόμετρα ανατολικά από το Δέλτα του Μισισιπή. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να περιοριστεί η διαρροή του πετρελαίου από την υφαλοκρηπίδα, όπου είναι η πετρελαιοπηγή και από πάνω της η εξέδρα άντλησης που ανατράπηκε και πήρε φωτιά.

Οι ειδικοί μηχανικοί εργάζονται για την κατασκευή ενός μηχανισμού σε σχήμα θόλου, που θα καλύψει το πετρέλαιο το οποίο αναβλύζει στην επιφάνεια, και από κει να το αντλούν σε δεξαμενόπλοια, αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί εβδομάδες πριν αρχίσει να λειτουργεί.

Εάν αλλάξει ο καιρός, η κηλίδα μπορεί να κινηθεί προς τις ακτές με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.