23/04/2019 22:18:07
15.10.2009

Επόμενη κίνηση ο εκλογικός νόμος (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

Ο εκλογικός νόμος αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιό- τητες της κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσε από το πιο επί- σημο βήμα, αυτό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Επανέλαβε, καταχειροκροτούμενος, ότι θα ακολουθηθεί το γερμανικό μοντέλο προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα, με τη διπλή λογική του σταυρού και της λίστας.

Όλες οι εκλογικές περιφέρειες δεν θα ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες εγγεγραμμένους και θα εκλέγεται ένας βουλευτής ανά περιφέρεια. Θα γίνει μια εξαίρεση σε μεγάλους δήμους, όπως για παράδειγμα το Περιστέρι, προκειμένου να εκλέγονται δύο ή σε κάποιες οριακές περιπτώσεις και 3, ενώ στις πολύ μεγάλες πόλεις (Αθήνα - Θεσσαλονίκη η κατανομή θα γίνει με βάση τα δημοτικά διαμερίσματα).

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν στο επίπεδο των νομών θα γίνει η κατανομή με βάση τους υφιστάμενους δήμους ή θα ακολουθηθεί ο νέος Καποδίστριας, με νέες συνενώσεις, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόβλεψη είναι οι δήμοι της χώρας μας να μην ξεπερνούν τους 500.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνει πουθενά υπέρβαση των υφιστάμενων νομών και οι μονοεδρικές περιφέρειες θα παρα- μείνουν ως έχουν.

Ακόμα δεν έχει κλείσει ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται με σταυρό, αν θα είναι δηλαδή 180 ή 170, αν και αυτό παραμένει προς διαπραγμάτευση, με ενδεχόμενο να φτάσουν τους 200.

Οι υπόλοιποι θα εκλέγονται με λίστα στις 7 περιφέρειες που θα κατανεμηθεί η χώρα.

Από αυτή τη δεξαμενή θα εκλέγονται και οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων που δεν θα μπορούν σε καμία σχεδόν περιφέρεια να συγκεντρώσουν ποσοστό πάνω από 50% για να εκλέξουν βουλευτή.

Η μεγάλη διαφορά με το γερμανικό σύστημα είναι ότι δεν θα υπάρχει απλή αναλογική, αφού θα υπάρχει το μπόνους των 40 εδρών για να υπάρχουν ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Έτσι αναμένεται να μειωθεί η δύναμη των μικρών κομμά- των, εκτός αν υπάρξουν ρυθμίσεις για «μπόνους» στην τρίτη κατανομή σε βάρος του δεύτερου κόμματος.

Θα υπάρξει πρόβλεψη και για βουλευτές από τον απόδημο Ελληνισμό, ενώ ο νέος εκλογικός νόμος, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, εντάσσεται σε σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, όπως η νέα συνένωση δήμων, ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σύνο- λα και η δημιουργία του θεσμού του αιρετού περιφερειάρχη και του αιρετού περιφερειακού συμβουλίου με αποκεντρω- μένες αρμοδιότητες, όπου θα δημιουργηθούν μικρές τοπικές κυβερνήσεις με στόχο καλύτερη αξιοποίηση, προγραμματισμό και υλοποίηση των προγραμμάτων αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.