search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:21
MENU CLOSE

Τότε «θυσίαζαν» υπουργούς

17.05.2013 21:00
oldphotospod_1605_005_cmyk1368773758.jpg

Η πρώτη και μεγαλύτερη απεργία διαρκείας εκπαιδευτικών με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 1988!

Η πρώτη και μεγαλύτερη απεργία διαρκείας εκπαιδευτικών με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 1988! Με την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια γενικότερα τεταμένη περίοδο με πολλά μεγάλα θέματα ανοιχτά, να «θυσιάζει» δυο υπουργούς Παιδείας, τους Τρίτση και Κακλαμάνη. Μέχρι, βέβαια, την οριστική αναστολή των κινητοποιήσεων στις 28 Ιουνίου, ύστερα από απόφαση του Πρωτοδικείου για παράνομη και καταχρηστική απεργία, αλλά και πακέτο παροχών από τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου, που είχε τοποθετηθεί αιφνιδίως στη θέση μερικά 24ωρα πριν. Δυο χρόνια μετά, πάντως, θα γίνονταν και πάλι ανάλογες κινητοποιήσεις.

Το χρονικό της απεργίας

5 ΜαΪου Τοπικές Ενώσεις καθηγητών καταψηφίζουν την πρόταση της ΟΛΜΕ για τετραήμερη απεργία και υπερψηφίζουν απεργία διαρκείας στις εξετάσεις.
6 ΜαΪου Τέλος από το υπουργείο Παιδείας ο Τρίτσης έπειτα από έγγραφη παραίτηση για τέταρτη φορά! Κάνει λόγο για υπονόμευση του έργου του και κατηγορεί ευθέως τον πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μένιο Κουτσόγιωργα. Νέος υπουργός ο Απόστολος Κακλαμάνης.
7 ΜαΪου Υπερψηφίζεται από τις 69 εκ των 76 τοπικών Ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) η πρόταση, που υποστηρίζεται από ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία), ΚΚΕ εσ., ΕΑΡ και ανεξάρτητους, για απεργία διαρκείας. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστράτευσης των καθηγητών.
11 ΜαΪου Το υπουργείο οπισθοχωρεί λίγο, όμως η ΟΛΜΕ ανακοινώνει ότι τα βασικά αιτήματα για οικονομική – κοινωνική αναβάθμιση του καθηγητή δεν ικανοποιούνται και σκληραίνει τη στάση της.
12 ΜαΪου Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ δεν αποδέχεται τις συνολικές τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δίνει 1 δισ. δρχ. Η ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) διαχωρίζει τη θέση της από την ΟΛΜΕ. Η ΔΕΕ (ΚΚΕ) ανακοινώνει πως «όσα δίνονται, δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν την αξιοπρέπεια του καθηγητή».
14 ΜαΪου Παραίτηση μελών της ΠΑΣΚ από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και ανασυγκρότηση συμβουλίου, με εκατέρωθεν αιχμές. Ο Κακλαμάνης κατηγορεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά.
18 ΜαΪου Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών ΔΗΜΕΛ, το 55,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πως την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην παιδεία φέρει η κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα, όμως, το 57% λέει «όχι» στην απεργία.
23 ΜαΪου Πρώτη μέρα απεργίας με την έναρξη των εξετάσεων. Το ποσοστό αποχής των καθηγητών φτάνει στο 94,4%. Από τους 23.691 απήργησαν οι 22.300.
26 ΜαΪου Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία μέσω Βουλής στο Μέγαρο Μαξίμου από την ΟΛΜΕ, με τη συμπαράσταση της ΑΔΕΔΥ.
7 ΙουνΙου Χιλιάδες καθηγητές απ’ όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν εκ νέου πορεία προς τη Βουλή, με σύνθημα «δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε».
10 ΙουνΙου Πανικός από φήμες για επιστράτευση των καθηγητών. Διαψεύδει η κυβέρνηση, που κάνει λόγο για προβοκάτσια.
15 ΙουνΙου Με ψήφους 7-3 το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απορρίπτει νέα κυβερνητική πρόταση. Τα πολιτικά κόμματα, πάντως, ζητούν πλέον να γίνουν οι εξετάσεις.
17 ΙουνΙου Ο υπουργός τονίζει ότι λήγουν οριστικά οι συναντήσεις με την ΟΛΜΕ.
21 ΙουνΙου Ο Ανδρέας Παπανδρέου «βαφτίζει» αιφνιδιαστικά στον ανασχηματισμό υπουργό Παιδείας τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ προοριζόταν για Προεδρίας.
22 ΙουνΙου Πρώτη συνάντηση Γ. Παπανδρέου – ΟΛΜΕ. «Δεν έχω προίκα» δηλώνει ο νέος υπουργός.
23 ΙουνΙου Η απόφαση 1870/88 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των καθηγητών. Την ίδια μέρα, πακέτο παροχών από Γ. Παπανδρέου στους εκπαιδευτικούς.
26 ΙουνΙου Η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται σε αναστολή της απεργίας, εκτιμώντας ότι ήδη επέφερε ρωγμές στην εισοδηματική κυβερνητική πολιτική. Οι καθηγητές ξεκίνησαν την απεργία τους στις 23 Μαΐου έχοντας, μεταξύ άλλων, δυο βασικά αιτήματα: 20.000 δρχ. αύξηση στον βασικό μισθό και διατακτική για βιβλία ύψους 30.000 δρχ. Οι κυβερνητικές προτάσεις στις οποίες επήλθε συμφωνία είναι: 26.000 δρχ. για κάθε διδακτικό τρίμηνο το 1988 για εξέταστρα, 32.000 δρχ. για το 1989 και διατακτική 15.000 δρχ. για όλους τους καθηγητές.
28 ΙουνΙου Απόφαση αναστολής της απεργίας με 75 ψήφους των προέδρων τοπικών Ενώσεων κι ένα λευκό. Ανακοινώνεται ότι στις 30 Ιουνίου ξεκινάνε οι απολυτήριες εξετάσεις για 350.000 μαθητές και στις 14 Ιουλίου οι γενικές. «Κάτω τα βατραχοπέδιλα, πάνω τα μολύβια» ένας από τους χαρακτηριστικούς τίτλους του ημερήσιου Τύπου…
30 ΙουνΙου Έναρξη απολυτήριων εξετάσεων με τουλάχιστον 68 (από τα 1.300) λύκεια να κάνουν καταλήψεις, με αίτημα οι εξετάσεις να γίνουν τον Σεπτέμβριο. Εκκλήσεις από την κυβέρνηση, εισαγγελικές παρεμβάσεις κι ένταση σε υπό κατάληψη σχολεία.
1 ΙουλΙου Σταματάνε οι καταλήψεις στα λύκεια της Αθήνας ύστερα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των μαθητών και κάτω από την πίεση πολλών γονέων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:17