search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:26
MENU CLOSE

Προς τα δεξιά ή προς το κέντρο; Ιδού η απορία

03.06.2013 21:00
oldphotospod_3005_005_cmyk1370249026.jpg

Αντιμέτωπος με το παρελθόν και το μέλλον της παράταξής του βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς λίγες μόνο μέρες πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από τη δημιουργία της τρικομματικής κυβέρνησης.

Αντιμέτωπος με το παρελθόν και το μέλλον της παράταξής του βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς λίγες μόνο μέρες πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από τη δημιουργία της τρικομματικής κυβέρνησης.

Το δίλημμα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι μάλλον πολύπλοκο και οι κινήσεις που πρέπει να κάνει στην πολιτική σκακιέρα είναι για εξαιρετικούς παίκτες. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι το επίπλαστο κλίμα ευφορίας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γρήγορα θα ξεφουσκώσει, ενώ ο διεμβολισμός που δέχεται το κόμμα του από τη Χρυσή Αυγή θα συνεχιστεί.
Άνοιγμα προς τα δεξιά λοιπόν ή προς το κέντρο; Οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά εμφανίζονται διχασμένοι μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, αφού θεωρούν ότι κάθε κίνηση του αρχηγού τους προς τη μία ή την άλλη πλευρά θα έχει το ίδιο ρίσκο. Η έμμεση υιοθέτηση των θέσεων της Χρυσής Αυγής για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μπορεί να ικανοποίησε τους δεξιούς ψηφοφόρους, που αλληθωρίζοντας βρήκαν την πόρτα προς την Ακροδεξιά, ταυτόχρονα όμως έβαλε σε σοβαρές σκέψεις εκείνο το κομμάτι της Κεντροδεξιάς και των φιλελευθέρων που βρίσκεται μέσα στη Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου ακολουθώντας την τακτική του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με ιδιαίτερα έντονο και κατηγορηματικό τρόπο.

Προσυνεδριακό στρες
Το άγχος των παροικούντων το Μέγαρο Μαξίμου μεγαλώνει καθημερινά, αφού ο χρόνος που θα διεξαχθεί το συνέδριο της Ν.Δ. πλησιάζει και εκεί θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα διαλέξουν.
Το ένα σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να τα αλλάζει όλα. Από το όνομα της Ν.Δ., το έμβλημα, τον γραμματέα και τα κορυφαία στελέχη. Φυσικά στο σενάριο αυτό, το πρώτο πράγμα που θα αλλάξει είναι ο ιδεολογικός προσανατολισμός προς το… ευρωπαϊκότερο. Οι υποστηρικτές αυτής της αλλαγής λένε ότι μόνο έτσι η Ν.Δ. θα «ξεπλυθεί» από το παρελθόν της, το οποίο εν μέρει ευθύνεται για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ θα θέσει τις βάσεις για κάτι καινούργιο, που στόχο θα έχει να συσπειρώσει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας. Δηλαδή θεωρούν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πάψουν να υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές δεξιάς, αριστεράς ή κέντρου και θα δημιουργηθεί μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα, που θα στηρίζεται πάνω στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και στην παραμονή στο ευρώ. Στην ουσία αυτό που επιδιώκουν οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά είναι να αφομοιώσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ μέσα σε ένα κόμμα που το όνομά του δεν θα παραπέμπει στη Ν.Δ.
Το δεύτερο σενάριο στην ουσία απαντά στο πρώτο, αφού οι υποστηρικτές του λένε ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει κανέναν λόγο αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε καμία αλλαγή δημιουργώντας τριβές στο εσωτερικό του κόμματός του. Όπως λένε, οι δημοσκοπήσεις τούς εμφανίζουν σήμερα να έχουν έναν αέρα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και άρα οποιαδήποτε κίνηση είχε να κάνει με την απαξίωση του παρελθόντος και δει της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή θα δημιουργούσε σοβαρούς τριγμούς και αμφισβητήσεις μέσα στο κόμμα.
Ανεξάρτητα με το ποιο σενάριο τελικά θα επικρατήσει στο συνέδριο, οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχουν κάνει κάποιες κινήσεις προκειμένου να συσπειρώσουν δυνάμεις που αποχώρησαν από τη Ν.Δ. διαφωνώντας με τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Ένα βήμα πριν ξαναμπούν στο μαντρί
 
Ο Κώστας Μαρκόπουλος είναι ο πρώτος που θα επιστρέψει, όπως και ο Θ. Σολδάτος, ο οποίος βρίσκεται και αυτός στο κατώφλι της Ν.Δ. Πολλά ακούγονται για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα επικρατήσει η λογική «ψωμί και αλάτι» δίνοντας άφεση αμαρτιών στον πρώην επικριτή του Αντ. Σαμαρά. Καλού κακού, πάντως, ο πρωθυπουργός για να τον κρατά ζεστό του έκανε ένα μικρό δωράκι. Με απόφαση του ΕΣΡ η άδεια του καναλιού του Γ. Καρατζαφέρη έγινε πανελλαδικής εμβέλειας.
Το επόμενο βήμα στον σχεδιασμό των στελεχών της Συγγρού έχει να κάνει με το πώς θα συγκρατηθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή. Ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Θανάσης Πλεύρης θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, αφού με τις τοποθετήσεις και τις θέσεις τους θα υπενθυμίζουν στους… επίφοβους ψηφοφόρους της Δεξιάς ότι και αυτοί… ακραίοι είναι. Γίνεται μάλιστα μεγάλη συζήτηση για το εάν ο Μάκης Βορίδης θα πρέπει να είναι ο επόμενος υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, αφού – όπως είναι γνωστό – η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλο θέμα με τη δράση των ακροδεξιών.
Όμως το μεγάλο κόλπο ετοιμάζονται στη Ν.Δ. να το κάνουν με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στελέχη της Συγγρού θεωρούν ότι οι ΑΝΕΛ είναι οι πιο ευάλωτοι πολιτικά, αφού ο Πάνος Καμμένος «αποδείχθηκε πολύ λίγος στην παραγωγή πολιτικής τη συγκεκριμένη στιγμή».
Η παραίτηση του Τέρενς Κουίκ δημιούργησε ήδη θόρυβο για τα όσα συμβαίνουν μέσα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, ενώ στο στόχαστρο των νεοδημοκρατών έχει μπει η Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά.
Σχετικά εύκολη θεωρείται η προσέγγιση στελεχών που έφυγαν από τη Ν.Δ. αλλά και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σήμερα στο κόμμα του Χρ. Ζωή Νέα Μέρα, ανάμεσά τους οι βουλευτές Ι. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης.
Μεταξύ των εισηγήσεων που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι και αυτή των πρόωρων εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές και τις νομαρχιακές το 2014. Όσοι το υποστηρίζουν, λένε ότι εάν τότε πραγματοποιηθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν καλό να γίνουν οι εκλογές, δεδομένου ότι θα επικρατούσε στη χώρα ατμόσφαιρα αισιοδοξίας, την οποία θα μπορούσε να καρπωθεί η κυβέρνηση. Φυσικά οι πιο μετριοπαθείς μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκκιά, τα οποία με «κούρεμα» ή χωρίς δεν τους βγαίνουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:26