20/05/2019 10:57:49
15.10.2009

ΣΥΡΙΖΑ: Το στίγμα της αντιπολίτευσης (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

Στο μεταξύ στα ηγετικά κλιμάκια προτεραιότητα δί- νεται στη Βουλή και την άσκηση αντιπολίτευσης. Οι προγραμματικές δηλώσεις το προσεχές τρι- ήμερο δεν συνιστούν πρεμιέρα μόνο για τη νέα κυβέρ- νηση, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όχι μόνο μπήκε στη Βουλή κερδίζοντας ένα προσωπικό και πολι- τικό στοίχημα, αλλά στο εξής θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Το στίγμα που θα δοθεί σε αυτή την επίσημη πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, εδράζεται στο έργο της προ- ηγούμενης αντιπολιτευτικής περιόδου καθώς και την ύλη της προεκλογικής εκστρατείας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των θεματικών συνεντεύξεων. Η εισήγηση του Τσίπρα θα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το περι- βάλλον και θεσμικά θέματα.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της νέας Κ.Ο. ορίστηκαν, όπως και στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι Φώτης Κουβέλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ συ- ντονιστής του Γραφείου Διεύθυνσης της Κ.Ο. ορίστηκε ο Γιάννης Θεωνάς, αν και το έργο της διεύθυνσης θα μοιρα- στεί ουσιαστικά σε τρία πρόσωπα: τον Γιάννη Θεωνά, τον Θόδωρο Παρασκευόπουλο από την ΑΚΟΑ και ένα ακόμη πρόσωπο προερχόμενο από τον ΣΥΝ – προς το παρόν όμως στην Κουμουνδούρου δεν έχουν καταλήξει. Εξ άλλου εκκρεμεί η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, κάτι που ήταν στην ατζέντα του Διαρκούς Συνεδρίου, το οποίο λόγω εκλογών δεν έγινε. Αν τελικά η εκλογή νέας Π.Γ. προχωρήσει στην προσεχή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που θα γίνει στις 24 και 25 του μήνα, πιθανό είναι να επέλθει κάποια αναδιάταξη στελεχών. Επίσης αναμένεται ότι στην Κ.Ο. θα συμβάλει και ο Γιάννης Δραγασάκης ως επικεφα- λής της Ομάδας Τεκμηρίωσης.

Όσο για την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολου- θηθεί τουλάχιστον αυτό το πρώτο διάστημα, που ακόμα ο κόσμος παρακολουθεί την πορεία της νέας κυβέρνησης με προσδοκίες, από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν: «Δεν θα κάνουμε δίκη προθέσεων» ούτε «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».

Αντιθέτως, λένε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα κατα- θέτει προτάσεις καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και όπου είναι δυνατόν θα αναδεικνύει τις αντιφάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και την πολιτική του. Κάτι τέτοιο περιμένουν να συμβεί στο πεδίο των οικονομικών και των αρμόδιων υπουργών και ήδη επισημαίνουν τη διαφωνία Πάγκαλου και Παπακωνσταντίνου με τη Λούκα Κατσέλη για το λιμάνι του Πειραιά.

Γενικώς το άγχος που διακατέχει κυρίως τον Τσίπρα είναι από το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να προκύπτουν αιχμές που θα αναδεικνύουν το ζήτημα και να μη διολι- σθαίνει (η Κ.Ο.) σε «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Τέλος, μιλούν για ακομπλεξάριστη αντιπολίτευση, αφού δεν θα διστάσουν να στηρίξουν προτάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες συμφωνούν, π.χ. χωρισμός Εκκλησίας - κρά- τους, δικαιώματα των ομοφυλοφίλων κ.λπ.

Έπεται συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.