search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:05
MENU CLOSE

«Ικανοποιημένη» από τη μείωση του κόστους εργασίας η Κομισιόν

17.05.2013 14:49
Η Κομισιόν κατηγορεί τρεις τράπεζες για χειραγώγηση δεικτών αναφοράς του ευρώ - Media

Στην έκθεση γίνεται λόγος για «πρόοδο» στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα. Σημειώνει ωστόσο πως οι δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2014 παραμένουν αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα φορολογικά έσοδα.

Την «ικανοποίησή» της εκφράσει -σε γενικές γραμμές- η Κομισιόν σε έκθεσή της σχετικά με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού μνημονίου, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί.
 
Στην έκθεση γίνεται λόγος για «πρόοδο» στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
 
«Τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται σταθερά, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα έχει φτάσει σε ένα προχωρημένο επίπεδο και εφαρμόζονται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η Κομισιόν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες στη δημόσια διοίκηση και στο φορολογικό σύστημα.
 
Η Επιτροπή τονίζει στην έκθεσή της ότι η μείωση του κόστους εργασίας έχει βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα όσον αφορά στο κόστος. Σημειώνει παράλληλα πως είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές, η Κομισιόν σημειώνει πως έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την προηγούμενη αξιολόγησή της και επαναλαμβάνει την εκτίμηση για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014. Η Επιτροπή αναμένει μέτρια ανάκαμψη από τις αρχές του 2014, η οποία θα βασιστεί στη βελτίωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% το 2014, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί από το 2015 και μετά.
 
Η Επιτροπή αναφέρει ακόμα ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα για να αποφευχθούν τα «κενά» στον προϋπολογισμό του 2013 και 2014 και για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές έλλειμμα τη διετία αυτή. Σημειώνει, δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων δημοσιονομικής προσπάθειας, το 2013 και 2014, έχει ήδη εφαρμοστεί.
 
Ωστόσο, σημειώνει πως οι δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2014 παραμένουν αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με την έκθεση, το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στο 1,7% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 2,1% του ΑΕΠ. Τα κενά αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2014, το φθινόπωρο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:04