search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:13
MENU CLOSE

Κλειδώνουν και τα… άλλα μέτρα

29.04.2010 15:56
Κλειδώνουν και τα... άλλα μέτρα - Media

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) για το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας. Το σχέδιο στήριξης φαίνεται να κλειδώνει, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις έως και την Κυριακή, μετά το πέρας της Πρωτομαγιάς.

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) για το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας.

Το σχέδιο στήριξης φαίνεται να κλειδώνει, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις έως και την Κυριακή, μετά το πέρας της Πρωτομαγιάς.

Το μάρμαρο που αναμένεται  να πληρώσουμε σύμφωνα με το Reuters, είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε 23-25% από 21% και την αύξηση τουλάχιστον κατά 10% του ΕΦΚ σε καύσιμα, καπνό και ποτά.

Εντωμεταξύ χαμένοι βγήκαν από το σκληρό πόκερ οι δημόσιοι υπάλληλοι αφού καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο και επιβάλλεται τριετές πάγωμα μισθών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «παγώνουν» οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις ενώ αυξάνεται το όριο απολύσεων.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για αναγκαστική μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2011.

“Οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να οδηγήσουν σε πολυετές πρόγραμμα τολμηρών μέτρων”, δηλώσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώνοντας τις ανωτέρω εκτιμήσεις.

Σε ομιλία του στην Οικονομική Σύνοδο του Μονάχου, ο Ζ. Τρισέ κάνει έκκληση για την ανάληψη άμεσης δράσης, προκειμένου να μην εξαπλωθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η ευρωζώνη θα πρέπει να καταλήξει σε ένα πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο θα περιορίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης των προβλημάτων σε άλλα κράτη-μέλη.

«Αυτό που χρειαζόμαστε πιο πολύ τώρα είναι μια ισχυρή αίσθηση κατεύθυνσης. Χρειαζόμαστε μια αίσθηση κατεύθυνσης που να μας καθοδηγήσει στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», τόνισε.

Σημειώνεται, δε, ότι αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβασή τους. «Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά στα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών», ανέφερε.

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, εξέφρασε ο επίτροπος επί των οικονομικών Ολί Ρεν. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από την δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα οδηγήσει σε ριζική προσαρμογή της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και ως εκ τούτου “δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες σήμερα, αλλά σύντομα”.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:09