search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:12
MENU CLOSE

ΟΟΣΑ για το 2014: Ύφεση – Αύξηση της ανεργίας – Αύξηση του Χρέους

29.05.2013 12:33
ΟΟΣΑ για το 2014: Ύφεση – Αύξηση της ανεργίας – Αύξηση του Χρέους
  - Media

Αρνητικούς ρυθμούς Ανάπτυξης στη χώρα μας βλέπει ο ΟΟΣΑ και για το 2014, διαφωνώντας έτσι με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ στην έκθεσή του δεν αποκλείει να χρειαστεί η Ελλάδα νέα χρηματοδότηση από ΔΝΤ και Ευρωπαίους. «Διαφωνούμε με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ» δήλωσε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αρνητικούς ρυθμούς Ανάπτυξης στη χώρα μας βλέπει ο ΟΟΣΑ και για το 2014, διαφωνώντας έτσι με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ στην εξαμηνιαία έκθεσή του δεν αποκλείει να χρειαστεί η Ελλάδα νέα χρηματοδότηση από ΔΝΤ και Ευρωπαίους για να καλυφθεί το «κενό» που θα αφήσει στο Πρόγραμμα η ύφεση την επόμενη χρονιά!

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και για την ανεργία, καθώς σε αντίθεση με τους δανειστές που προβλέπουν μικρή αποκλιμάκωση της το 2014 στα επίπεδα του 26% από 27% φέτος, ο Οργανισμός εκτιμά ότι το 2013 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 27,8% για ανέβει ακόμα πιο ψηλά στο 28,4% το 2014.

«Μισθοί και τιμές εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν περεταίρω λόγω της έξαρσης της ανεργίας», επισημαίνει η έκθεση.
 
Σύμφωνα με την Έκθεση, προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας, δηλαδή η καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ενώ θεωρεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι αγορές- προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης απαιτείται η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί.
 
Ο ΟΟΣΑ συστήνει στην Αθήνα τη στόχευση των κοινωνικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι, εκτιμώντας ότι οι κοινωνικές εντάσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την επιτυχία του Προγράμματος.
 
Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 4,1% και το 2014 στο 3,5%, ενώ το Χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,1% φέτος και στο 180,6% του χρόνου.

«Διαφωνούμε με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ» δήλωσε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο που δίνει ο ΟΟΣΑ(ύφεση 1,4% το 2014), διαφωνούν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί, όπως επίσης πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1».
 
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι κρατήσεις για τον τουρισμό πάνε πολύ καλά.
 
«Περιμένουμε πάνω από 17 εκατ. τουρίστες » είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου».
 
Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, με τον οποίο συζήτησε για τις μελέτες που κάνει ο Οργανισμός για την Ελλάδα και τη βοήθεια που δίνει μέσω της « task force» για την ανταγωνιστικότητα, τον τουρισμό, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη μείωση του διοικητικού βάρους.
 
Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Στουρνάρας θα συναντήσει στο υπουργείο Οικονομικών, τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσχοβισί.


 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:09