18/01/2020 14:49:06

Ο Σταύρος Ξαρχάκος αναλαμβάνει το Εθνικό Θέατρο

Ο Σταύρος Ξαρχάκος αναλαμβάνει το Εθνικό Θέατρο - Media
Με… άρωμα τρικομματικής κυβέρνησης το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος του οποίου αναλαμβάνει ο συνθέτης και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Ξαρχάκος. Αντιπρόεδρος, ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας (και επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου), Γιώργος Μανιώτης.
Το ΔΣ ορίστηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα και θα έχει τριετή θητεία.
 
Ως μέλη του νέου ΔΣ ορίστηκαν οι:
1) Ιωάννης Παπαδάκης Μετζικώφ, Σκηνογράφος
2) Αικατερίνη Αρσένη, Ηθοποιός
3) Δημήτρης Φραγκιόγλου, Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
4) Νίκος Αρβανίτης, Εκπρόσωπος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
5) Ερρίκος Μπελιές, Εκπρόσωπος Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
 
Επίσης, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού θεσμοθετείται και στην ουσία επανέρχεται η θέση του διευθυντή δραματολογίου στο Εθνικό Θέατρο, θέση που στο παρελθόν είχαν τιμήσει ο Άγγελος Τερζάκης και ο Τάσος Λιγνάδης.
Μεταξύ του ΔΣ και του καλλιτεχνικού διευθυντή ιδρύεται μία λειτουργική  βαθμίδα που θα την καλύπτει  μετακλητός υπάλληλος ο οποίος  πρέπει να εισηγείται βάσει της ιστορίας του θεάτρου, της δραματολογίας και της ιστορίας των ηθών και των ιδεών που καλλιέργησε το θέατρο επί 2.500 χρόνια. Παράλληλα θα λαμβάνει υπόψιν τις σημερινές απαιτήσεις της κοινωνίας, των θεατρικών ειδών και στυλ, το κατάλληλο δραματολόγιο της κρατικής σκηνής αν είναι δυνατόν σε βάθος διετίας,  το πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου και το οποίο προβλέπει την παραγωγή παραστάσεων που να καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής δραματουργίας-από την αρχαιότητα έως σήμερα-, τα μεγάλα θεατρικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας και τα σύγχρονα πειραματικά τολμήματα.
Ο διευθυντής δραματολογίου εισηγείται και τεκμηριώνει τις απόψεις του αλλά τις αποφάσεις και την εφαρμογή τους αναλαμβάνει πλήρως ο καλλιτεχνικός  διευθυντής, με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.