search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:57
MENU CLOSE

Αλαλούμ με τον φόρο ακινήτων

29.05.2013 21:00
oldphotospod_3005_052_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1369847382.jpg

Πονοκέφαλο έχει φέρει ο φόρος ακινήτων που θα επιβάλουν από τον Ιανουάριο του 2014 τα τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών. 

Πονοκέφαλο έχει φέρει ο φόρος ακινήτων που θα επιβάλουν από τον Ιανουάριο του 2014 τα τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών. Εάν και η δέσμευση της κυβέρνησης είναι η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων χωρίς να θιγούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και χωρίς να επιβαρυνθούν από τη μετακύλιση του βάρους που αναλογεί στα εκτός σχεδίου ακίνητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών.
 
Η κατεύθυνση της διακομματικής στην τελευταία της συνεδρίαση ήταν η ευνοϊκότερη μεταχείριση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, ωστόσο έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις στην περιφέρεια, που έχουν θορυβήσει βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη.
 
Μάλιστα για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πρόσφατα και δύο συσκέψεις. Αντικείμενο και των δυο συσκέψεων ήταν η επεξεργασία σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα με παράλληλη μείωση των συντελεστών.
 
«Αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι η φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Αν δηλαδή οι αγρότες θα φορολογηθούν για τη γη που καλλιεργούν. Υπάρχουν φωνές τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ που επιμένουν ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί το κεφάλαιο των επιχειρήσεων των αγροτών, δηλαδή η γη. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι για να είναι το σύστημα φορολογίας των ακινήτων δικαιότερο, θα πρέπει ακόμα και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να συμβάλουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τη φορολογία της αγροτικής γης θα έχει έσοδα περίπου 700 – 800 εκατ.
 
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από βουλευτές της Ν.Δ. που υποστηρίζουν ότι αν φορολογηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, θα δυσαρεστηθεί η βάση του κόμματος. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες φωνές που προβάλλουν αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι τα ανεκμετάλλευτα αγροτεμάχια δεν πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση του νέου φόρου.
 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών άφησε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
 
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε έτσι να εννοηθεί ότι, πέρα από τη μάχη για τη μείωση των συντελεστών στην εστίαση, στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου υπάρχει πρόβλεψη για μείωση συντελεστών και σε άλλους τομείς.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας άνοιξε και δεύτερο «παράθυρο» μείωσης φόρων, που αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων και – εφόσον υλοποιηθεί – θα είναι στην πραγματικότητα η πρώτη φορολογική ελάφρυνση μετά την υπογραφή του μνημονίου. «Κλειδί» θα είναι, όμως, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:55