search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:03
MENU CLOSE

Νέο στέλεχος κοροναϊού προβληματίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ

16.05.2013 13:13
Νέο στέλεχος κοροναϊού προβληματίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ - Media

Ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό και θανάτους, παρακολουθούν οι αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο καθώς και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην Ελλάδα.

Ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό και θανάτους, παρακολουθούν οι αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο καθώς και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης διαγνώστηκαν σε ασθενείς και ταξιδιώτες, που προέρχονταν από την Αραβική Xερσόνησο και στη χώρα μας δεν έχει καταγράφει κάποιο περιστατικό.
 
Συγκεκριμένα έως και τις 15 Μαΐου έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 40 κρούσματα λοίμωξης με το νέο στέλεχος, που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού και οδήγησαν σε 20 θανάτους. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από τη Σαουδική Αραβία ενώ οκτώ περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη (από δύο σε Γερμανία και Γαλλία και τέσσερα στο Ηνωμένο Βασίλειο).
 
Ο νέος κοροναϊός προέρχεται από πολυπληθή οικογένεια ιών, στην οποία ανήκει επίσης ο ιός του SARS, αλλά δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνος, κυρίως επειδή δεν έχει δείξει έως τώρα ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα και αποτελεσματικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως για παράδειγμα ο ιός της γρίπης. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι ο νέος κοροναϊός (NCoV) θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο έπειτα από στενή και παρατεταμένη επαφή.
 
«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε το εύρος της επικινδυνότητας του ιού, καθώς σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα από πού προέρχεται και πώς διατηρείται στη φύση», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ και τονίζει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για έλεγχο στις πύλες εισόδου μιας χώρας ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο και τα ταξίδια στην αραβική χερσόνησο ή αλλού.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:03