search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:02
MENU CLOSE

Ετοιμότητα αλλά και περισυλλογή στον Περισσό (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

15.10.2009 11:24

Η επομένη των εκλογών βρίσκει τον Περισσό να καλεί ακόμη πιο επιτακτικά τις δυνάμεις του σε εγρήγορση με στόχο την «ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος», καθώς εκτιμά πως, παρ’ ότι δεν εκφράστηκε στην κάλπη, η δυναμική υπέρ του ΚΚΕ υπάρχει και θα εκφραστεί ακόμη πιο έντονα προσεχώς, όταν με τα πρώτα ζόρια θα αποκαλυφθεί το «προσωπείο» της νέας κυβέρνησης.

Η επομένη των εκλογών βρίσκει τον Περισσό να καλεί ακόμη πιο επιτακτικά τις δυνάμεις του σε εγρήγορση με στόχο την «ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος», καθώς εκτιμά πως, παρ’ ότι δεν εκφράστηκε στην κάλπη, η δυναμική υπέρ του ΚΚΕ υπάρχει και θα εκφραστεί ακόμη πιο έντονα προσεχώς, όταν με τα πρώτα ζόρια θα αποκαλυφθεί το «προσωπείο» της νέας κυβέρνησης.

Πάντως από το εκλογικό αποτέλεσμα ανα- κύπτουν ζητήματα που θέτουν ερωτήματα προς απάντηση για όλους – βεβαίως και για τον Περισσό. Για το ΚΚΕ το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό καθώς ο δικομ- ματισμός παραμένει όρθιος – με τη βοήθεια και της αποχής – παρά την εξόφθαλμη φθορά του: έχασε πάνω από 400.000 ψήφους, ενώ από τις 700.000 ψήφους που έχασε η Ν.Δ. ένα μόνο μέρος πήγε στο ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα η εκτίμηση ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ανόδου της σοσιαλδημοκρατίας άντεξε τα διλήμματα και τους πιεστικούς εκβιασμούς είναι μεν σωστή, αλλά δεν δίνει προοπτική. Με αυτή την προοπτική φαίνεται λοι- πόν να είναι αντιμέτωπο το ΚΚΕ την επομένη των εκλογών.

Η σταθεροποίηση της δύνα- μής του περί το 8%, συν – πλην μισή μονάδα, τα τελευταία χρόνια ύστερα από ένα μακρύ διάστημα δυσκολιών, είναι μία κατά- κτηση, την οποία εν πολλοίς πιστώνεται η ίδια η Αλέκα.

Ο κύκλος ηγεσίας

Προφανώς το αν ο κύκλος ηγεσίας της Αλέκας – και μαζί ένας κύκλος πολιτικής ζωής του κόμματος – κλεί- νει, θα το κρίνει το ΚΚΕ. Και δεν θα το κρίνει με τα κριτήρια του «συστήματος», αφού εδώ και χρόνια έχει προειδοποιήσει ότι «αλλαγή ηγεσίας δεν σημαίνει αλλαγή γραμμής». Εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης, σε κατάλληλο για τον Περισσό χρόνο, και όχι με όλο το σύστημα να έχει στραμ- μένους τους προβολείς του ζητώντας αλλαγή ηγεσίας.

Άλλωστε, όπως είπε η Αλέκα περιπαικτικά όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την ομιλία της στον Πειραιά, και αλλαγή σκυτάλης να γίνει μετά θα λένε ότι ο επόμενος «βγήκε από την ποδιά της Αλέκας».

Άλλο φαίνεται να απασχολεί τον Περισσό αυτή τη στιγμή. Γιατί το ερώτημα που προβάλλει μετά τις εκλογές είναι «από εδώ και πέρα τι γίνεται;». Με άλλα λόγια, έχει το ΚΚΕ εξαντλήσει τη δυναμική του ή μήπως έχει ακόμη περιθώρια ανάπτυξης και ποια είναι αυτά; Μπορεί να υπερβεί τις όποιες αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθή- κες προκειμένου να συνδεθεί με ευρύτερα τμή- ματα των στρωμάτων στα οποία απευθύνεται (τα οποία προς το παρόν επιλέγουν τις διαχειριστικές λύσεις που προσφέρει ο δικομματισμός);

Ήδη ο Περισσός στην αποτίμησή του πλαγίως φαίνεται να προσδίδει συγκυριακό χαρακτήρα στο αποτέλεσμα εφόσον, σύμφωνα πάντα με τις αξιολογήσεις των κομματικών επιτελείων του, η επιρροή του είναι ευρύτερη και επομένως το αποτέλεσμα αναντίστοιχο ως προς αυτή. Επιπλέον συνεκτιμώντας και τις ευρύτερες συνθήκες πιστεύει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα βάζει δυσκολίες που «δεν είναι αξεπέραστες», αντιθέτως «εμπε- ρικλείουν μια δυναμική».

Παράλληλα, είναι ένα ερώ- τημα αν το ΚΚΕ θα αναζητήσει νέους τρόπους προσέγγισης των επιμέρους ακροατηρίων στα οποία απευθύνεται με λόγο που να εμπνέει και να προσελκύει μαζικά τμήματά τους.

Τέλος, αν το ΚΚΕ μπορέ- σει να βαδί- σει παρα- πέρα και να ιεραρχήσει πολιτικά προτάγματα που θα «μιλήσουν» στον κόσμο της εργασίας, πιθανότατα θα πετύχει την έκφραση αυτή της δυναμικής που εκτιμά ότι έχει σε μια επόμενη κάλπη. Ίδωμεν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24