search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:11
MENU CLOSE

«Δεν αντέχω το Ίντερνετ, γλυκέ μου»

23.05.2013 21:00
«Δεν αντέχω το Ίντερνετ, γλυκέ μου» - Media

…Αντίθετα, η Ντι Ντι Μπριτζγουότερ αγαπά την τζαζ, τον έρωτα, τους νέους και μιλά για όλα αυτά λίγο πριν ξανάρθει στη χώρα μας για συναυλίες

…Αντίθετα, η Ντι Ντι Μπριτζγουότερ αγαπά την τζαζ, τον έρωτα, τους νέους και μιλά για όλα αυτά λίγο πριν ξανάρθει στη χώρα μας για συναυλίες

Παθιασμένη, εξομολογητική, η Ντι Ντι Μπριτζγουότερ μπορεί να σου μιλάει με τις ώρες – ακόμα και απ’ το τηλέφωνο! Και η ζεστή κουβέντα με την πολυβραβευμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια δεν περιορίζεται στην τζαζ. Με αφορμή τις νέες συναυλίες της, αύριο και μεθαύριο, στη σκηνή του «Gazarte», στο Γκάζι, και την Κυριακή (26.5) στο θέατρο «Τεχνόπολις», στο Ηράκλειο Κρήτης, μας μιλά για τον έρωτα στο τραγούδι, τους νέους, την Μπίλι Χόλιντεϊ, που θα ενσαρκώσει ξανά επί σκηνής, τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην Αμερική και την προσωπική της ζωή.
Η Μπριτζγουότερ έχει ερμηνεύσει από κλασικές μελωδίες της τζαζ έως γαλλικές επιτυχίες και τραγούδια εμπνευσμένα από την αφρικανική παράδοση. Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις, ανάμεσά τους τρία βραβεία Γκράμι και ένα Τόνι. Οι πειρασμοί ήταν πολλοί, αλλά δεν της κόστισαν την καριέρα, ούτε τη ζωή, όπως συνέβη με άλλες τραγουδίστριες: «Αυτό συνέβη επειδή βρήκα την ισορροπία στη ζωή μου» λέει. «Ήμουν πάντα επικεντρωμένη στο τι θέλω και τι πρέπει να κάνω, στα πράγματα που έχουν σημασία για μένα. Η οικογένεια είναι η ζωή μου, η μητέρα μου και τα παιδιά μου».

Οι νέοι ανακαλύπτουν την τζαζ
Η στενή σχέση της με το ελληνικό κοινό κρατάει χρόνια. Κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή καταφέρνει να κερδίσει με το πάθος και την ερμηνεία της τους πάντες. Στο πλευρό της αυτήν τη φορά θα βρίσκεται ο νεαρός τρομπετίστας Θορν Κρόκερ, που η ίδια ανακάλυψε. Τα ερωτικά τραγούδια του τελευταίου της άλμπουμ «Midnight Sun» δεν θα λείψουν από το πρόγραμμα. Πάντα βρίσκει νέους τρόπους να εκφράσει την αγάπη. Περισσότερους, λέει, από όσους βρίσκουν οι νέοι: «Οι νέοι σήμερα δεν εκφράζουν την αγάπη μέσω της μουσικής. Με ευχαριστεί πάντως ότι όλο και περισσότεροι ανατρέχουν στο παρελθόν για να ανακαλύψουν παλιά, κλασικά τραγούδια. Έχω παρατηρήσει ότι κάθε φορά που ερμηνεύω κομμάτια των δεκαετιών του ’30, του ’40 και του ’50, ο κόσμος το εκτιμά και το απολαμβάνει. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια αναγέννηση του είδους αυτήν την εποχή στην Αμερική. Αρκετοί νέοι ανακαλύπτουν την τζαζ, πηγαίνουν σε συναυλίες και “κατεβάζουν” δίσκους από το Ίντερνετ».
Όταν, όμως, τη ρωτάω πώς βλέπει το Ίντερνετ, αμέσως υψώνει τη φωνή. «Δεν αντέχω το Ίντερνετ, γλυκέ μου. Όχι, όχι, όχι, όχι. Καθόλου! Μα, είναι τελείως απρόσωπο. Έχουμε πια χάσει την επικοινωνία μεταξύ μας, την επαφή με τους συνανθρώπους μας. Έχουμε γίνει αναίσθητοι».
Γνωστή και για τον αγώνα της ενάντια στη φτώχεια της Αφρικής μέσω της μουσικής της, η Ντι Ντι Μπριτζγουότερ πιστεύει ότι «ζούμε σε έναν ναρκισσιστικό κόσμο. Υπάρχει τόσο κακό γύρω μας. Με απασχολούν όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα, αλλά και μεταξύ Ισραήλ και Συρίας».

Ο Ομπάμα είναι λίγος
Όταν μιλάει για την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, ο τόνος της φωνής της αλλάζει. «Είμαι απογοητευμένη από τον πρόεδρό μας. Έχω την αίσθηση ότι δεν έχει ακολουθήσει αρκετά σκληρή πολιτική γραμμή. Έχει στο μυαλό του πώς να ακούγεται ευχάριστος στα αυτιά του κόσμου, και αυτό δεν είναι σωστό. Πιστεύω ότι, αν ύψωνε περισσότερο το ανάστημά του απέναντι στους ρεπουμπλικανούς, ίσως θα μπορούσε να καταφέρει περισσότερα. Δεν είμαι καθόλου χαρούμενη για την πρόθεσή του να περιορίσει τα προνόμια στην κοινωνική ασφάλιση. Έδωσα πολλά χρήματα στην τελευταία καμπάνια του Ομπάμα και έτρεφα ελπίδες, αλλά τώρα αισθάνομαι απογοητευμένη».
Όσο για την κρίση στην Ευρώπη, «γνωρίζω καλά» λέει «τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω πως η κρίση είναι παγκόσμια. Οικονομικά εγκλήματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Δες τι έγινε με το τραπεζικό σύστημα της Αμερικής. Πολύς κόσμος έχασε τα σπίτια του και έμεινε στον δρόμο. Επίσης, με ενοχλεί που στην Αμερική έχουμε χάσει την πνευματικότητά μας, δεν υπάρχει πλέον σεβασμός για τον διπλανό σου».

Κάποτε χρειαζόμουν τη σιωπή
Ευτυχώς υπάρχει η μουσική. «Και η μουσική θεραπεύει» θα συμπληρώσει αμέσως. «Πέρασα μια περίοδο που δεν ήθελα να ακούσω τίποτα. Ίσως επειδή περιόδευα συνέχεια και άκουγα μουσική κάθε βράδυ. Όταν επέστρεφα σπίτι χρειαζόμουν τη σιωπή». Ωστόσο είχε πάντα τη μουσική μέσα της. «Αυτή με απελευθέρωσε. Πιστεύω ότι έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να θεραπεύει τα πάντα. Έχω λάβει κατά καιρούς γράμματα από ανθρώπους που μου έλεγαν ότι τα τραγούδια μου τους βοήθησαν να μην αυτοκτονήσουν και να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Όταν η μουσική χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο, μπορεί να κάνει θαύματα».
Και, όχι, η Ντι Ντι δεν ακούει μόνο τζαζ. Ούτε Μπίλι Χόλιντεϊ; «Δεν ακούω Μπίλι Χόλιντεϊ – Θεέ μου, όχι. Η Μπίλι με κάνει να μελαγχολώ, αν και έχω στενή σχέση μαζί της και ετοιμάζομαι να την ενσαρκώσω ξανά στο έργο “Lady Day”, το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη. Όταν θέλω να ακούσω μουσική για να ανέβω ψυχολογικά, δεν ακούω τζαζ. Μοιάζει σαν αστείο» λέει και ξεσπάει σε δυνατά γέλια. «Μου αρέσει αυτός ο νεαρός τραγουδιστής, ο Μπρούνο Μαρς. Επίσης, ακούσω πολύ κάντρι όταν κάνω βόλτες με το αμάξι μου. Μου αρέσουν οι ιστορίες στα τραγούδια. Κρίμα που σήμερα οι νέοι δεν λένε ιστορίες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10