search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:18
MENU CLOSE

ΕΣΡ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:Γεγονός είναι αυτό που λέει η κυβέρνηση

17.05.2013 21:00
oldphotospod_1605_029_cmyk1368799074.jpg

Φιμωμένα και ελεγχόμενα ΜΜΕ και με τη θεσμική βούλα αναγνώρισης της κυβερνητικής δεοντολογίας.

Φιμωμένα και ελεγχόμενα ΜΜΕ και με τη θεσμική βούλα αναγνώρισης της κυβερνητικής δεοντολογίας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αθώωσε το Mega που συνέδεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλο με τη βομβιστική επίθεση στο «Mall», με το σκεπτικό πως το κανάλι μετέδωσε «κυβερνητική δήλωση», άρα δεν παραβιάστηκε η δεοντολογία. Η οποία, κατά τη γνώμη του οργάνου, παραβιάζεται συστηματικά από απόψεις δημοσιογράφων σε άλλα ΜΜΕ, όπως στον Real FM, επειδή καταφέρονται ενάντια στην κυβέρνηση!

Η αθώωση του Mega με αυτό ακριβώς το σκεπτικό σφραγίζει και τυπικά την περίοδο… γύψου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Γεγονός που μπορεί να μεταδίδεται χωρίς κυρώσεις και έλεγχο είναι αυτό που ανακοινώνει η κυβέρνηση, οτιδήποτε αντίθετο μπαίνει στον Προκρούστη των κυρώσεων από τα θεσμικά όργανα. Η Ελλάδα μπορεί δικαίως πλέον να συνεχίσει την κατηφόρα στους δείκτες ανελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ. Η πτώση αυτή συμβαίνει και με τη συναίνεση των εκδοτών, καναλαρχών και δημοσιογραφικών στελεχών στα Μέσα ενημέρωσης.
Αποδεικνύεται επίσης με την απόφαση του ΕΣΡ πως τα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Mega στην προκείμενη περίπτωση, προβάλλουν με ή χωρίς υπόδειξη του Μαξίμου τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα σχόλια συμβούλων και τα non paper που αποστέλλονται χωρίς δημοσιογραφικό έλεγχο, διασταύρωση ή επιβεβαίωση. Η πλήρης παράδοση των ΜΜΕ στην κυβερνητική… δεοντολογία αποδεικνύεται και με ένα άλλο γεγονός. Το Mega πρόσφατα αθωώθηκε πάλι από το Ραδιοτηλεοπτικό στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μετέδωσε την ανακοίνωσή του για τη λήψη του δανείου των 98 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε το όργανο είχε ως σκεπτικό ότι δεν είναι υποχρεωμένο το Mega να μεταδώσει την ανακοίνωση πολιτικού κόμματος γιατί υπάρχει η δημοσιογραφική επιλογή. Σήμερα, για το ΕΣΡ, το κανάλι είναι υποχρεωμένο να μεταδώσει την ανακοίνωση της κυβέρνησης, άρα είναι αθώο!
Στην απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού αντέδρασε έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άνοιξε ταυτόχρονα νέο μέτωπο σύγκρουσης με την κυβέρνηση με φόντο την πολιτική στον χώρο των media. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ «έξω από τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». «Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ παρουσιάζεται κατώτερο των περιστάσεων και αδυνατεί να παίξει τον ρόλο του ως ανεξάρτητης Αρχής. Ωστόσο η παρούσα απόφασή του αποτελεί μια από τις πιο μελανές στιγμές στην ιστορία του. Αλήθεια, γιατί ό,τι εκφωνείται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελεί αυτόματα και τεκμήριο αλήθειας και απαλλάσσει τον δημοσιογράφο από την ανάγκη διασταύρωσης της είδησης;» σημειώνεται.

Δυο μέτρα, δυο σταθμά
Την περασμένη Τρίτη, ημέρα της πανηγυρικής αθώωσης του Mega για την προβολή «χαλκευμένου» από την κυβέρνηση βίντεο, το ΕΣΡ εγκαλούσε για πολλοστή φορά τον ραδιοφωνικό σταθμό του Real για αναφορές και χαρακτηρισμούς σε πρόσωπα και πολιτικές της κυβέρνησης στις εκπομπές της «Ελληνοφρένειας» και του Γ. Τράγκα. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, που έχει ήδη συγκεντρώσει για το ραδιόφωνο πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, προειδοποίησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Μέχρι τότε όμως ο έλεγχος και η τιμωρία για ανυπακοή στις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα έχει συμβεί με το μακρύ χέρι λογοκρισίας του ΕΣΡ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:17