search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:24
MENU CLOSE

«Μεγάλα λόγια» από τις Βρυξέλλες

22.05.2013 17:01
«Μεγάλα λόγια» από τις Βρυξέλλες - Media

Με αποφάσεις, αστερίσκους και υποσχέσεις κυρίως κατά της φοροδιαφυγής ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ενέργειας

Με αποφάσεις, αστερίσκους και υποσχέσεις κυρίως κατά της φοροδιαφυγής ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ενέργειας
 
Το Συμβούλιο που διήρκησε τέσσερις ώρες ασχολήθηκε με τα ζητήματα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής άπατης, καθώς και της κοινής ενεργειακής πολιτικής, να κυριαρχούν στην ατζέντα.
 
«Θα εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες θα πληρώνουν περισσότερα εκεί όπου έχουν την έδρα τους», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες.
 
«Είναι μια κακή μέρα για τους φοροφυγάδες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν και πρόσθεσε: «Θα δράσουμε από κοινού και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανταλλάξουμε δεδομένα (σ.σ. τραπεζικά) μέχρι το τέλος του χρόνου».
 
Το Λουξεμβούργο και η Αυστρία δεν ήθελαν να αποκαλύψουν ονόματα καταθετών σ' άλλες χώρες και αντιθέτως να επιτρέπουν στις τράπεζες να παρακρατήσουν φόρο, όμως υπό τις πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων τους συμφώνησαν να υπογράψουν τη νέα οδηγία.
 
"Το κείμενο που έχουμε τώρα είναι καλό” είπε ακόμα ο καγκελάριος Φάινμαν αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων και τόνισε ότι “είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη”.
 
Το Λουξεμβούργο πάντως το οποίο διαθέτει καταθέσεις πολλαπλάσιες του ΑΕΠ του έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα αρχίσει την ανταλλαγή πληροφοριών από τον Ιανουάριο του 2015 εφόσον η ΕΕ προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία και άλλες χώρες», όπως είπε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Παράλληλα με την Ελβετία και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ η Ένωση σχεδιάζει να διαπραγματευτεί τη συμφωνία αυτή για πάταξη της φοροδιαφυγής με το Λιχντενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο.
 
Ενέργεια:
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως πρότεινε τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας στην ΕΕ, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλά βήματα για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και πρότεινε η χρηματοδότηση για τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας να γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ανεργία:

 
Αναφερόμενη στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας των νέων, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως έχει προσκαλέσει όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς Εργασίας για μια μεγάλη συνάντηση στο Βερολίνο σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφερε πως το ζήτημα της ανεργίας των νέων θα έχει ξεχωριστή θέση στη σύνοδο του Ιουνίου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τόσο υψηλούς δείτκες ανεργίας για πολύ ακόμη», δήλωσε από το Βερολίνο και μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 
Στο Παρίσι μεταβαίνει η Μέρκελ
:
 
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, για να συζητήσουν το μέλλον της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των προτάσεων του προέδρου της Γαλλίας.
 
Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη Σύνοδο:
 
«Διευρύναμε απόψε τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, που δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος, αφορά και στην ενέργεια αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Γιατί; Γιατί το κόστος ενέργειας επηρεάζει και το κόστος των προϊόντων, άρα και την ανταγωνιστικότητα τους. Όπως και το εύρος της φοροδιαφυγής είναι μια στρέβλωση, που δημιουργεί και άλλες στρεβλώσεις πέραν του ότι προκαλεί και τεράστια κοινωνική αδικία.
 
»Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαμε βασικές κατευθύνσεις για την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και των δικτύων. Άρα, και τη διασύνδεση τους. Και αυτό μας αφορά ιδιαίτερα, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των νησιών μας. Ακόμα, στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Δηλαδή, θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια.
 
»Τέλος, περιλήφθηκε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς- το είπα ξεκάθαρα- υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.»
 
Είναι, λοιπόν, προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μάλιστα, έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου στο κείμενο των συμπερασμάτων, να υπάρχει, δηλαδή, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:24