search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:46
MENU CLOSE

Οι τέσσερις γραμμές άμυνας του Άκη…

20.05.2013 21:00
oldphotospod_1605_016_cmyk1368782188.jpg

Η μάχη για τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή των ημερών Άκη Τσοχατζόπουλο άρχισε με τον πρώην υπουργό να ξεδιπλώνει την υπερασπιστική του γραμμή αποκαλύπτοντας έναν προς έναν τους στόχους του.

Η μάχη για τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή των ημερών Άκη Τσοχατζόπουλο άρχισε με τον πρώην υπουργό να ξεδιπλώνει την υπερασπιστική του γραμμή αποκαλύπτοντας έναν προς έναν τους στόχους του.

Η απόρριψη των αιτημάτων του Άκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του ήταν ουσιαστικά το… κουδούνι που ήχησε σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας στην πολύκροτη δίκη. Άλλωστε έγκυροι νομικοί κύκλοι έλεγαν από την πρώτη στιγμή πως τα αιτήματα, με κύριο αυτό για παραγραφή της κατηγορίας του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος – το οποίο θα τίναζε την υπόθεση στον αέρα –, έγιναν για «την τιμή των όπλων», αφού, όπως εκτιμούσαν, δεν είχαν καμία τύχη.
Το ερώτημα, όμως, είναι αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα καταφέρει τελικά να πετύχει τους στόχους του, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους χαρακτηρίζουν τουλάχιστον φιλόδοξους.

Επιχείρηση… πολιτικοποίηση
Ο πρώτος στόχος είναι ξεκάθαρος. Να αποκτήσει πολιτική χροιά η υπόθεση και πάνω σε αυτόν τον καμβά να εξελιχθεί η διαδικασία. Ο πρώην υπουργός επιχειρεί πάση θυσία να πολιτικοποιήσει την υπόθεση θέλοντας να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ και κυρίως τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, κάνοντας λόγο για συνευθύνη και συναπόφαση που αφορούν τις επίμαχες συμβάσεις.
Γι’ αυτό εμμένει να κληθούν για να καταθέσουν ως μάρτυρες διότι, σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε οι συνήγοροί του, «θα παραβιαστεί το τεκμήριο της αθωότητάς του». Μόνο που προς το παρόν δεν έχει δώσει απάντηση στα καυστικά σχόλια που λένε πως η τότε κυβέρνηση ενέκρινε τις συμβάσεις και όχι τις μίζες εκατομμυρίων…
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προχώρησε ένα ακόμη βήμα και, ξεφεύγοντας από τα… στενά όρια του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να καταθέσουν στο δικαστήριο ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής και άλλοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρώην ΥΕΘΑ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, θέλοντας, προφανώς, να αναδείξει ότι οι συμβάσεις για τα εξοπλιστικά υπήρξαν διακομματική υπόθεση.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να ανοίξει το παιχνίδι και, όπως φαίνεται, επιφυλάσσει για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ξεχωριστή θέση… Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έδειξε τον πρώην πρωθυπουργό, «τους συνεργάτες του και τα παράκεντρα εξουσίας του» ως υπεύθυνους για την «πολιτική δίωξή του», που στόχο έχει, όπως λέει, «την πολιτική του απαξίωση».
Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως με αυτές τις κινήσεις ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός απαντά στο ΠΑΣΟΚ – το οποίο τον έχει αποκηρύξει – αλλά και σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, στέλνοντας μήνυμα πως δεν θα επιτρέψει να εμφανιστεί η υπόθεση ως μια οικογενειακή ιστορία και να γίνει ο ίδιος Ιφιγένεια προκειμένου να ξεπλυθούν όλες οι αμαρτίες του παρελθόντος.
Το θέμα είναι μέχρι πού είναι αποφασισμένος να φτάσει στην προσπάθειά του να αντικρούσει «μια κατασκευασμένη ενοχή», όπως χαρακτηρίζει την κατηγορία εις βάρος του.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αν και διαμηνύει ότι θα ανοίξει όλα του τα χαρτιά ενώπιον του δικαστηρίου, έχει πρόθεση να τηρήσει στάση αναμονής, αφού είναι δεδομένο ότι οι αποκαλύψεις προϋποθέτουν αποδοχή έστω και μέρους ευθύνης, κάτι που δεν είναι έτοιμος να κάνει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, λένε, νοιάζεται περισσότερο απ’ όσο δείχνει για την υστεροφημία του, την οποία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι αθώος.

Οι off shore
Δεύτερος στόχος του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι να αναδείξει, με κάθε τρόπο, τον βασικό ισχυρισμό ότι το όνομά του δεν εντοπίζεται σε καμία από τις off shore εταιρείες που καταγράφονται στη διαδρομή του μαύρου χρήματος, αλλά και στους επίμαχους λογαριασμούς. Αυτός θα είναι και ο βασικός κορμός της υπερασπιστικής του γραμμής.
Ο πρώην υπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα «καυτά» στοιχεία που τον έφεραν στη θέση του κατηγορουμένου. Στοιχεία τα οποία έδωσε στις αρχές ο άλλοτε έμπιστος συνεργάτης του και εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι διαχειρίστηκε μίζες εκατομμυρίων από τα εξοπλιστικά προγράμματα και έδειξε τον δρόμο στις δικαστικές αρχές να ακολουθήσουν τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος.
Την ίδια ώρα αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις του πρώην υπουργού για τα σημειώματα που φέρεται να έγραψε ο ίδιος, στα οποία καταγράφονται ονόματα off shore εταιρειών, ποσά, αλλά και… απαιτήσεις από το alter ego του και σήμερα συγκατηγορούμενό του Γιάννη Σμπώκο. «Θα απαντήσει σε όλα όταν έρθει η ώρα», περιορίζονται να λένε οι δικοί του άνθρωποι ανεβάζοντας την αγωνία στο κατακόρυφο και δίνοντας τροφή στους δημοσιογράφους να σεναριολογούν.

Ο ρόλος του Σμπώκου
Τρίτος στόχος φαίνεται να είναι η διαχείριση όσων θα ειπωθούν ενώπιον του δικαστηρίου, αφού άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την υπόθεση εκτιμούν πως πρόσωπο – κλειδί δεν είναι ο Νίκος Ζήγρας, αλλά ο άλλοτε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος τηρεί στάση απόλυτης άρνησης.
Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στο γεγονός ότι επί σειρά ετών ο Σμπώκος υπήρξε ο εξ απορρήτων του Τσοχατζόπουλου και εκτιμάται ότι «γνωρίζει τουλάχιστον όσα και ο πρώην υπουργός». «Ο Άκης μου έλεγε ότι τα πολλά λεφτά τα έχει ο Σμπώκος», έχει πει ο Ζήγρας, ενώ από τις χειρόγραφες σημειώσεις του Τσοχατζόπουλου ο Σμπώκος εμφανίζεται να… κρατά ακόμη και 80 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως συντηρείται μια ιδιότυπη ομερτά, αφού «αν ανοίξει το στόμα του ο Σμπώκος, θα ακολουθήσει πολιτικό τσουνάμι, το οποίο θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, μια και μπορεί να παρασύρει στο πέρασμά του σημαντικά πολιτικά στελέχη που ήταν του… κλίματος Τσοχατζόπουλου».
Μέχρι τώρα ο Σμπώκος έχει αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση υποστηρίζοντας ότι ο Τσοχατζόπουλος απαιτούσε χρήματα από τον ίδιο όταν βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση, αφού θεωρούσε ότι έλαβε «ωφελήματα» λόγω της θέσεώς του στο υπουργείο Άμυνας.

Η μεγάλη αδυναμία
Ο τέταρτος στόχος, αλλά ίσως και ο σημαντικότερος, είναι οι δικαστές να κρίνουν αθώα τη Βίκυ Σταμάτη. Είναι κοινό μυστικό πως ο Τσοχατζόπουλος θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τη δικαστική περιπέτεια της συζύγου του. Στόχος του είναι να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να την απεμπλέξει από όλη αυτή την ιστορία. Γι’ αυτό επιχειρείται να διαλυθεί η εικόνα που έχει δημιουργηθεί ότι η Βίκυ Σταμάτη είναι η γυναίκα που κινούσε τα νήματα πίσω από τον ισχυρό σύζυγό της.
Ήδη ο συνήγορος της Σταμάτη έκανε την πρώτη του επίθεση στον Ζήγρα, αφού θεωρεί ότι οι δικές του εκτιμήσεις – κατά τη διάρκεια της απολογίας του – ήταν η αιτία που η πελάτισσά του προφυλακίστηκε. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται και νέα αίτηση αποφυλάκισης, στην οποία η Σταμάτη θα επικαλείται τη σοβαρή, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση της υγείας της, αλλά και το ότι οι γονείς δεν είναι πλέον ικανοί να συντηρήσουν τον ανήλικο γιο της.
Για τον συνήγορό της, όμως, θεωρείται οιωνός θετικών εξελίξεων το γεγονός ότι η μοναδική ένσταση για την οποία επιφυλάχθηκε το δικαστήριο ήταν αυτή της πελάτισσάς του, με το σκεπτικό ότι πρέπει να κριθεί στην πορεία αν μέρος του αδικήματος το οποίο της αποδίδεται τελέστηκε στην Ελβετία, οπότε θα εξετάσουν τους όρους της τιμωρίας με βάση τα εκεί δεδομένα.

Νέες αποκαλύψεις
Αναθεώρηση των στόχων του Άκη Τσοχατζόπουλου μπορεί να αποτελέσουν ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα ο Ζήγρας έχει κληθεί να καταθέσει προσεχώς ενώπιον των δυο ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση.
Η κλήση σε απολογία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη στο πλαίσιο της έρευνας για τις «ύποπτες» συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων χτύπησε, σύμφωνα με πληροφορίες, καμπανάκι στο νομικό επιτελείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Το όνομα του Ντίνου Μιχαηλίδη εμφανίστηκε πρώτη φορά στην ανάκριση όταν ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας τον ενέταξε στην ομάδα των πρωταγωνιστών του σκανδάλου. Τότε η μαρτυρία και μόνο του κατηγορούμενου Ζήγρα δεν στάθηκε ικανή ώστε να κινηθούν νομικά οι δικαστικοί λειτουργοί. Ωστόσο τώρα οι πληροφορίες λένε πως έχει εντοπιστεί ύποπτη ροή περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε κοινό λογαριασμό των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη.
Ο Ζήγρας θεωρεί ότι οι εξελίξεις τον δικαιώνουν και ισχυροποιούν όσα έχει αποκαλύψει φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τον δικό του στόχο, που είναι να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τους δικαστές.
Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν η τελευταία εξέλιξη θα σημάνει την απαρχή ανατροπών για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αφού, σύμφωνα με τον Ζήγρα, ο πρώην υπουργός της Κύπρου φέρεται να μετέφερε τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγάλα χρηματικά ποσά με βαλίτσες στην Ελλάδα. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, πάντως, έχει αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση και έχει προσφύγει κατά του Ζήγρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43