search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:46
MENU CLOSE

Άστραψαν κεραυνοί, κοσμήματα και πρωταγωνιστές

23.05.2013 21:00
Άστραψαν κεραυνοί, κοσμήματα και πρωταγωνιστές - Media

Ούτε οι καταιγίδες ούτε οι κλοπές μπορούν να θολώσουν, έστω και λίγο, τη λάμψη του Φεστιβάλ των Καννών. Και φέτος απέδειξε γιατί παραμένει ο ύψιστος κινηματογραφικός θεσμός. Και φυσικά ο πιο φαντασμαγορικός

Ούτε οι καταιγίδες ούτε οι κλοπές μπορούν να θολώσουν, έστω και λίγο, τη λάμψη του Φεστιβάλ των Καννών. Και φέτος απέδειξε γιατί παραμένει ο ύψιστος κινηματογραφικός θεσμός. Και φυσικά ο πιο φαντασμαγορικός

Ξεκίνησε με κακοκαιρία, βροχές και συννεφιές, συνέχισε με σκηνές από ταινίες δράσης που άναψαν τα αίματα και θα κλείσει με εμφάνιση όλου του διεθνούς τζετ σετ στο κόκκινο χαλί του. Το φετινό 66ο Φεστιβάλ των Καννών, που θα ρίξει αυλαία την Κυριακή, έχει από όλα: όχι μόνο αστέρες που αστράφτουν στο μεγάλο πανί, αλλά και live στα λαμπερά πάρτι της Κρουαζέτ, ούτε μόνο πολυαναμενόμενες ταινίες, αλλά και κλοπές και παλαβούς που ανοίγουν πυρ, έστω και με άδεια όπλα. Και ναι, φέτος, το απαραίτητο αξεσουάρ ήταν φτηνό και μαύρου χρώματος: χωρίς ομπρέλα δεν πήγαινες πουθενά.
Η στραβή μέρα ξεκίνησε από την αρχή όταν έγινε μεγάλο σούσουρο στο Φεστιβάλ μετά το περιστατικό της κλοπής κοσμημάτων Chopard μεγάλης αξίας. Πριν καν κοσμήσουν τους ωραίους λαιμούς των σταρ, τα διαμάντια έκαναν φτερά από το χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου στο οποίο φυλάσσονταν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Κριστόφ Βαλτς και του Ντανιέλ Οτέιγ, ένας διαταραγμένος άντρας 42 ετών, ο οποίος είχε πάνω του μια ψεύτικη χειροβομβίδα, πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα. Μέχρι να τον απομακρύνουν οι άντρες της ασφάλειας και να καταλάβουν ότι το όπλο ήταν ψεύτικο, οι διάσημοι ηθοποιοί έχασαν μερικά χρονάκια από τη ζωή τους. Το κακό τρίτωσε με τις καταγγελίες του σημαντικού Κινέζου παραγωγού Ζιανγκ Κιανγκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι του έκλεψαν τις βαλίτσες από το ξενοδοχείο του.

Όταν έκλαψε η Νικόλ
Μπορούν όλα αυτά τα ατυχή περιστατικά να επισκιάσουν ένα φεστιβάλ σαν αυτό των Καννών; Μόνο για μερικά λεπτά. Γιατί μόλις πατάει το πόδι της στο κόκκινο χαλί η Νικόλ Κίντμαν, κάθε μέρα ως μέλος της κριτικής επιτροπής, οι γκαντεμιές και τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας ξεχνιούνται, παρόλο που οι ενδυματολογικές της επιλογές φέτος είναι λίγο άστοχες. Η Αυστραλή ηθοποιός, μάλιστα, δάκρυσε σε μια ταινία και αποχώρησε με λυγμούς από την αίθουσα μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Δεν ήταν άλλη από το «Παρελθόν» του Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί, ο οποίος κέρδισε πέρυσι το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας με το «Ένας χωρισμός». Το καινούργιο του φιλμ, ένα δράμα με ηρωίδα μια γυναίκα που βρίσκεται ανάμεσα στον πρώην αλλά και τον μέλλοντα σύζυγό της, ενώ πρέπει να πείσει την κόρη της για τις επιλογές της, είναι από τα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα.
Και ένας άλλος βετεράνος της Έβδομης Τέχνης δάκρυσε. Ο Μάικλ Ντάγκλας. Για εντελώς προσωπικούς, όμως, λόγους. Στη συνέντευξη Τύπου της νέας ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ «Behind the Candelabra», όπου υποδύεται τον πιανίστα Λιμπεράτσε, βούρκωσε όταν θυμήθηκε ότι την εποχή που του πρότεινε ο σκηνοθέτης τον ρόλο είχε μόλις μάθει ότι έπασχε από καρκίνο. Η ταινία εστιάζει στην ερωτική σχέση του Λιμπεράτσε με τον Σκοτ Θόρτον, τον οποίο υποδύεται ο Μάτ Ντέιμον. Ο τελευταίος, μάλιστα, επιστράτευσε το χιούμορ του, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πονηρές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Όταν τον ρώτησαν πώς αισθάνθηκε στο κρεβάτι με τον Μάικλ Ντάγκλας, αυτός απάντησε: «Χαίρομαι πολύ που ανήκω στην ίδια ομάδα με τη Σάρον Στόουν, την Γκλεν Κλόουζ και την Ντέμι Μουρ», αναφερόμενος σε παλιές  συμπρωταγωνίστριες του Ντάγκλας.

Συζητήθηκαν για καλό και για κακό
Ανάμεσα στις ταινίες που συζητήθηκαν έως τώρα ήταν το «Blood ties» του Γκιγιόμ Κανέ – κι όχι μόνο γιατί ο σκηνοθέτης συνοδεύτηκε από την πιο ωραία Γαλλίδα, τη Μαριόν Κοτιγιάρ –, το μουσικό φιλμ των αδερφών Κοέν «Inside Llewyn Davis» με ήρωα έναν περιθωριακό τραγουδιστή της κάντρι του ’60 αλλά και το «Νέα και όμορφη» του Φρανσουά Οζόν με θέμα την παιδική πορνεία. Η «Μεγάλη ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο δίχασε κριτικούς και σινεφίλ. Την ώρα βέβαια που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ακόμα δεν είχαν προβληθεί το «Only God forgives», η νέα ταινία του Νίκολας Γουίντινγκ Ρέφν με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Γκόσλινγκ, του οποίου οι μετοχές στην κινηματογραφική βιομηχανία ως καλού ηθοποιού, αλλά και ως κούκλου, έχουν εκτοξευθεί επικίνδυνα.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα στις Κάννες
Η Ελλάδα έκανε μια αρνητική εμφάνιση στο Φεστιβάλ με πλάγιο τρόπο. Στο πρόγραμμα «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» συμμετείχε η ταινία του Ελβετού ιρανικής καταγωγής Καβέ Μπαχτιαρί, «L’ Escale». Ο σκηνοθέτης επισκέφθηκε στην Αθήνα τον λαθρομετανάστη ξάδερφό του και κατέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει. Το ζουμί της ταινίας συμπυκνώνεται σε μία φράση που λέει κάποια στιγμή ένας από τους μετανάστες: «Θέλω να πάω στην Ισπανία. Εκεί μπορώ να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το πάρτι δεν τελειώνει ποτέ

Η φαντασμαγορική έναρξη έγινε με το πολυτελές φιλμ «Ο υπέροχος κύριος Γκάτσμπι», την υπερπαραγωγή του Μπαζ Λούρμαν, με τον ταλαντούχο Λεονάρντο ντι Κάπριο στον διάσημο ρόλο που ενσάρκωσε το αμερικάνικο όνειρο. Η χλιδή της ταινίας είναι πραγματικότητα και καθημερινότητα για την Κρουαζέτ όσο διαρκεί το Φεστιβάλ. Γιατί για ένα πράγμα φημίζεται σίγουρα: για τα πολυτελή πάρτι του. Κάθε μέρα, οι σταρ αλλά και οι πολυεκατομμυριούχοι που δεν θέλουν να χάσουν το must γεγονός της χρονιάς, μπαινοβγαίνουν στα γιοτ, στο θρυλικό ξενοδοχείο «Carlton», σε αρχοντικές βίλες, σε private rooms. Το σινεμά γιορτάζει στις Κάννες. Και αυτό οι κινηματογραφικές εταιρείες το πληρώνουν πολύ… ακριβά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:46