search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:30
MENU CLOSE

Ο κύβος ερρίφθη: «Αιματηρή» συμφωνία τώρα

30.04.2010 05:56
Ο κύβος ερρίφθη: «Αιματηρή» συμφωνία  τώρα - Media

«Θα χυθεί αίμα και μά­λιστα πολύ». Η φράση ανήκει σε υπουργικό στέλεχος και αναφέρε­ται στο τρίτο σταθερο­ποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που ανα­μένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες και πάντως όχι αργότερα από την Κυριακή.

«Θα χυθεί αίμα και μά­λιστα πολύ». Η φράση ανήκει σε υπουργικό στέλεχος και αναφέρε­ται στο τρίτο σταθερο­ποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που ανα­μένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες και πάντως όχι αργότερα από την Κυριακή.

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο ανακοινώθη­κε τον Δεκέμβριο, το δεύτερο, με το οποίο έπεσε «λεπίδι» στους μισθούς και τα επιδόματα του Δη­μοσίου, ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουά­ριο και τώρα έρχεται το τρίτο, «πολύ επώδυνο», πρόγραμμα σταθερότητας, όπως ανέφερε από το Βερολίνο ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος – Καν.

Πληροφορίες επιμένουν ότι σε χτεσινή σύσκε­ψη που προήδρευσε ο Γιώργος Παπανδρέου και κράτησε περισσότερο από 3 ώρες με τη συμμετο­χή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Φίλιππου Σαχινίδη, Χάρη Παμπούκη και Βαγγέλη Βενιζέ­λου συζητήθηκε εκτενώς η κατάσταση στην οικονομία και οι πιέσεις για πτώχευση της Ελλάδας και αναλύθηκαν τα επόμενα βήματα, ενώ ο πρω­θυπουργός είναι αποφασισμένος να πάρει επάνω του όλο το παιχνίδι ανακοινώνοντας μόνος του τη συμφωνία, δίνοντας έτσι τον απαραίτητο δραματικό τόνο στο εγχείρημα.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να αναβάλει το ταξίδι του στην Αργο­λίδα το Σαββατοκύριακο και να ανα­κοινώσει ο ίδιος την Παρασκευή το μεσημέρι και πάντως πριν κλείσουν οι διεθνείς αγορές ότι υπάρχει συμ­φωνία με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊ­κής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπα­ϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος θα ανακοινώσει και το περίγραμμα των σκληρών μέτρων καλώντας τη διεθνή κοινό­τητα για άλλη μια φορά να αναγνωρίσει τις θυσίες που θα κάνει σε βάθος χρόνου ο ελ­ληνικός λαός και να βάλει επιτέλους φρέ­νο στην επέλαση των κερδοσκόπων που στοχεύουν στην ολοσχερή χρεοκοπία της χώρας και την εξαφάνιση του ευρώ.

Μάλιστα στη σύσκεψη της Τετάρτης αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός να δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινη­τοποιηθεί άμεσα και να σημάνει συναγερμός για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κρίση ξεπερνάει κατά πολύ την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χτες και ο Ντομινίκ Στρος – Καν αλλά και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από το Βερολίνο, πιέζοντας τη γερ­μανική πολιτική ηγεσία να κινηθεί γρήγορα, αν και ο υπουργός Οικο­νομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε αποστάσεις από την τελική έγκριση του σχεδίου στήριξης από τη γερμανική Άνω Βουλή παρατείνοντας τη σύγχυση, την αβεβαιότητα αλ­λά και την πίεση των αγορών σε μια σειρά χωρών της ευρωζώνης εκτός της καταρρακωμένης Ελ­λάδας.

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τη συμ­φωνία θα ανακοινώσει ακόμα ότι αυτή θα κατα­τεθεί στη Βουλή προκειμένου να επικυρωθεί διά νόμου και έχει δεχτεί εισηγήσεις να επισημάνει ότι ουσιαστικά η επικύρωσή της παίρνει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν με τις απόψεις τους στις προσπάθειες για τις θυσίες της χώρας. Αντίστοιχη πρόσκληση θα απευθύνει σε όλες τις «υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας» για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που απειλεί την οικονομική και κοινωνική υπόσταση της χώρας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τα… σαΐνια του Διεθνούς Νομι­σματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τίποτα δεν θα είναι όπως ξέρουμε…

Παρ’ ότι μέχρι χτες η κυβέρνηση επιχειρούσε να πείσει (κυρίως ο Λοβέρδος) ότι δίνει σκληρή μάχη να διασώσει τον 13ο και 14ο μισθό, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τελικά ο 14ος θα πάει άκλαφτος, αν και μπορεί να αποφα­σιστεί τελικά η μεγαλύτερη περικοπή τους και όχι η πλήρης εξαφάνιση και των δύο μισθών.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν πως, όπως θα γίνει η περικοπή, ουσιαστικά θα εξαφανιστούν από τον ορίζοντα επίδομα Πάσχα και επίδομα άδειας, αφού οι δανειστές μας επιμένουν για περαιτέρω μειώσεις στις δαπάνες για πληρω­μές των δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο αναμέ­νεται να εξαπλωθεί και στον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ώστε να ανέβει η ανταγωνιστικότητα των επι­χειρήσεων.

Ερώτημα υπάρχει για την τύχη όσων βρεθούν εκτός προσωπαγών θέσεων με την κατάργηση και συγχώνευση επιχειρήσεων του Δημοσίου ή δημοτικών επιχειρήσεων, αφού οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα πάρουν τον δρόμο της από­λυσης με συνοπτικές διαδικασίες με ερμηνεία του Συντάγματος, όπως πρώτος την περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πά­γκαλος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα ανοίξει το εύ­ρος των απολύσεων, αφού φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για διπλασιασμό του ποσοστού από το 2% στο 4% των εργαζομένων ανά επιχείρηση, αντί της πλήρους απελευθέρωσης που ζητούνταν. Θα ανακοινωθεί ακόμα ότι προωθείται η μεγαλύτε­ρη ευελιξία στην αγορά εργασίας αλλά και το πάγωμα μέχρι νεωτέρας των αυξήσεων και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να πέσουν στο εσωτερικό της χώρας οι τιμές και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα προϊό­ντων και υπηρεσιών σε όλη την πραγ­ματική οικονομία. Πολλοί εκτιμούν ότι στο πλαίσιο αυ­τό θα ανακοινωθούν ακόμα σκληρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, με τις πληροφο­ρίες να αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη θα έχουμε και δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας και άλλες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Μετά την κατάθεση της συμφωνίας – μνημο­νίου, τίποτα δεν θα θυμίζει την Ελλάδα που ξέ­ρουμε, τόσο στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους όσο και στο επίπεδο ρυθμίσεων θεσμών, που γνω­ρίσαμε μέχρι τώρα, και ενός κοινωνικού διχτυού ασφαλείας, όπως καθορίστηκε μετά τη μεταπο­λίτευση.

Θα σημάνει αυτό κοινωνική έκρηξη; Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι συνθήκες είναι τόσο δραμα­τικές, που η χώρα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με μια πρωτόγνωρη κρίση απρόβλεπτη για την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου όλων μας, αν δεν «ματώσουμε» τώρα. Γι’ αυτό και πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν με ωριμότητα τη συμφωνία. Δηλαδή θα αφήσουμε να χυθεί αδιαμαρτύρητα το «αίμα» μας, κατά τις κυβερνητικές βουλές… Θα δείξει. Μόνο ο χρόνος μπορεί να επιβε­βαιώσει ή να διαψεύσει τις κυβερνητικές προβλέψεις…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:29