search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:10
MENU CLOSE

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα σπίτια

30.05.2013 21:00
Άδειο το ένα στα τρία σπίτια, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Media

Αυθαίρετα θα θεωρούνται και θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις όσα  δημόσια και ιδιωτικά κτήρια δεν υπαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα βάσης δεδομένων της ταυτότητας του κτηρίου εντός 10 ετών από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτηρίου, σύμφωνα με το ΠΔ που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ.

Αυθαίρετα θα θεωρούνται και θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις όσα  δημόσια και ιδιωτικά κτήρια δεν υπαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα βάσης δεδομένων της ταυτότητας του κτηρίου εντός 10 ετών από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτηρίου, σύμφωνα με το ΠΔ που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ.
Το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των κτηρίων, με στόχο την καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας στην υπάρχουσα πραγματική τους κατάσταση, γίνεται καθεστώς και μάλιστα όσοι ιδιοκτήτες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των Ν.3843/2010 και στις διατάξεις του Ν.4014/2011 –για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων- οφείλουν όχι εντός δεκαετίας αλλά εντός 5ετίας να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου.
Φυσικά και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού η ένταξη στο ηλεκτρονική σύστημα θα γίνεται από μηχανικό, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να συμπληρώνει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτηρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση πολυκατοικιών όπου έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ο αρμόδιος Μηχανικός για το σύνολο του κτιρίου δύναται να ορίζεται μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των κοινωνών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας άλλως με απλή πλειοψηφία. Για την συμπλήρωση απαιτείται έλεγχος του συνόλου του κτηρίου.
 
Έλεγχοι
 
Μετά την έκδοση των πιστοποιητικών για την τήρηση της ταυτότητας κτιρίου θεσπίζονται περιοδικοί έλεγχοι και συγκεκριμένα:
 Κάθε 8 έτη:
1. Κτίρια Συνάθροισης κοινού: Θέατρα, οι κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: τα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, οι χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κτλ), οι πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), οι αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις),Σταθμοί μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. 
2. Βιομηχανία, Βιοτεχνία : Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά κτίρια και σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: τα επαγγελματικά εργαστήρια.
3. Πρατήρια υγρών καυσίμων και Συνεργεία Αυτοκινήτων: κτίρια ή τμήματα κτιρίων χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων και κάθε είδους συνεργείο αυτοκινήτων.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: τα πλυντήρια και λιπαντήρια αυτοκινήτων.
4. Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, αγορές και υπεραγορές.
 
Κάθε 10 έτη:
1. Κτίρια με χρήση Κατοικία: Μονοκατοικίες, Διπλοκατοικίες και Κτίρια διαμερισμάτων
Στην κατηγορία εντάσσονται επίσης: τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, οι ξενώνες.
2. Εμπόριο : εμπορικά καταστήματα (τροφίμων, ένδυσης κτλ) και καταστήματα παροχής  προσωπικών υπηρεσιών (φαρμακεία, κουρεία – κομμωτήρια, αισθητικής περιποίησης, επιδιόρθωσης ενδυμάτων – υποδημάτων)
3. Γραφεία : γραφεία και υπηρεσίες Δημοσίου, γραφεία επιχειρήσεων, οργανισμών, ιδιωτικά ελευθέρων επαγγελμάτων, τράπεζες, πρακτορεία στοιχημάτων και ταξιδίων, γραφεία τελετών, κέντρα γυμναστικής και αδυνατίσματος.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: τα οδοντιατρεία και τα ιατρεία που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδα εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικό εργαστήριο και εγκαταστάσεις φυσιοθεραπείας.
4. Εκπαίδευση: Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης: ερευνητικά κέντρα και κτίρια ειδικής εκπαίδευσης (όπως φροντιστήρια, ΙΕΚ, σχολές χορού, ωδεία κτλ)
5. Υγεία και κοινωνική πρόνοια: κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας)
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: βρεφοκομεία, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, άσυλα.
6. Σωφρονισμός: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται, τα κρατητήρια, τα αναμορφωτήρια και οι φυλακές.
 
Κάθε 15 έτη:
1. Αποθήκευση: κτίρια αποκλειστικής χρήσης αποθήκευσης. Εμπορικές αποθήκες (λιανικής και χονδρικής πώλησης), επαγγελματικές αποθήκες, βιομηχανικές αποθήκες, αγροτικές αποθήκες (αγροτικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων), διαμετακομιστικοί σταθμοί.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αυτοτελής αποθήκες καταστημάτων , οι αποθήκες μουσείων, οι στάβλοι, τα βουστάσια, τα χοιροστάσια, τα ορνιθοτροφεία.
2. Στάθμευση αυτοκινήτων: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται  όσα κτίρια ή τμήματα κτιρίων χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων.
 
Κυρώσεις:
Σε περίπτωση όπου κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή της ιδιοκτησίας ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται:
α) Επιβολή προστίμου από 2.000 – 20.000 ευρώ. Η κύρωση επιβάλλεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ ή τον υπό αυτόν εξουσιοδοτούμενο κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999.
β) αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η κύρωση επιβάλλεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Ε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:01