search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:54
MENU CLOSE

Ατζέντα Γιώργου για τα Εθνικά (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

15.10.2009 10:56

Κανείς δεν διανοείται να αμφι- σβητήσει (ούτε εμείς…) ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο Γιώργος Παπανδρέου τα «παίζει στα δάχτυλα». Αυτός ίσως είναι ο λόγος που ο νέος πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος και σίγουρος να προωθήσει μια ατζέντα διευθε- τήσεων σε ζόρικα θέματα που ταλαιπωρούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Κανείς δεν διανοείται να αμφι- σβητήσει (ούτε εμείς…) ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο Γιώργος Παπανδρέου τα «παίζει στα δάχτυλα». Αυτός ίσως είναι ο λόγος που ο νέος πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος και σίγουρος να προωθήσει μια ατζέντα διευθε- τήσεων σε ζόρικα θέματα που ταλαιπωρούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Σύμφωνα με όσα λένε στο «Π» παλιές καραβάνες της ελληνικής διπλωματίας, η νέα κυβέρνηση έχει κατά νου συγκεκριμένη ατζέ- ντα για την εξωτερική της πολιτική. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι διαθέσεις της νέας ηγεσίας δημιουργούν μια «νέα ατμό- σφαιρα» στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι… επαΐοντες, λοιπόν, λένε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει τοποθετήσει ήδη κατά σειρά προτεραιότητας τα ανοιχτά ζητήματα ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας που παρου- σιάζουν. Σύμφωνα με αυτή την ταξινόμηση, η προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα επικεντρωθεί κατά σειρά:

•Στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

• Στο Κυπριακό.

• Στα ελληνοτουρκικά.

«Λύση» μέσα στον χρόνο

Η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρί- σκεται ήδη στην πρώτη σειρά καθώς (και) η έκθεση αξιολόγησης για την ένταξη αυτής της χώρας στην Ε.Ε. λειτουργεί πιεστικά και φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη μιας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Πέραν, ωστόσο, των επιθυμιών της Ε.Ε. για την προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωένωση, η μεγάλη και ασφυκτική πίεση για έναν συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας προέρχεται από την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ και ειδικότερα η κυβέρ- νηση των Δημοκρατικών του Ομπάμα «καί- γονται» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί το σχέδιο της ΝΑΤΟποίησης των δυτικών Βαλκανίων που άρχισαν οι Δημοκρατικοί υπό την ηγεσία Κλίντον με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Οι «δρόμοι» του πετρελαίου και η ασφά- λεια που έχει αναλάβει να προσφέρει το ΝΑΤΟ σε αυτούς τους δρόμους καθιστούν υποχρε- ωτική την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Το σχέδιο άλλωστε έχει διατυπωθεί από το 1990, όταν αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρείες άρχισαν τη διαδικασία για την κατασκευή του αγωγού ΑΜΒΟ (από τα αρχικά της Αλβανίας, της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και της Βουλγαρίας) που θα διασχίζει τη Βαλκανική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού αμερικάνικων συμφερό- ντων υποβιβάζει (αν δεν υπονομεύει) την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη…

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα ήταν αυτή του ΥΠΕΞ της Σερβίας την Τρίτη. Στις συζητήσεις που είχε ο Σέρβος με τον Γ. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Δρούτσα επιβεβαιώθηκε η διάθεση των δύο χωρών να εργαστούν για να λυθούν εκκρε- μότητες και προβλήματα, ώστε οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014.

Συμπέρασμα: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να εξυπηρετήσει το σχέδιο της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και, όπως ακούγεται, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομα- σίας μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αρχή από Λευκωσία

Το Κυπριακό, σύμφωνα με την ατζέντα της νέας κυβέρνησης, αντιμετωπίζεται ως το ανάχωμα που εμποδίζει διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά. Για να προχωρήσει η διαδικα- σία ρυθμίσεων στο Αιγαίο (που είναι το μείζον ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής) θα πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Όπως είναι γνωστό από τη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Σημίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνο εργάστηκε σκληρά για την επεξεργασία του σχεδίου Ανάν, αλλά τάχθηκε και δημοσίως υπέρ της τελικώς απορριφθείσας λύσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε βασικός συνεργάτης του στις τεχνικές και πολιτικές πτυχές της δια- πραγμάτευσης ήταν ο τότε σύμβουλός του και σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Η απόρριψη του σχεδίου από τον κυπρι- ακό λαό χαρακτηρίζεται από «επιτελείς» του Γιώργου Παπανδρέου ως μια χαμένη ευκαιρία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η δεύτερη επίσκε- ψή του στο εξωτερικό (η πρώτη ήταν στην Κωνσταντινούπολη) ως πρωθυπουργού θα είναι στη Λευκωσία, όπου θα μεταβεί στις 19 του μηνός.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν Έλληνες διπλωμά- τες, το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η «στενή επαφή» της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λευκωσίας προκειμένου να ενισχυθούν και επιταχυνθούν οι συνομιλί- ες που διεξάγονται μεταξύ του προέδρου Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ταλάτ. Στόχος της Αθήνας είναι η επαναφορά ενός σχεδίου επίλυσης, έστω κι αν αυτό θα απο- τελεί μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:53