search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:28
MENU CLOSE

Η Αυστρία θα αποδίδει στην Αθήνα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

16.05.2013 12:00
Η Αυστρία θα αποδίδει στην Αθήνα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα - Media

Με αυτή την τροπολογία, η υπ. Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, εξουσιοδοτείται, σε συνεννόηση με άλλες κοινοτικές χώρες, να αποδίδει στην Ελλάδα ετήσια επιχορήγηση στο ύψος των εσόδων που αναμένει η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα ως κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η Αυστρία πρόκειται στο μέλλον να αποδίδει στην Ελλάδα, ως επιχορήγηση, τα κέρδη της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) από ελληνικά ομόλογα, στη βάση τροπολογίας στο νόμο περί σταθεροποίησης του ισοζυγίου πληρωμών, που ψηφίστηκε στην αυστριακή Βουλή από τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
 
Με αυτή την τροπολογία, η υπ. Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, εξουσιοδοτείται, σε συνεννόηση με άλλες κοινοτικές χώρες, να αποδίδει στην Ελλάδα ετήσια επιχορήγηση στο ύψος των εσόδων που αναμένει η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα ως κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων.
 
Για το 2013 αυτά τα έσοδα της ΑΚΤ αναμένεται να είναι 61 εκατομμύρια ευρώ, για το 2014 να ανέλθουν σε 55 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 σε 42 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 σε 32 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 σε 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά τα έσοδα που θα αποδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2038, υπολογίζεται να φτάσουν τα 281,2 εκατομμύρια ευρώ.
 
Κατά της τροπολογίας, για διαφορετικούς το καθένα λόγους, ψήφισαν τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα δύο ακροδεξιά, Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, όπως και την Ομάδα Στρόναχ του αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου Φρανκ Στρόναχ, να επαναλαμβάνουν τη γνωστή κριτική τους κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.
 
Από την πλευρά του, το Κόμμα των Πρασίνων εξέφρασε την κατ' αρχήν αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, άσκησε όμως κριτική στον τρόπο παροχής βοήθειας προς τη χώρα, που, κατά την άποψή του, ωφελεί μόνον τις τράπεζες, ενώ ζήτησε να υπάρξουν προγράμματα ανάπτυξης αντί της επιβαλλόμενης από τις Βρυξέλλες, πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα.
 
Αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης, η κ. Φέκτερ (του Λαϊκού Κόμματος), χαρακτήρισε την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ως έκφραση της ευρωπαικής αλληλεγγύης, η οποία, όπως είπε, επιπλέον συμβάλλει στην σταθερότητα στην Ευρωζώνη, επομένως και στην Αυστρία, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα υποχρεούται να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και ήδη βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο.
 
Πρόσθεσε δε, πως τα χρήματα, εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής του ελληνικού κράτους στην οικονομία της χώρας, φθάνουν στον ελληνικό πληθυσμό και σύμφωνα με την ίδια, τα δύο τρίτα του ύψους της βοήθειας πηγαίνουν στο ελληνικό κράτος και το ένα τρίτο ρέει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αυστριακής ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αποπεμφθεί από την Ευρωζώνη, η κ. Φέκτερ έκανε λόγο για επιπόλαιη σκέψη και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από εισαγωγές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα τιμολογούνταν όχι στο αδύναμο νόμισμα της δραχμής, αλλά σε ισχυρό ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15