16/12/2018 16:09:40

Βρέθηκαν οι πόροι για την συνέχιση του Erasmus

Βρέθηκαν οι πόροι για την συνέχιση του Erasmus - Media
«Σώθηκε» τελικά μετά από έντονες πιέσεις σημαντικών προσωπικοτήτων το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus το οποίο μετά τις περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κινδύνευε με κατάργηση.
 
Η χρηματοδότηση του προγράμματος τα τελευταία χρόνια περιορίστηκε τόσο πολύ ώστε ο προϋπολογισμός του για το 2012 παρουσίαζε έλλειμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Μετά από πιέσεις προσωπικοτήτων όπως ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και η Ιταλίδα Ολυμπιονίκης Ελίζα Ντι Φραντσίσκα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού για τα έτη 2014-20 θα δοθούν για την εκπαίδευση και περίπου 1,5 δισεκ. από αυτά τα χρήματα αφορούν το Erasmus.
 
Tο Erasmus, από το όνομα του Έρασμου, του Ολλανδού φιλόσοφου της Αναγέννησης, μέχρι σήμερα έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια φοιτητές απ' όλες τις χώρες τις ΕΕ να σπουδάσουν για ένα χρόνο σε μια άλλη χώρα και να έρθουν έτσι σε επαφή με μια άλλη γλώσσα και κουλτούρα.
 
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1987 με μια χούφτα φοιτητές, εξελίχθηκε με τα χρόνια στο, αδιαμφισβήτητα, πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Μόνο κατά την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έστειλε 270.000 νεαρούς Ευρωπαίους να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών. 
 
Τα τελευταία χρόνια το Erasmus έχει επίσης αναδειχθεί σε αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.