search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:49
MENU CLOSE

Δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

14.05.2013 12:37
Δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Media

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, οι Ξενοδόχοι, οι Έμποροι και οι Επαγγελματοβιοτέχνες υπέγραψαν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύος έξι μηνών.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, οι Ξενοδόχοι, οι Έμποροι και οι Επαγγελματοβιοτέχνες υπέγραψαν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύος έξι μηνών.
 
Ο ΣΕΒ, ωστόσο, αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση και αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών» υποστηρίζοντας ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία».
   
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού» και κάνει λόγο για «παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους».
 
Συγκεκριμένα σημειώνει:
 
«Ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους: τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου, ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο, αφορά στενά τα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί. Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σ' αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει.
 
Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητά μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον. Σε αυτά αποσκοπούσε η αντιπρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΒ για ένα πρωτόκολλο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή».
 
Υπενθυμίζεται ότι στις επιχειρήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων των ξενοδόχων (ΣΕΤΕ), των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) απασχολείται το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:49