search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:30
MENU CLOSE

Λάδι στη φωτιά που καίει στις Σκουριές

18.05.2013 21:00
oldphotosskouries-athens-thumb-large1368777247.jpg

Κυριακή 12 Μαΐου. Εδώ και καιρό μακριά από την «πολιτική σκηνή», ο Χρήστος Παπουτσής και ο Γιάννης Ραγκούσης κάθονται αναπαυτικά μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης λίγο πριν από την έναρξη των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των οκτώ.

Κυριακή 12 Μαΐου. Εδώ και καιρό μακριά από την «πολιτική σκηνή», ο Χρήστος Παπουτσής και ο Γιάννης Ραγκούσης κάθονται αναπαυτικά μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης λίγο πριν από την έναρξη των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των οκτώ. Πρώτο θέμα, ακόμα μια φορά, τα σοβαρά επεισόδια στις Σκουριές της Χαλκιδικής μεταξύ των κατοίκων που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού και των ΜΑΤ.

Ο συνήθης απολογισμός κάνει λόγο για προσαγωγές διαδηλωτών, καθώς και τον τραυματισμό οκτώ αστυνομικών από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας! Μάλιστα ένας από τους αστυνομικούς, ο οποίος βρισκόταν στο κέντρο της διμοιρίας που βλήθηκε από τα σκάγια, τραυματίζεται στον θώρακα και κρίνεται επιβεβλημένη η μεταφορά του στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.
• Οι κάτοικοι της Ιερισσού και της Κάτω Παναγιάς μιλούν για προβοκάτσια, που σκοπό έχει να πλήξει το δίκαιο του αγώνα τους ενάντια στην επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή από τη λειτουργία του εργοταξίου της κοινοπραξίας «Ελληνικός Χρυσός».
• Από την άλλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δηλώνει πως «οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη Χαλκιδική συνιστούν μέγιστη πρόκληση εναντίον του κράτους δικαίου στη χώρα μας».

Οδομαχίες
Την αρχικά χαλαρή διάθεση των κυρίων Παπουτσή και Ραγκούση διαδέχεται ένα έντονο σφίξιμο στο στομάχι και η μνήμη τους μπαίνει στη «μηχανή του χρόνου» επιστρέφοντας στο πρώτο τετράμηνο του 2011. Τότε που οι… «Γαλάτες της Κερατέας» όρθωσαν το ανάστημά τους μπροστά στα κοινά σχέδια πολιτείας και επιχειρηματιών για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.
Έπειτα από 140 μέρες οδομαχιών, στις 19 Απριλίου 2011, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Κερατέα συμφωνώντας σε μια άτυπη εκεχειρία με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή και τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο.
Εκείνη η πρωτοβουλία του Παπουτσή δεν άρεσε καθόλου στον – τότε υπουργό Εσωτερικών – Ραγκούση, ο οποίος επέμενε στη δυναμική παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή, ώστε να προκριθεί η λύση της δημιουργίας της χωματερής, συμφερόντων Μπόμπολα.
Τον «συνδετικό κρίκο» του «τότε» με το «τώρα» και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.
Μια σύρραξη που δεν θέλει και πολύ ώστε σύντομα ν’ αρχίσει να μετρά απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
«Θυσία» καταρχήν στον… βωμό της «υλοποίησης μιας επένδυσης ιδιαίτερα συμφέρουσας για την ελληνική οικονομία», όπως είχε αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 24 Ιουλίου του 2012, απορρίπτοντας την προσφυγή των κατοίκων της Ιερισσού και της Μ. Παναγιάς, που ζητούσαν τη διακοπή των έργων εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές από την κοινοπραξία «Ελληνικός Χρυσός», συμφερόντων Μπόμπολα, ως δραστηριότητα επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
«Θυσία» όμως και στον… βωμό των πολιτικών φιλοδοξιών του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να στιγματιστεί η εικόνα του στο Μέγαρο Μαξίμου, ως του υπουργού που απέτυχε να προστατέψει μια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ, «ανάσα» για τη μαστιζόμενη από την κρίση ελληνική οικονομία.
Το «μήνυμα» διά στόματος Σαμαρά ήταν σαφές: «Δεύτερο γαλατικό χωριό στην ελληνική επικράτεια, που θα έχει ως συνέπεια τη ματαίωση οποιασδήποτε ξένης ή εγχώριας επιχειρηματικής επένδυσης, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και θα παταχθεί με κάθε τρόπο».
Με άνωθεν εντολή οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού Ανάπτυξης (Χατζηδάκης) και Περιβάλλοντος (Λιβιεράτος) πέρασαν στο περιθώριο και η «μπαγκέτα» δόθηκε στον κύριο Δένδια και τους «πραιτοριανούς» του.

Επίθεση
Η αφορμή από όσους επιχειρούν να καπηλευθούν τον αγώνα των κατοίκων της Ιερισσού, της Μεγάλης Παναγιάς και των άλλων χωριών που πλήττονται άμεσα από τη λειτουργία του εργοταξίου στο δάσος των Σκουριών δεν άργησε να δοθεί.
Ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου πραγματοποιείται εμπρηστική επίθεση άγνωστων κουκουλοφόρων στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός», οι οποίοι καταστρέφουν μηχανήματα και απειλούν – σύμφωνα με μαρτυρίες των θυμάτων – να κάψουν ζωντανούς τους φύλακες.
Οι κουκουλοφόροι «βαφτίζονται» από τη συγκυβέρνηση τρομοκράτες και, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποδεικτικό στοιχείο, αρχίζουν οι αθρόες προσαγωγές κατοίκων της Ιερισσού. Όποιος εντοπίζεται να κινείται στο δάσος θεωρείται ύποπτος, ακόμα και αν πρόκειται για μαθητές γυμνασίου.
Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει όταν, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δίνει εντολή στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να στείλει τα ΜΑΤ στην Ιερισσό. Στις 3 Μαρτίου η παραλιακή κοινότητα της Χαλκιδικής μετατρέπεται σε πεδίο μάχης με τους αστυνομικούς να μη διστάζουν να ρίξουν δακρυγόνα και χημικά στο προαύλιο του γυμνασίου!
Το «φιτίλι» της έντασης έχει «ανάψει»! Ακολουθεί μπαράζ αλληλοκατηγοριών σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τα πυρά να συγκεντρώνονται κυρίως εναντίον βουλευτών και τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που στέκονται στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής.
Και ενώ, μετά τη γενική κατακραυγή από την εισβολή των ΜΑΤ σε… σχολεία, η έκρυθμη κατάσταση φαίνεται να αποκλιμακώνεται, στις 10 Απριλίου ο Ν. Δένδιας θυμάται τον ρόλο του… «εκατόνταρχου» που του έχει απονείμει ο Αντ. Σαμαράς.
Λίγες ώρες μετά τη νυχτερινή εισβολή των ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στα σπίτια δύο από τους 20 κατηγορουμένους για την εμπρηστική επίθεση κουκουλοφόρων στο εργοτάξιο των μεταλλείων στις Σκουριές, ο Δένδιας δήλωνε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή: «Εάν οποιαδήποτε κοινότητα, χωριό ή κωμόπολη στην Ελλάδα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και να εφαρμόσει το δικό του Σύνταγμα, το δικό του δίκαιο και τον αυτοδικαίως κανόνα ζωής, να γνωρίζει πως αυτό δεν πρόκειται να περάσει»!
Τα όσα επακολούθησαν τις επόμενες ημέρες με τους βανδαλισμούς στο παραδόξως έρημο κτήριο του αστυνομικού τμήματος Ιερισσού, τις επαναλαμβανόμενες και ειρηνικές διαδηλώσεις των κατοίκων που «πνίγονται» στα χημικά έως και τον πρόσφατο τραυματισμό από «πιστολέρο», οι οποίοι κατάφεραν να παρεισφρήσουν στους συγκεντρωμένους στη θέση Λάκκος Καρατζά, είναι απλώς το «θέρισμα» της «σποράς» που προηγήθηκε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26