search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:32
MENU CLOSE

Η τρόικα «κυνηγάει» γιατρούς και δικηγόρους

22.05.2013 10:19
Η τρόικα «κυνηγάει» γιατρούς και δικηγόρους - Media

 Περισσότερους ελέγχους σε ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών υψηλών εισοδημάτων, κυρίως των γιατρών και των δικηγόρων και την ενίσχυση της μονάδας ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, ζητούν μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαική Επιτροπή.

Περισσότερους ελέγχους σε ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών υψηλών εισοδημάτων κυρίως των γιατρών και των δικηγόρων, την ενίσχυση της μονάδας ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, την άμεση λειτουργία αυτοματοποιημένου συστήματος ειδοποίησης οφειλετών, ζητά μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαική Επιτροπή στην πέμπτη αξιολόγηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Προκόπη Χατζηνικολάου στην «Καθημερινή».

Ταυτόχρονα συστήνει η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης μεγάλων οφειλετών να έχει διοικητικές και νομικές αρμοδιότητες να εγκρίνει διακανονισμούς δόσεων και να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους μεγάλων οφειλετών.
 
Στην έκθεση, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», εκφράζεται έκδηλα η ανησυχία του ΔΝΤ και της Ευρ. Επιτροπής για την είσπραξη των οφειλών και των προστίμων.
 
Ωστόσο τα στελέχη της τρόικας επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες απόδοσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη μονάδα ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων όπου τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, ενώ οι εισπράξεις νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πολύ κοντά στον στόχο που προβλέπει το μνημόνιο. Αντίθετα οι επιδόσεις στον έλεγχο φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου «παραμένουν ασθενείς». Ακόμα όμως και για αυτή την κατηγορία τονίζεται ότι «οι αρχές εξακολουθούν να αγωνίζονται προκειμένου να επιτύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα».
 
Την ίδια στιγμή, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων πρέπει να διεκδικήσει την πρόσληψη 800 ελεγκτών, ενω πουγραμμίζουν δεικτικά ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος μέχρι να πεισθούν οι ελεγκτές να χρησιμοποιούν το σύστημα ELENXIS σε πραγματικό χρόνο.
 
Επίσης αναφέρουν ότι έχουν εκπαιδευθεί ελεγκτές προκειμένου να ξεκινήσουν εκταταμένοι έλεγχοι στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των κατασκευών καιτων ενδοομιλικών συναλλαγών (είναι ς εξέλικξη δύο έλεγχοι).
 
Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε.:
 
1. Φυσικά Πρόσωπα Μεγάλου Πλούτου (ΦΜΜΠ) . Την επικέντρωση του ελεγκτικού ενδιαφέροντος σε γιατρούς και δικηγόρους συστήνει το ΔΝΤ και η ΕΕΠ. Στις κατηγορίες αυτές εντοπίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή ενώ συστήνεται οι έλεγχο να πραγματοποιούνται με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις αγορές και τις πωλήσεις που πραγματοποιούν.
 
Η Διεύθυνση Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επισημάνει τη δυνατότητα η μονάδα φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου να συμπεριλάβει τις ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών υψηλών εισοδημάτων – κυρίως γιατρούς και δικηγόρους. Στα κριτήρια κινδύνου για τον έλεγχο των ανωτέρω κατηγοριών συμπεριλαμβάνονται πλέον οι δαπάνες διαβίωσης άνω των 150.000 ευρώ και οι μεταβιβάσεις περιουσίας αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
 
Οπως τονίζουν τα στελέχη της τρόικας οι επιδόσεις στον έλεγχο ΦΠΜΠ παραμένουν ασθενείς. Οι αρχές όπως τονίζεται στην έκθεση «εξακολουθούν να αγωνίζονται προκειμένου να επιτύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με το πρόγραμμα ελέγχου φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου (ΦΠΜΠ)». Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα (136 έλεγχοι είχαν ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου) υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί προσοχή από την ανώτερη διοίκηση.
 
2. Μικρό ενδιαφέρον για θέσεις ελεγκτών. Η επαναξιολόγηση των ελεγκτών δεν απέφερε τον αναμενόμενο αριθμό αιτήσεων. Ενώ προκηρύχθηκαν 4.091 θέσεις, μόνον 2.520 υποψήφιοι υπέβαλαν αιτήσεις, εκ των οποίων περίπου το 55% διαθέτει προηγούμενη εμπειρία στον έλεγχο. Το άτονο αυτό αποτέλεσμα αποδίδεται στη σθεναρή αντίσταση των συνδικάτων καθώς και στην απαίτηση υπογραφής νέων συμβάσεων απόδοσης. Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι (ποσοστό 98%) ήταν ήδη εργαζόμενοι της ΓΓΔΕ και μόνον το 2% προερχόταν από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικομικών . Σημειώνεται ότι τα συνδικαλιστικά σωματεία κατάφεραν να αποκλείσουν από τη διαδικασία υπαλλήλους άλλων υπουργείων ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
 
3. Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου ΠΛούτου. Έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Εχουν εντοπιστεί 347 φορολογούμενοι που έχουν εμβάσει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, και έχουν ξεκινήσει δεκαέξι έλεγχοι.
 
4. Νέο σύστημα αυτοματοποιημένης αποστολής ειδοποιήσεων για φορολογικές οφειλές. Τα στελέχη της τρόικας θεωρούν ότι είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των εισπράξεων του τρέχοντος έτους. Το σύστημα επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στις 20 Απριλίου του 2013, αλλά καθυστέρησε λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων και εν εξελίξει συζητήσεων σχετικά με την αρμοδιότητα της κεντρικής υπηρεσίας να εκδίδει κεντρικά τις ειδοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή η πρόθεση είναι το σύστημα να τεθεί σε μερική λειτουργία από τα τέλη του μήνα με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή ειδοποιήσεων στους οφειλέτες.
 
5. Μεγάλοι οφειλέτες. Στην επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης μεγάλων οφειλετών (ΕΜΕΙΣ) υπάγονται 2.527 οφειλέτες με χρέος ύψους 33,8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών είναι ανεπίδεκτες είσπραξης με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να είναι χαμηλή. Κατά το πρώτο δίμηνο του 2103 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 173 μεγάλων οφειλετών που ανέχονταν σε 2,4 δισ. ευρώ. Οι πραγματικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις στα 12,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι οι οφειλές είναι παλαιές και δύσκολο να εισπραχθούν. Σύμφωνα με τα στελέχη της τρόικας η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης μεγάλων οφειλετών πρέπει να έχει διοικητικές και νομικές αρμοδιότητες να εγκρίνει διακανονισμούς δόσεων και να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους μεγάλων οφειλετών. Επίσης τονίζεται ότι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων είναι σπάνια.
 
Ενέργειες που πρέπει να γίνουν:
 
-Να διασφαλιστεί ότι η ΕΜΕΙΣ θα έχει όλες τις απαραίτητες διοικητικές και νομικές αρμοδιότητες για την είσπραξη μεγάλων φορολογικών οφειλών.
 
-Να αυτοματοποιηθεί πλήρως ο εντοπισμός των μεγάλων οφειλετών σε πραγματικό χρόνο.
 
-Να υιοθετηθούν διαδικασίες αμεσότερης αντίδρασης ώστε να επισπεύδονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
 
6. Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Η αυξημένη ελεγκτική δραστηριότητα κατά τους πρώτους 3½ μήνες του 2013 ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης με επιπλέον πόρους και της πιο εστιασμένης διαχείρισης ― ολοκληρώθηκαν 63 τακτικοί έλεγχοι (έναντι 76 για το δεκάμηνο από Μάρτιο ως Δεκέμβριο 2012) και 129 προσωρινοί έλεγχοι (έναντι 271 για όλο το έτος του 2012).
 
(Αναδημοσίευση από www.kathimerini.gr)
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15