search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:28
MENU CLOSE

Eικονική πραγματικότητα

25.05.2013 21:00
oldphotosaaaaa1369387816.jpg

Αν υπάρχει ένα μάθημα που έχει πάρει καλά ο Σαμαράς από τον Καραμανλή, είναι η χρησιμότητα της επικοινωνίας.

Αν υπάρχει ένα μάθημα που έχει πάρει καλά ο Σαμαράς από τον Καραμανλή, είναι η χρησιμότητα της επικοινωνίας. Θα θυμάστε πόσο είχε πληρώσει ο Κωστάκης την κακή σχέση του με τα ΜΜΕ εξαιτίας της υπερφίαλης αντιμετώπισης του επιτελείου του. Και βέβαια πόσο η «εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ», την οποία κατήγγελλε, συνέβαλε στη συντριβή του. Ο Σαμαράς, λοιπόν, έμπειρος πια, έστησε μια δική του εικονική πραγματικότητα, που δείχνει ότι… όλα πάνε καλά.

Τι κι αν η ύφεση έχει τσακίσει την οικονομία και έχει στείλει στα ύψη την ανεργία, που καλπάζει με δυο μονάδες το τρίμηνο; Τα συστημικά ΜΜΕ προβάλλουν τη δική τους πραγματικότητα με επίκεντρο τις δήθεν… επενδύσεις.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων για τις ελληνικές υποδομές είναι δεδομένο. Προς τι όμως η χαρά για όσα θα ξεπουληθούν στους Ασιάτες; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να επιχαίρουμε για τις υποσχέσεις για… χιλιάδες θέσεις εργασίας, που με βάση τα κινεζικά πρότυπα θα αμείβονται με 3-5 δολάρια τη μέρα σε μεσαιωνικές συνθήκες;
Εκτός αν στην κυβέρνηση θέλουν να μας πουλήσουν ότι οι Κινέζοι θα χτίσουν όμορφους ουρανοξύστες, όπως στη Σανγκάη, όπου θα εγκαταστήσουν Έλληνες υπαλλήλους – μεγαλοστελέχη, οι οποίοι θα αποκομίζουν υπερκέρδη από τις διεθνείς χρηματαγορές… Αυτά βέβαια συμβαίνουν μόνο στις ταινίες.

Το τελικό μάζεμα
Η πραγματικότητα σχηματίζεται και ορθώνεται αυτές τις ημέρες μπροστά μας με τις ρυθμίσεις για το φορολογικό. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και γι’ αυτό οι φορομπήχτες ετοιμάζονται για το τελικό μάζεμα: να εντοπίσουν δηλαδή πού υπάρχει το τελευταίο χρήμα και να το πάρουν απ’ όσους έχουν. Οι υπόλοιποι θα χρεωθούν μέχρι τα εγγόνια τους και θα ζουν σε καθεστώς αναγκαστικής προείσπραξης.
Ήδη το ΥΠΟΙΚ έχει δώσει (και ανανεώνει καθημερινά με νέες οδηγίες) εντολές στους προϊσταμένους των κατά τόπους εφοριών για το πώς θα βρίσκουν τον λεγόμενο κρυμμένο πλούτο περιουσιακών στοιχείων και πώς θα λαμβάνουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος των οφειλετών του Δημοσίου. Ένα πρώτο μέτρο είναι η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε 10 μέρες σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το σχετικό έγγραφο, που υπογράφεται από τον Μαυραγάνη, σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζει ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με τον νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου». Και μάλιστα «χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».
Ακολουθεί η αυτόματη παρακράτηση των οφειλών προς το Δημόσιο από το ποσό του εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εφορία θα μπορεί να κατάσχει από το βοήθημα ολόκληρο το ποσό του χρέους, ακόμα κι αν ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή του χρέους ή έχει έλθει σε προσωπικό διακανονισμό με τον προϊστάμενο της εφορίας. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι ότι η παρακράτηση στο εφάπαξ δεν μπορεί να ξεπερνά το 50%, ανεξάρτητα από το αν το ποσό της οφειλής είναι μεγαλύτερο. Την ίδια ώρα:
1 Οι εφορίες στέλνουν κατά κύματα τις διαταγές πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία και λογιστήρια ιδιωτικών επιχειρήσεων με εντολές για κατάσχεση συντάξεων και μισθών ακόμα και για ποσά χρέους της τάξης των 300 ευρώ. Οι διαταγές αποστέλλονται άσχετα με τη δυνατότητα του οφειλέτη να πληρώσει, δημιουργώντας μια γενιά υπόχρεων οι οποίοι θα χρεώνονται έχουν – δεν έχουν.
2 Η ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αποδεικνύεται… άνθρακες, καθώς:
• Οι οφειλέτες υποχρεώνονται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ώστε να αυτοφακελώνονται για το μέλλον.
• Οι οφειλέτες που θα δηλώσουν οικονομική αδυναμία θα μπορούν μεν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε πάνω από 48 δόσεις, αλλά με απίστευτες προϋποθέσεις. Δηλαδή να έχουν απλήρωτες οφειλές μέχρι τις 31.12.2012, να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ την τελευταία πενταετία και να μην έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία.
3 Η τρόικα ζητάει να μειωθεί – έστω και τεχνητά – ο αριθμός των φτωχών νοικοκυριών που θα μπορούν να απαλλαγούν από το χαράτσι, ώστε να μην περιοριστεί η εισπρακτική απόδοση του μέτρου. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε να… πέφτουν ακόμα και τα σημερινά όρια φτώχειας, που έχουν καθοριστεί στα 6.000 ευρώ για τους άγαμους, έως 9.000 ευρώ για τους έγγαμους, και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Εάν αυτό τελικά δεν γίνει, η τρόικα θα ζητήσει «ισοδύναμα μέτρα», να πληρώσουν δηλαδή περισσότερα οι υπόλοιποι, ώστε να μην κοστίσει στους υπολογισμούς η φοροαπαλλαγή (η εξαίρεση των φτωχότερων δηλαδή, που πουλήθηκε επικοινωνιακά) από το χαράτσι.
Πάντως το υπουργείο έχει ήδη έτοιμη πρόταση για αύξηση του χαρατσιού κατά 5 έως 20 ευρώ για κάθε ακίνητο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κόστος της φοροαπαλλαγής και αυτή να διατηρηθεί. Κι όλα αυτά, ενώ ο στόχος ήταν η μείωση του ειδικού τέλους κατά 15%…
Πώς το είπαν; Πάμε καλά; Βρε, ουστ…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:28