search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:33
MENU CLOSE

H πολιτεία άφησε ελεύθερο το πεδίο για τα «Τάγματα Εφόδου»

23.05.2013 21:00
oldphotos1593410-w12001369323095.jpg

«Φωνάζουμε τη Χρυσή Αυγή να καθαρίσει». Η παραπάνω φράση ακούγεται όλο και πιο συχνά στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης, της πλατείας Αμερικής και του Σταθμού Λαρίσης.

«Φωνάζουμε τη Χρυσή Αυγή να καθαρίσει». Η παραπάνω φράση ακούγεται όλο και πιο συχνά στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης, της πλατείας Αμερικής και του Σταθμού Λαρίσης.

«Με όλους αυτούς τους μετανάστες, ησυχία δεν έχουμε. Δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Μαχαιρώματα, σπασμένα μπουκάλια, τσακωμοί, δυσοσμία, ληστείες. Καταφύγαμε επανειλημμένως στον Δήμο Αθηναίων και την Αστυνομία, αλλά, παρά τις υποσχέσεις, στην ουσία μας κορόιδευαν. Ο κόσμος, αφού δεν βρίσκει ανταπόκριση εκεί που πρέπει, πάει διά της “πλαγίας οδού”. Στη Χρυσή Αυγή, κακά τα ψέματα. Και όλοι τους συμπαραστέκονται».

Αυτά υποστήριζε ένας κάτοικος της πλατείας Αμερικής λίγες ώρες μετά την είδηση της σύλληψης δύο 34χρονων Ελλήνων οι οποίοι κατηγορούνται για τον εμπρησμό ενός καταστήματος ιδιοκτησίας Αφρικανού μετανάστη στην περιοχή.

Εδώ και χρόνια η οργανωμένη πολιτεία «σφύριζε κλέφτικα» στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των κατοίκων τής πάλαι ποτέ περιοχής της αθηναϊκής ελίτ που έβλεπαν τις γειτονιές τους στον Άγιο Παντελεήμονα, την Κυψέλη, την πλατεία Αμερικής και τον Σταθμό Λαρίσης να μετατρέπονται σε «αποθήκες ψυχών» εξαθλιωμένων μεταναστών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη, ξέμειναν στην Ελλάδα.

Οι συγκρούσεις «αγανακτισμένων κατοίκων» και αντιεξουσιαστών στον Άγιο Παντελεήμονα το 2008, με «έπαθλο» την… παιδική χαρά στην κεντρική πλατεία, έδωσαν το «έναυσμα» για το στήσιμο ενός τηλεοπτικού «πανηγυριού» για τους ξεχασμένους από το κράτος κατοίκους του υποβαθμισμένου κέντρου της πρωτεύουσας, οι οποίοι «πέφτουν θύματα εγκληματικών συμμοριών που απαρτίζονται από αλλοδαπούς». Φράσεις – «κλισέ» στα τηλεοπτικά «δικαστήρια» που στήνονταν καθημερινά εκείνη την περίοδο «τρελαίνοντας» τα μηχανάκια της AGB.

Παράλληλα όμως προσέφεραν «γόνιμο έδαφος» για τη «σπορά» του μίσους και των φυλετικών διακρίσεων από τη Χρυσή Αυγή.

Το καμπανάκι
Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2010, όταν οι ψήφοι των κατοίκων τού πάλαι ποτέ ιστορικού κέντρου της Αθήνας έστειλαν το ναζιστικό μόρφωμα υπό τον Ν. Μιχαλολιάκο στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, μεταφράστηκε από τα κόμματα εξουσίας σε «ψήφο διαμαρτυρίας». Το «καμπανάκι ήχησε», αλλά κανένας δεν το άκουσε.

Με την ίδια αδιαφορία αντιμετωπίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η «φήμη» της δημιουργίας «πολιτοφυλακής» από κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης και άλλων συνοικιών, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από μαυροφορεμένους, κοντοκουρεμένους άνδρες με ελληνικές σημαίες, έκαναν «αιφνιδιαστικούς ελέγχους» σε καταστήματα αλλοδαπών. Ο «προάγγελος» των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής λειτουργούσε με την ανοχή των αστυνομικών, οι οποίοι υπηρετούν στα οικεία τμήματα και έκαναν «τα στραβά μάτια».

Ομολογία – σοκ
Την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου παραδέχθηκε κυνικά στην απολογία του πριν από λίγες ημέρες στους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων για τον εμπρησμό ενός μπαρ που ανήκε σε Καμερουνέζο στην πλατεία Αμερικής.

Ο 34χρονος κατέθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 ο ίδιος και 30 ακόμα άτομα συγκρότησαν «επιτροπή» με αντικείμενο την «αστυνόμευση» της Κυψέλης.

«Έχουμε χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων και πραγματοποιούμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Άμα έχεις γνωριμίες απευθύνεσαι εκεί που πρέπει και τους λες: “Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας, γιατί δεν μπορούμε να βρούμε άκρη πουθενά”. Και το κάνουν.

Αρχικά γίνονται συστάσεις σχετικά απειλητικές και όσοι δεν συμμορφώνονται και συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στη γειτονιά έρχονται και τους “χαλούν το μαγαζί”» ανέφερε κυνικά στο «Ποντίκι» μια κάτοικος στην περιοχή της πλατείας Αμερικής.

Η «άλλη πλευρά του νομίσματος» φανερώνει πως πολλά από τα νυχτερινά καταστήματα μεταναστών που λειτουργούν στην περιοχή, όπως το «Africana» και το «Quantro», πέραν των αμέτρητων υγειονομικών παραβάσεων, ελέγχονται από συμμορίες αλλοδαπών που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός.

Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής τόσο στην αστυνομία όσο και στα αρμόδια όργανα του Δήμου Αθηναίων συνήθως μετατρέπονται σ’ ένα ενοχλητικό παιχνίδι «μετάθεσης ευθυνών». Οι διωκτικές αρχές λένε πως υπεύθυνη για τον έλεγχο των καταστημάτων είναι η δημοτική αρχή, με τη δεύτερη να «απαντά» πως χωρίς τη συνοδεία αστυνομικών οι υπάλληλοι του δήμου δεν μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Αναμενόμενο λοιπόν οι κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών να καταφεύγουν… «εκεί που πρέπει». Κατά τα άλλα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του ναζισμού…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:33