27/06/2019 02:29:44
15.10.2009

Λάου λάου με τις αρμοδιότητες (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

Σε δύο φάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων και η αποσαφήνισή τους μεταξύ των υπουργείων, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του καθενός. Καταρχήν πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς η μεταφορά γραμματειών, διευθύνσεων και σχετικών οργανισμών σε όσα υπουρ- γεία προέκυψαν από συγχώνευση ή την κατάργηση άλλων. Σε δεύτερο επίπεδο πρέπει να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι υπουργών - υφυπουργών και να υπογραφούν τα σχετικά διατάγματα. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να επιλυθεί στο επόμενο δεκαήμερο με σοβαρή παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου, με στόχο να προκύψει καθαρή πολιτική σχέση μεταξύ των υπουργών και των υφυπουργών, αλλά και να μη μείνουν οι δεύτεροι χωρίς αντικείμενο.

Όλα αυτά σ’ αυτή τη φάση είναι υπό μελέτη και τρία πρόσωπα επι- χειρούν να λύσουν ζητήματα που προκύπτουν ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις, αν και υπάρχουν θέματα τα οποία θα πάρουν αρκετό χρόνο προκειμένου να ομαλοποιηθούν.

Πρόκειται για τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωτήρη Λύτρα, τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη και τη σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα δημόσιας διοίκησης Γιούλη Σιούτη.

Οι τρεις, με επικεφαλής τον Σ. Λύτρα, έχουν βάλει κάτω το παλιό οργανόγραμμα των υπουργείων και επιχειρούν να μεταβιβάσουν στα νέα υπουργεία τις αρμοδιότητες που είχαν τα παλιότερα με βάση την αποτελεσματικότητα και την ενοποίηση των πολιτικών.

Σοβαρότερα θέματα είναι αυτά που απασχολούν τη συγκρότηση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που πρέπει να απορροφήσει τομείς από τρία υπουργεία (τμήματα του Ανάπτυξης, του Εθνικής Οικονομίας και του Ναυτιλίας) με πιο σοβαρό πρόβλημα απ’ όλα τις υπηρεσίες του Ναυτιλίας, το οποίο είχε έναν στρατιωτικό χαρακτήρα και σε όλες τις διευθύνσεις στα ανώτατα κλιμάκια υπηρετούν λιμενικοί.

Έτσι είναι δύσκολο να μπορέσει να τρέξει άμεσα η διεύθυνση άγο- νων γραμμών, η ανάπτυξη των λιμένων χωρίς τους λιμενικούς, αλλά το Λιμενικό Σώμα έχει υπαχθεί εκεί που φυσιολογικά ανήκει, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δεν είναι λοιπόν διόλου απίθανο, ώσπου να μπορέσει να απαγκι- στρωθεί η ναυτιλιακή - λιμενική πολιτική από τους ένστολους, σύσ- σωμο το Λιμενικό να υπαχθεί στο νέο υπουργείο Οικονομίας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η μέχρι τώρα σκέψη είναι οι λιμενικές υποδομές αλλά και η ακτοπλοΐα να υπαχθούν στο νεοσύστατο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και αυτό θεωρείται δύσκολο λόγω της σοβαρής εμπλοκής βαθμοφόρων λιμε- νικών στις δομές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος τα πράγματα θεωρούνται σχετικά πιο εύκολα αφού τόσο το Περιβάλλον όσο και η Χωροταξία αποκόπτο- νται πλήρως από το παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ και τα ζητήματα Ενέργειας πηγαίνουν απευθείας σ’ αυτό.

Αυτό που δεν έχει απαντηθεί είναι αν η προστασία των δασών και η περιφρούρησή τους (δασαρχεία - δασικές υπηρεσίες) παραμείνουν στο Αγροτικής Ανάπτυξης ή ύστερα από σχετική προετοιμασία και προεργασία θα κατευθυνθούν στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πάντως μπορεί το Περιβάλλοντος να έχει την εποπτεία για τα υδάτι- να αποθέματα, ωστόσο η ΕΥΔΑΠ και όλες οι υπηρεσίες ύδρευσης θα πάνε στο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Πάντως σ’ αυτή τη φάση αυτό που εξετάζουν με προσοχή είναι εν όψει της σύνταξης του Προϋπολογισμού να μην «ξεχαστεί» κάποιος κωδικός και μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε κάποια υπηρεσία.

Στο καυτό – πολιτικά – θέμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών - υφυπουργών μπορεί να εισακούεται η γνώμη του υπουργού, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνει παρατηρητής στην πολιτική αδρανοποίηση και εξουδε- τέρωση των υφυπουργών από τους υπουργούς. Γι’ αυτό και θα έχει ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή αρμοδιοτήτων.

Με κατ’ ιδίαν επαφές

Αυτές θα ολοκληρωθούν σε κατ’ ιδίαν επαφές του κάθε υπουρ- γού με τον Γ. Παπανδρέου, παρουσία του Χάρη Παμπούκη και του Σωτήρη Λύτρα. Να σημειώσουμε εδώ ότι μοναδικό λόγο έχει ο πρω- θυπουργός στις αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών, όπου δεν έχει λόγο ο υπουργός.

Από τις πρώτες πληροφορίες αυτό που προκύπτει είναι ότι στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ντίνος Ρόβλιας θα έχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα κρατά ο Γιάννης Ραγκούσης. Η Θεοδώρα Τζάκρη παίρνει αυτούσια τη δομή του συγχωνευμένου πια Μακεδονίας - Θράκης.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κρα- τάει τη σύνταξη του Προϋπολογισμού, την εκπροσώπηση της χώρας στο ECOFIN και τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, με τον Φίλιππο Σαχινίδη να ασχολείται με τα έσοδα και το Γενικό Λογιστήριο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι θα κρατή- σει ο Γιώργος Παπανδρέου και τι αρμοδιότητες θα έχει ο Δημήτρης Δρούτσας, ενώ θολό παραμένει και το ακριβές περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου του Σπύρου Κουβέλη, όπως και τι θα γίνει με μια σειρά πεδίων πολιτικής, όπως ο απόδημος ελληνισμός, το εξωτερικό εμπόριο της χώρας κ.ά. Στο υπουργείο Άμυνας ο Βαγγέλης Βενιζέλος παίρνει την πολιτική εποπτεία των ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο Πάνος Μπεγλίτης τους αμυ- ντικούς εξοπλισμούς.

Στο υπουργείο Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η Λούκα Κατσέλη θα έχει μάλλον την πλήρη εποπτεία, με τον Σταύρο Αρναουτάκη να αναλαμβάνει να «τρέξει» τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Μάρκος Μπόλαρης αναζητά στη Θεσσαλονίκη έδρα να στεγαστεί, ενώ οι αρμοδιότητές του θα επεκτείνονται σ’ όλο το φάσμα του υπουργείου με αιχμή την προώθηση και διευθέτηση των αιτημάτων της Βορείου Ελλάδας.

Θολό είναι το τοπίο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με πιο σημαντικό ερώτημα ποιος θα αναλάβει την Ενέργεια και ποιος τη Χωροταξία. Απ’ ό,τι φαίνεται με την εμπλοκή του Γιάννη Μανιάτη στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, αυτός θα είναι και ο αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας.

Στο υπουργείο Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει την υψηλή εποπτεία σε όλο το πεδίο, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να παίρνει την κατάρτιση και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον Γιάννη Πανάρετο την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Δημήτρης Ρέππας θα έχει την εποπτεία για όλο το υπουργείο και την ευθύνη για τα μεγάλα έργα και τους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς (ΟΣΕ, ΟΤΕ κ.λπ.), ενώ ο Γιάννης Μαγκριώτης θα απασχοληθεί με τα δημό- σια έργα και ο Νίκος Σηφουνάκης με τις μεταφορές. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο «ειδικός» Γιώργος Κουτρουμάνης θα «τρέξει» τα ταμεία και ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κρατά όλα τα υπόλοιπα.

Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απ’ ό,τι φαίνε- ται, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κρατά την υγεία και η Φώφη Γεννηματά τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμα δεν έχει καθοριστεί πώς θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες μεταξύ της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή και του υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη. Οπως προκύπτει, η υπουργός θα κρατήσει τους οργανισμούς και τα κοινοτικά ενώ ο Μ. Καρχιμάκης θα κρατήσει τις αρμοδιότητες της ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κρατά την ανασυγκρότηση των σωμάτων ασφαλείας και ο Σπύρος Βούγιας κατά τα φαινόμενα θα ασχοληθεί με την πολιτική προστα- σία.

Τέλος, θολό είναι το τοπίο και στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με τον Παύλο Γερουλάνο να επιθυμεί την εποπτεία και στους δύο τομείς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η Άντζελα Γκερέκου απλώς θα παρίσταται. Ο κύριος Γερουλάνος δηλώνει ότι θα ξεκαθαριστούν όλα στο επόμενο διήμερο αφού πρώτα μελετη- θούν οι συνέργιες μεταξύ πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού καθώς δεν είναι σίγουρο, όπως λέει, ότι ο κάθετος διαχωρισμός είναι ο αποτελεσματικότερος, χωρίς να τον αποκλείει κιόλας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.