search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:52
MENU CLOSE

Δεκαπέντε χρόνια φαγούρα

03.06.2013 21:00
oldphotospod_3005_058_k1370250213.jpg

Δεν υπάρχει παγκοσμίως άλλο Κοινοβούλιο τόσο άτολμο στην εφαρμογή του αυτονόητου. Επί τουλάχιστον 15 χρόνια παλινδρομεί στο αν θα πηγαίνουν οι Έλληνες βουλευτές στα έδρανά τους αρματωμένοι, λες και μπαίνουν σε σαλούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. 

Δεν υπάρχει παγκοσμίως άλλο Κοινοβούλιο τόσο άτολμο στην εφαρμογή του αυτονόητου. Επί τουλάχιστον 15 χρόνια παλινδρομεί στο αν θα πηγαίνουν οι Έλληνες βουλευτές στα έδρανά τους αρματωμένοι, λες και μπαίνουν σε σαλούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το ότι ένας στους πέντε βουλευτές οπλοφορεί είναι ανησυχητικό για μια ευνομούμενη πολιτεία και κάνει το Κοινοβούλιο να μοιάζει με βραζιλιάνικη φαβέλα. Πολύ περισσότερο όταν κάποιοι απ’ αυτούς θέλουν τα πιστόλια παραμάσχαλα και μέσα στη Βουλή!

Η κολόνια κρατάει χρόνια. Ο αριθμός των 60 οπλισμένων βουλευτών σήμερα δεν πρέπει να σοκάρει. Το 1998, όταν πάλι είχε προκύψει ίδιο θέμα, οι κουμπουροφόροι βουλευτές ήταν 54 (28 του ΠΑΣΟΚ, 26 της Ν.Δ.).
Στις 15 Ιουλίου 1998 προκλήθηκε σάλος, όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεράσιμος Γιακουμάτος απείλησε ότι θα πάει στη Βουλή και θα… πυροβολήσει τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο. Η φωτογραφία, που είχε δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο (βλ. δημοσίευμα «Νέων») και σε ξένα πρακτορεία, έδειχνε τον Γιακουμάτο με το πιστόλι στο χέρι!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής: «Από το σπίτι του Γιακουμάτου στο Χαλάνδρι εκλάπη χρηματοκιβώτιο βάρους 350 κιλών κι αυτός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία απειλεί ότι θα δείρει τον υπουργό», ενώ διαβάζουμε ότι ο Γιακουμάτος ανέφερε στην επίσημη ερώτησή του προς τον Ρωμαίο πως «θα σας καταστήσω ηθικό αυτουργό με όλα τα επακόλουθα, πολιτικά, ηθικά και σωματικά…»!
Ο βουλευτής, μάλιστα, ενώ διέψευδε τα δημοσιεύματα ότι είχε μπει στην αίθουσα των δημοσιογράφων επιδεικνύοντας το περίστροφο, ωστόσο λίγο αργότερα, on camera στο Mega (!), απειλούσε ότι θα… δείρει τον Ρωμαίο. Στο Mega, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι, αν δεν κάνει κάτι ο υπουργός για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Τάξης, θα τον πυροβολήσει ακόμη και στη Βουλή.
Αργότερα, ο Γιακουμάτος προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ήθελε απλώς να περάσει μήνυμα για την έξαρση της εγκληματικότητας κι όχι να επιτεθεί στον υπουργό.

Αρνητικά πρότυπα
Η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ήταν να μην δοθεί συνέχεια για να μην προβληθούν αρνητικά πρότυπα στην κοινωνία: «Επειδή την ευθύνη της ασφάλειας βουλευτών κι εργαζομένων στη Βουλή έχει η φρουρά, δεν επιτρέπεται, έστω κι αν υπάρχει ειδική άδεια οπλοφορίας, σε κανέναν να οπλοφορεί εντός του Κοινοβουλίου».
Δυο μέρες αργότερα, ενώ ο Γιακουμάτος είχε ήδη απολογηθεί στην επιτροπή δεοντολογίας της Ν.Δ. («έχω μετανιώσει, ήταν υπερβολική η αντίδρασή μου»), ο Κακλαμάνης διευκρίνιζε: «Οι βουλευτές δεν θα μπαίνουν στο Κοινοβούλιο οπλοφορώντας. Ο κανονισμός της Βουλής θα ισχύει για όλους το ίδιο. Και για τους βουλευτές θα ισχύει ο έλεγχος που γίνεται στους απλούς πολίτες».
Τον Ιούνιο του 2011, εξάλλου, είδε το φως της δημοσιότητας περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Καμμένο, που είχε έντονο επεισόδιο με γυναίκα αστυνομικό. Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί τότε, η αστυνομικός ζήτησε από τον βουλευτή και τον δημοσιογράφο που τον συνόδευε να περάσουν οι τσάντες τους από τη μαγνητική πύλη της Βουλής, ο συναγερμός χτύπησε για μεταλλικό αντικείμενο στη μια τσάντα κι έτσι ο Καμμένος εξοργίστηκε. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι οπλοφορούσε και ισχυρίστηκε ότι ο ήχος ακούστηκε λόγω κινητού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά σκηνικά… Φαρ Ουέστ στην ελληνική Βουλή, τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα εξελίσσονταν αν οι πρωταγωνιστές τους κατέφευγαν στα κουμπούρια:
• Το 1962 ο βουλευτής της ΕΡΕ Κώστας Παπαδόπουλος εκσφενδόνισε ποτήρι στον Ηλία Μπερεδήμα (ΕΔΑ) τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο μέτωπο.
• Το 1982 ο Γιάννης Τσακλίδης (ΠΑΣΟΚ) γρονθοκόπησε τον Ηλία Βουγιουκλάκη (Ν.Δ.).
• Το 1992 ο φιλοβασιλικός βουλευτής Κώστας Ζαχαράκης (Ν.Δ.) κυνήγησε εντός του Κοινοβουλίου με άγριες διαθέσεις τον Γιάννη Διαμαντίδη (ΠΑΣΟΚ).
• Το 1994 σε επιτροπή της Bουλής ο Βασίλης Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ) χαστούκισε τον Στρατή Κόρακα (ΚΚΕ).
ΥΓ.: Το πιο ανατριχιαστικό περιστατικό σε Κοινοβούλιο τα τελευταία 20-25 χρόνια έγινε την 29η Μαρτίου 1989. Σε διάδρομο της τουρκικής Βουλής ο 37χρονος βουλευτής Τσεϊλάν έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να χωρίσει δυο συναδέλφους του. Ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε κατάστηθα με το περίστροφό του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:51