search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:19
MENU CLOSE

Άσε μας στον πόνο μας, ρε Λουκιανέ…

29.05.2013 21:00
Άσε μας στον πόνο μας, ρε Λουκιανέ... - Media

«Ο τροβαδούρος μάς προσκαλεί στον υπέροχο κόσμο της αθωότητάς του». Αυτό έγραψε μια εφημερίδα σχολιάζοντας προκαταβολικά τη «βραδιά γεμάτη εκπλήξεις» που ετοιμάζει ο Λουκι­ανός Κηλαηδόνης «στα πρότυπα του θρυλικού πάρτι στη Βουλιαγμένη, 30 χρόνια μετά».

«Ο τροβαδούρος μάς προσκαλεί στον υπέροχο κόσμο της αθωότητάς του». Αυτό έγραψε μια εφημερίδα σχολιάζοντας προκαταβολικά τη «βραδιά γεμάτη εκπλήξεις» που ετοιμάζει ο Λουκι­ανός Κηλαηδόνης «στα πρότυπα του θρυλικού πάρτι στη Βουλιαγμένη, 30 χρόνια μετά». Το νέο ραντεβού με τον Λούκι, ο οποίος φέτος κλείνει αισίως τα 70, είναι για το Σάββατο 15 Ιουνίου, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Διότι ως σκηνικό για πάρτι, λέει, του γουστάρουν είτε οι παραλίες με το απέραντο γαλάζιο είτε οι κήποι με το απέραντο γρασίδι.
 
Ώστε υπάρχει τουλάχιστον ένας «αθώος» στην ανατιναγμένη απ’ τα μνημόνια Ελλάδα! Και θέλει να κάνει και πάρτι εν μέσω των ερειπίων! Ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι; Α, θα ’ρθουν «τα πιο καλά παιδιά», που λέει και το τραγουδάκι: οι νέοι χωρίς δουλειά, οι καραβοτσακισμένοι μικρομεσαίοι, οι ημιαπασχολούμενοι υπάλληλοι που τρέμουν μην τους απολύσουν, οι στρατιές των πτυχιούχων που δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα, τα τρία εκατομμύρια Έλληνες που ζουν (;) κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας, το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, το ένα εκατομμύριο των τρομοκρατημένων μετανα­στών, ιδίως οι φτωχοδιάβολοι τους οποίους μαχαιρώνουν στα μουλωχτά στην Κυψέλη οι τύποι με τον «δωρικό χαιρετισμό».
 
Μια στιγμή! Θα ’ρθουν κι άλλοι: οι παππούδες που παραμιλάνε μπροστά στα δελτία ειδήσεων όταν ακούν ότι «το κλίμα αλλάζει», οι γιαγιάδες που βουρκώνουν όταν θυμούνται πώς ήταν η ζωή «μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά», τα κουρασμένα παλικάρια που χόρεψαν ροκ εν ρολ στα fifties και στα sixties, μετά άναψαν πούρα, βούτηξαν στην πισίνα κάτω απ’ τον φοίνικα, ξεκοκάλισαν το εφάπαξ, πήραν καταναλωτικά δάνεια, πίστεψαν στην αλλαγή, στον εκσυγχρονισμό, στη δεξιά στροφή, στη μνημονιακή σωτηρία και, εκεί γύρω στο 2010, σε ζωντανή σύνδεση με το Καστελόριζο… κόλ­λησαν στη λάσπη.
 
Μα για τ’ όνομα της κοινής λογικής. Τι σόι μήνυμα θα στείλει η «επανάληψη» του πάρτι στη Βουλι­αγμένη εν έτει 2013; Ότι αντιδρούμε στον ανασκολοπισμό μας με «κέφι – χαρά – μπρίο»; Ότι ακόμη αντέχουμε; Ότι θέλουμε «να ξεσκάσουμε, βρε αδελφέ»;
 
Μια σκέτη – συγγνώμη κιόλας – χαζοχαρουμενιά: αυτό είναι το μοναδικό μήνυμα που μπορεί να εκπέμψει σε τούτη τη βάρβαρη εποχή το «τσάκα τσάκα» απ’ τις μαράκες, το «γκλινγκ γκλονγκ» απ’ τα παγάκια στο ουίσκι, το πέρα δώθε απ’ το λίμπο, το σουίνγκ και το καλίψο – τι να πρωτοκαλύψω. Παθολογικά αισιόδοξος, ο Λουκιανός καλεί όλους εμάς τους αποδεκατισμένους να βγούμε απ’ το σκοτάδι και να βαδίσουμε προς το φως. Πριν από λίγες εβδομάδες και ο ίδιος είχε, και δικαίως, τις αμφιβολίες του. «Τώρα, μέσα στη μαυρίλα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει ακριβώς τον ίδιο αντίκτυπο που είχε τότε. Εκτός αν ο κόσμος, και κυρίως τα νέα παιδιά, έχουν την ανάγκη για τέτοιου είδους ξέσπασμα», είχε πει, στις αρχές Απριλίου, απαντώντας στην ερώτηση αν «μπορεί να ξαναγίνει το πάρτι στη Βουλιαγμένη». Ενδιαμέσως, προφανώς, το ξανασκέφτηκε και είπε ότι μπορεί.

Αντί να πάρει σβάρνα την Ελλάδα παίζοντας ολόκληρα τα «Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομί­ας», αυτόν τον συγκλονιστικά επίκαιρο κύκλο τραγουδιών σε στίχους του συχωρεμένου Γιάννη Νεγρεπόντη – να ξεστραβωθεί πολιτικά και κανένας πιτσιρικάς που προσγειώθηκε απ’ το playstation στον λάκκο με τα φίδια –, αυτός μιλάει ξανά μανά για Σινεάκ, Ροζικλέρ και μπριγιαντίνη. Άσε μας στον πόνο μας, ρε Λουκιανέ…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:19