search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:57
MENU CLOSE

Νέες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη – χημικά στην Άγκυρα

02.06.2013 06:55
Νέες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη – χημικά στην Άγκυρα - Media

Πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει και πάλι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ενώ στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να διαλύσει διαδηλωτές.

Πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει και πάλι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ενώ στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να διαλύσει διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών,κατά τη διάρκεια των διήμερων μαζικών διαδηλώσεων, η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε 90 συγκεντρώσεις σε 48 πόλεις της Τουρκίας.

Για 79 τραυματίες μιλά η κυβέρνηση, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 1.000 τραυματίες και δύο νεκρούς.

Περισσότερα από εκατό άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία υποφέροντας από αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή δακρυγόνων, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τις δύο προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με αναφορές των γιατρών.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε εκ νέου στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής της πλατείας Ταξίμ.

Εκδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως σε Ισπανία, Αυστρία Γερμανία.

Τα γεγονότα στην Τουρκία είχαν πάρει αναπάντεχη τροπή μετά την μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που ξεκίνησε ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης να χτισθεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο στο μητροπολιτικό πάρκο της περιοχής.

Η αστυνομία επιχείρησε χθες να καταστείλει τη διαδήλωση με πρωτοφανή βιαιότητα, κάνοντας χρήση χημικών που έπνιξε τους διαδηλωτές.

H καταστολή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, και εκδηλώσεις αλληλεγγύης διοργανώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις.
Έπειτα από τα επεισόδια του Σαββάτου, η Αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ, επιτρέποντας την επιστροφή των διαδηλωτών και ηρεμώντας τα πνεύματα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν ζήτησε από τους διαδηλωτές να διαλυθούν αναφέροντας «η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:57