search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:20
MENU CLOSE

Οι τιμές πέφτουν, οι τουρίστες… τρέχουν

23.05.2013 21:00
oldphotospod_2305_051_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1369320874.jpg

Εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση επισκεπτών το καλοκαίρι, λόγω των μειωμένων τιμών

Την κατηφόρα παίρνουν μέρα με τη μέρα οι ξενοδοχειακές χρεώσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχει κάνει την εμφάνισή του και η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι και ρίχνει τις τιμές κατά 15% σε σχέση με το 2012, με μέση τιμή διανυκτέρευσης 78 ευρώ (έναντι των 92 ευρώ το προηγούμενο έτος).

Μάλιστα, αυτό το ποσοστό μείωσης του κόστους των καταλυμάτων στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο που σημειώνεται στην Ευρώπη, ανάμεσα στους κατ’ εξοχήν καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Εν τω μεταξύ τα μέχρι τώρα στοιχεία που λαμβάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί καταγράφουν σε επίπεδο προκρατήσεων διψήφια ποσοστά ανόδου, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση στην πολιτική ηγεσία, η οποία προσδοκά μεγάλα έσοδα και κίνηση της αγοράς.

17.000.000 τουρίστες. Αυτή είναι μια πρόβλεψη που ακούγεται έντονα. Πέρσι, η χρονιά έκλεισε με 16 εκατ., σε μια εντυπωσιακή ανατροπή που ήλθε από τον Αύγουστο και μετά (από Μάιο μέχρι και Ιούλιο οι πληρότητες σε πολλά από τα τουριστικά μέρη της χώρας ήταν αρκετά χαμηλά). Αυτό το 1 εκατ. παραπάνω είναι μια αύξηση της τάξης του 6%. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι και αμελητέα.

Μεγάλες προσδοκίες

Η σημασία της έχει να κάνει κυρίως με το ότι αφορά ολόκληρη τη χώρα. Γιατί υπάρχουν και περιοχές που ετοιμάζονται για πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Όπως υπάρχουν και ξένες χώρες που πρόκειται να μας στείλουν πολύ περισσότερους τουρίστες απ’ ό,τι πέρσι. Η Ρωσία, για παράδειγμα, που στήριξε την Ελλάδα στην πολύ δύσκολη περσινή τουριστική σεζόν όσο καμία άλλη χώρα, προβλέπεται να «στείλει» φέτος 30 με 40% περισσότερους τουρίστες! Προφανώς πλέον η χώρα μας μετατρέπεται στον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό για το καλοκαίρι των Ρώσων. Η άλλη χώρα που θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη φετινή αύξηση είναι η Γερμανία.

Οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί πέρσι, αφού η Ελλάδα ήταν συνεχώς πρωτοσέλιδο στη χώρα τους και μάλιστα σχεδόν ποτέ για καλό λόγο. Το κλίμα έχει βελτιωθεί αρκετά πια. Είναι όμως και κάτι ακόμη. Οι Γερμανοί είναι ένας λαός που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για πιο εναλλακτικού τύπου τουρισμό, όπως και οι Γάλλοι. Ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός του κρασιού, ο τουρισμός του λαδιού και ο τουρισμός των μονοπατιών, που τα τελευταία χρόνια επιτέλους αναπτύσσονται στη χώρα μας, πρόκειται να προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες από τις δύο αυτές χώρες.

Βέβαια, παραδοσιακά οι Γερμανοί θα επιλέξουν Κρήτη και Δωδεκάνησα. Και είναι ακριβώς αυτοί οι προορισμοί (από τα Δωδεκάνησα κυρίως η Κως και η Ρόδος) που έχουν τις υψηλότερες προσδοκίες για φέτος. Στη Ρόδο, μάλιστα, οι ντόπιοι παράγοντες δεν διστάζουν να μιλήσουν για την καλύτερη ίσως σεζόν όλων των εποχών! Περιμένουν αύξηση 20% στις κρατήσεις και πληρότητα που θα πλησιάζει το 100% από αρκετά νωρίς μέσα στη σεζόν.

Και η Κρήτη, όμως, βάζει ψηλά τον πήχη. Οι παράγοντες του νησιού γνωρίζουν καλά πως οι περισσότεροι τουρίστες που θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν εκεί και ψάχνουν να βρουν τον τρόπο για να τους κρατήσουν πιο πολύ και να τους κάνουν να ξοδέψουν περισσότερο. Οι κρατήσεις είναι ήδη αυξημένες κατά 10% και περισσότερο σε σχέση με πέρσι, αλλά η χρονιά έχει ξεκινήσει σχετικά υποτονικά και τώρα άρχισε να παίρνει δυναμικά μπροστά, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό θα είναι τελικά αρκετά μεγαλύτερο. Οι Κρητικοί περιμένουν ότι 4,5 με 5 εκατ. τουρίστες θα φτάσουν φέτος στο νησί τους, ένα νούμερο αρκετά εντυπωσιακό.

Αν επιβεβαιωθούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια και τελικά η φετινή σεζόν σημειώσει ρεκόρ προσέλευσης, τότε τα έσοδά της θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει αυτό το νούμερο για την πραγματική οικονομία, αλλά και για το ελληνικό κράτος, που θα εισπράξει ένα σημαντικό ποσοστό αυτού του ποσού σε φόρους…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:20