search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:49
MENU CLOSE

Ο Τσίπρας και το “αγωνιστικό” μετερίζι της ευρωπαϊκής προεδρίας

03.06.2013 08:16
Ο Τσίπρας και το \"αγωνιστικό\" μετερίζι της ευρωπαϊκής προεδρίας - Media

Η προθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κυβερνήσει το συντομότερο δυνατό είναι καλοδεχούμενη, αν δεχτούμε ότι νομοτελειακά θα οδηγήσει σε απαλλαγή από το μνημόνιο όπως περίπου υποστηρίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κυβερνήσει το συντομότερο δυνατό είναι καλοδεχούμενη, αν δεχτούμε ότι νομοτελειακά θα οδηγήσει σε απαλλαγή από το μνημόνιο όπως περίπου υποστηρίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλο βαθμό ήταν αυτή η προθυμία που επιβραβεύτηκε στις περσινές κάλπες παρόλο που τότε ήταν μια «άγουρη» πρόταση, ένα σύνθημα περισσότερο («κυβέρνηση της Αριστεράς») που έτυχε ανταπόκρισης πέραν του αναμενόμενου φέρνοντας σε αμηχανία τον ΣΥΡΙΖΑ που την εκφώνησε, καθώς ένα μήνα πριν ούτε περνούσε από το μυαλό του μια τέτοια προοπτική.
Σήμερα, όμως αυτή η προθυμία δείχνει να μετατρέπεται σε άγχος και αδυναμία. Ύστερα από μια δωδεκάμηνη διαδρομή διαψεύσεων  όσον αφορά το χρόνο ζωής της συγκυβέρνησης, με το αίτημα για εκλογές να πηγαινοέρχεται χωρίς καν να το στηρίζει η πλειονότητα των πολιτών, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολο σημείο:
Χωρίς να έχει να προτείνει κάτι μεγαλόπνοο και πειστικό, αντίστοιχο των περιστάσεων, μοιραία έδωσε την εντύπωση ότι ακολουθεί την τακτική του «ώριμου φρούτου», «σφυρηλατώντας» ταυτόχρονα ένα ολοένα και πιο θεσμικό και «κεντρώο» πρόσωπο, υπό το βάρος των συστημικών  και των κυβερνητικών πιέσεων και της «θεωρίας των άκρων».
Το βάρος των κινήσεων έπεσε από ένα σημείο κι έπειτα στις πρωτοβουλίες θεσμικού κι επικοινωνιακού χαρακτήρα, το στοιχείο της διάθεσης για σύγκρουση περιορίστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, με αποτέλεσμα το …. δυνάμει κίνημα να πάει σπίτι του και άρχισαν οι επαφές με τους «απέναντι»: αυτούς που μας θέλουν «αποικία» (Σόιμπλε, ΔΝΤ, Ράιχενμπαχ, κ.λπ.) και την εγχώρια οικονομική κι επιχειρηματική ελίτ, μέλη του ένοχου «τριγώνου της διαπλοκής» το οποίο πλέον καταγγέλλεται όλο και λιγότερο πειστικά.
Σταδιακά οι προσδοκίες των πολιτών υποχώρησαν, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση φοβούμενη πλέον ότι το φρούτο μπορεί και να σαπίσει κάνει ό,τι μπορεί για να στείλει το μήνυμα ότι θέλει να κυβερνήσει εδώ και τώρα. Με άλλα λόγια κάνει την εκτίμηση ότι το μήνυμα που προέχει  είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει» και δευτερευόντως το τι ακριβώς θα κάνει και πώς θα τα βγάλει πέρα με τα θηρία.
Ως μία ακόμη ένδειξη του ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί και θέλει να κυβερνήσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε από τη Μαδρίτη το ζήτημα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Πέρα από το ότι αυτό δείχνει να προεξοφλεί μια ομαλή αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης, άρα και μια ομαλή έκβαση της διαπραγμάτευσης με το ευρωιερατείο και τους δανειστές – κάτι που κανένας πλην μερίδας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει να πιστεύει – η ιδέα ότι μια «αριστερούτσικη» διαχείριση της προεδρίας(και σε τι συνίσταται άραγε αυτή η «αριστερή» διαχείριση)  μπορεί να κάνει μια μικρή διαφορά, όταν το ευρωοικοδόμημα παραπαίει και βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, μάλλον αντιστοιχεί σε μια κατώτερη της συγκυρίας αντίληψη για την … πολιτική με αριστερό/ εναλλακτικό πρόσημο.
Παρεμπιπτόντως, η αρμόδια του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξωτερική Πολιτική Ρένα Δούρου σημείωνε σε άρθρο της τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή την ιρλανδική προεδρία, ότι ο θεσμός αυτός καθίσταται όλο και περισσότερο «διακοσμητικός», μια «προεδρία βιτρίνας» όπως ανέφερε. Δεν ξέρουμε αν σήμερα θα υποστήριζε ότι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα ο θεσμός μπορεί να ανακτήσει την … αίγλη που του αξίζει. Ωστόσο σε μια στιγμή που οι κοινωνίες φλέγονται και ξεσπούν, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις κάνουν χοντρό παιχνίδι στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα,  η θεσμική οδός που επιλέγει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η αντίληψη ότι μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα από το μετερίζι των αξιωμάτων και των θεσμών των αποικιοκρατών μας, ε δεν μπορεί να πει κανείς ότι συνεγείρει τα πλήθη.
Ελαφρυντικά, ωστόσο υπάρχουν: η… ομαλή εναλλακτική λύση που αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να υπάρχει πουθενά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Απέναντι στους σχεδιασμούς της Μέρκελ κανείς δεν έχει να αντιπαρατάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνίες, όλο κι όλο αυτό που ζητείται είναι η χαλάρωση της λιτότητας.
Ωστόσο, η πιεστική καθημερινή αναμέτρηση των ανθρώπων με μια πραγματικότητα που αγριεύει ταχύτατα προφανώς δεν μπορεί πια να περιμένει τους αργούς ρυθμούς της πολιτικής του ροκανίσματος του χρόνου. Είτε οι κοινωνίες θα κινητοποιηθούν πάνω σε μια συγκεκριμένη πρόταση για τη διέξοδο και την οικοδόμηση του μέλλοντός τους είτε θα εκραγούν σαρώνοντας ό,τι υπάρχει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48