search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:31
MENU CLOSE

Τελειώνει ο Μπερλουσκόνι

02.05.2010 16:50
Τελειώνει ο Μπερλουσκόνι - Media

Την τύχη του… προκατόχου του… Ιουλίου Καίσαρα κινδυνεύει να έχει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μόνο που ο Βρούτος, στην περίπτωση του Καβαλιέρε, ακούει στο όνομα «Τζιανφράνκο» και είναι ο πρόεδρος της Βουλής, ο Τζιαφράνκο Φίνι. Πρώην ηγέτης της φασιστικής Εθνικής Συμμαχίας, που πήρε πιστοποιητικά «δημοκρατικότητας» συνεργαζόμενος με τον Μπερλουσκόνι και ιδρύοντας από κοινού το κυβερνών κόμμα του Λαού της Ελευθερίας.

Την τύχη του… προκατόχου του… Ιουλίου Καίσαρα κινδυνεύει να έχει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μόνο που ο Βρούτος, στην περίπτωση του Καβαλιέρε, ακούει στο όνομα «Τζιανφράνκο» και είναι ο πρόεδρος της Βουλής, ο Τζιαφράνκο Φίνι. Πρώην ηγέτης της φασιστικής Εθνικής Συμμαχίας, που πήρε πιστοποιητικά «δημοκρατικότητας» συνεργαζόμενος με τον Μπερλουσκόνι και ιδρύοντας από κοινού το κυβερνών κόμμα του Λαού της Ελευθερίας.

Ο 58χρονος Φίνι, που θεωρείται ένας εκ των πιο πιθανών διαδόχων του Καβαλιέρε στην πρωθυπουργία, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα μαχαίρια με τον Μπερλουσκόνι και δεν αποκλείεται να σπρώξει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές, αποσύροντας τους 50 βουλευτές του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Την περασμένη εβδομάδα λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια με τον 73χρονο Μπερλουσκόνι στη διάρκεια κομματικής συνδιάσκεψης στη Ρώμη. Μπροστά στις κάμερες, ο Φίνι δεν δίστασε να επικρίνει με σφοδρότητα τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι πνίγει την εσωκομματική συζήτηση στο κόμμα του Λαού της Ελευθερίας και ότι υποτάσσει το κόμμα στις απαιτήσεις της αυτονομιστικής Λίγκας του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Φίνι προχώρησε ακόμη πιο μακριά κατηγορώντας τον Μπερλουσκόνι ότι προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματά του με τη Δικαιοσύνη – ήδη εκκρεμούν εναντίον του Καβαλιέρε δύο δίκες με την κατηγορία της διαφθοράς και της απάτης – σε βάρος της χώρας. «Δεν μου αρέσει το σπίτι που βοήθησα να δημιουργηθεί» είπε ο Φίνι προκαλώντας αμήχανες αντιδράσεις στους 477 συνέδρους, μεταξύ των οποίων πολλοί υπουργοί και βουλευτές.

Ο Μπερλουσκόνι, που ήδη είχε μιλήσει στη συνδιάσκεψη, ανέβηκε οργισμένος στο βήμα. «Ένας πρόεδρος της Βουλής δεν πρέπει να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Αν θέλεις να μετέχεις σε εσωκομματικές συζητήσεις πρέπει πρώτα να παραιτηθείς» είπε ο Καβαλιέρε δείχνοντας απειλητικά με το δάχτυλό του προς το μέρος του Φίνι. «Εσύ και οι φίλοι σου εκθέτετε το κόμμα στη δημόσια χλεύη» πρόσθεσε.

Ολομέτωπος πόλεμος

Ο πρόεδρος της Βουλής πετάχτηκε όρθιος και φώναξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Τι είναι αυτά που λες; Τι εννοείς;… Θες να με πετάξεις έξω από το κόμμα;».

«Πρόκειται για ολομέτωπο πόλεμο» σχολίασε η ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», ενώ η «Στάμπα» προέβλεψε ότι «οι δύο πολιτικοί δεν θα μείνουν για πολύ στην ίδια κομματική στέγη και πολύ σύντομα θα μετρήσουν χωριστά τους οπαδούς τους σε πρόωρες εκλογές».

Για την ώρα, ο Φίνι και οι οπαδοί του παραμένουν στον Λαό της Ελευθερίας, αλλά προχωρούν στη συγκρότηση χωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας – κάτι που χαρακτηρίστηκε από τον Μπερλουσκόνι ως «καρκινικός όγκος».

«Οι πρωτοφανείς σκηνές του διχασμού – που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση – είναι απόρροια της έντασης που εδώ και μήνες υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτικών σε θεμελιώδη ζητήματα της πολιτικής και της ταυτότητας του κόμματος» γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προβλέποντας επίσης πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Μπερλουσκόνι θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του.

Το μικρόβιο της Λίγκας

Οι εντάσεις ανάμεσα στον Μπερλουσκόνι και τον Φίνι έχουν αυξηθεί μετά τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, όπου αυξήθηκαν σημαντικά τα εκλογικά κέρδη της αυτονομιστικής Λίγκας του Βορρά, γεγονός που έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η ξενόφοβη Λίγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής των εκλογών, αφού απέσπασε το 13% των ψήφων, από 8% στις βουλευτικές εκλογές, και εξέλεξε περιφερειάρχες στο Βέεντο και το Πιεμόντε. Ο Μπόσι ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει πιέσεις για μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία για τον Βορρά, αλλά και την επιβολή περισσότερων φόρων στον φτωχό ιταλικό Νότο, προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά υποστήριξε τον Μπερλουσκόνι στη διαμάχη με τον Φίνι, αλλά προέβλεψε ότι η κεντροδεξιά συμμαχία είναι πλέον καταδικασμένη και η κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Ο Μπόσι αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι η Λίγκα θα εξετάσει την αποχώρησή της από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν ο Μπερλουσκόνι δεν δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στον πλούσιο ιταλικό Βορρά.

Η στάση αυτή της Λίγκας έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, που έχει τις ρίζες του σε ένα κίνημα το οποίο αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό κράτος και μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

«Ένας νέος δρόμος μας περιμένει, θα είμαστε μόνοι χωρίς τον Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο Μπόσι, που ήταν άλλωστε και η αιτία της κατάρρευσης της πρώτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι το 1994.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απειλές του Μπόσι ξεπερνούν πλέον τη συνήθη πολεμοχαρή ρητορική του. Η Λίγκα του Βορρά ισχυροποιήθηκε πιο πολύ από ό,τι ο Μπερλουσκόνι μετά την επάνοδό του στην εξουσία το 2008, και ενδέχεται να προτιμήσει την επιλογή των πρόωρων εκλογών αντί να μείνει προσκολλημένη σε μια αδύναμη κυβέρνηση, που θα αδυνατεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους της.

«Η θέση του Μπόσι έχει ενισχυθεί. Μπορεί τώρα να κατηγορήσει τον Μπερλουσκόνι ότι δεν μπορεί να βάλει σε τάξη το κόμμα του και να τραβήξει το κυβερνητικό βύσμα από την πρίζα, χωρίς να φαίνεται ότι είναι δική του η ευθύνη» λέει ο Τζέιμς Γουάλστον, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Μαύρα μαντάτα

Όσο για τον Μπερλουσκόνι; Βλέπει πια ότι η παραμονή του στην πρωθυπουργία εξαρτάται πλέον από τους δύο άσπονδους συμμάχους του, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα – η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης –αγωνίζεται να ξεφύγει από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η «η Ιταλία δεν θα έχει την τύχη της Ελλάδας», αλλά φοβάται ότι οι κερδοσκόποι σύντομα θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τη Ρώμη.

«Αν το ευρώ παραπαίει λόγω του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, στην Ιταλία το χρέος είναι πέντε φορές πιο μεγάλο σε απόλυτους αριθμούς» γράφει ο «Εκόνομιστ» και προσθέτει: «Η Ιταλία μπόρεσε να παραμείνει στη… σκιά, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει για πολύ ακόμη».

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι η Ιταλία θα ανακάμψει με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι άλλες μεγάλες οικονομίες, ενώ και ο συνήθως αισιόδοξος Μπερλουσκόνι παραδέχτηκε ότι η ανάκαμψη «δεν θα είναι ταχεία και οι αριθμοί δεν θα είναι μεγάλοι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:28