search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38
MENU CLOSE

O πρέσβης που τραβά τις… μύγες

04.06.2013 21:00
oldphotospod_3005_048_cmyk1370252440.jpg

Είναι γνωστό τι ακριβώς προσελκύει τις μύγες. Αυτό που δεν είναι γνωστό μετά βεβαιότητας είναι ποιο ακριβώς χαρακτηριστικό του Κωνσταντίνου Χαλαστάνη είναι αυτό που «έλκει» τους μπελάδες…

Είναι γνωστό τι ακριβώς προσελκύει τις μύγες. Αυτό που δεν είναι γνωστό μετά βεβαιότητας είναι ποιο ακριβώς χαρακτηριστικό του Κωνσταντίνου Χαλαστάνη είναι αυτό που «έλκει» τους μπελάδες, οι οποίοι συνοδεύουν στην επαγγελματική του πορεία τον πρεσβευτή μας στο Παρίσι. Αν δεν είναι απλώς γκαντέμης, τότε ίσως θα πρέπει να κοιτάξει μήπως έχει… πατήσει τίποτε «σάπιο» εκεί στις βόλτες του στα μεγάλα δώματα της εξουσίας του βασιλείου της Δανιμαρκίας.

Το ευρύ κοινό πρωτοάκουσε για τον κύριο Χαλαστάνη την άνοιξη του 2009, όταν διέφυγε μέσα από τα χέρια των ελληνικών αρχών ο ταμίας της Siemens Χρήστος Καραβέλας. Ο διπλωμάτης επανήλθε μετά διετία στην επικαιρότητα με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς αυτός ήταν που την παρέλαβε επισήμως από τη γαλλική κυβέρνηση και τη διαβίβασε ατύπως στην ελληνική, με αποτέλεσμα να ισχυρίζονται οι παραλήπτες της ότι δεν είναι δυνατή η αξιοποίησή της στο… άγριο κυνήγι των φοροφυγάδων που έχει εξαπολυθεί εσχάτως.
Πριν δούμε και θυμηθούμε κάποιες λεπτομέρειες της «ατυχίας» η οποία κατατρέχει τον κύριο Χαλαστάνη τραβώντας τις… μύγες σαν μαγνήτης, καλό είναι να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω διπλωμάτης είναι ένα από τα εκλεκτά μέλη του «βαθέος» υπουργείου Εξωτερικών. Δηλαδή μιας ομάδας «άξιων» και εκλεκτών, η οποία κόβει και ράβει, μοιράζει πόστα και διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια.
Με λίγα λόγια, μιλάμε για τον σκληρό μηχανισμό που αναλαμβάνει να κάνει τη σκληρή ή βρόμικη δουλειά για λογαριασμό των όποιων περαστικών πολιτικών προϊσταμένων. Χωρίς αντάλλαγμα, υποθέτουμε…

Η μπόχα
Η άδικη μοίρα, ωστόσο, ενέπλεξε – μέσα σε μια τριετία μάλιστα – τον άξιο πρέσβη Κ. Χαλαστάνη σε δύο δυσώδεις υποθέσεις, οι οποίες απασχόλησαν και θα συνεχίσουν να απασχολούν την επικαιρότητα (και όχι μόνο) για καιρό ακόμη:
• Υπόθεση Siemens.
• Λίστα Λαγκάρντ.
Όπως είναι γνωστό, ο Κ. Χαλαστάνης ήταν αυτός που παρέλαβε από τις γαλλικές υπηρεσίες τη λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή τον κατάλογο των Ελλήνων καταθετών στην HSBC. Ο Κ. Χαλαστάνης διαβίβασε τη λίστα στην Αθήνα «ξεχνώντας», όπως παραδέχτηκε στην κατάθεσή του στην εξεταστική της Βουλής, να επισυνάψει και γαλλικό επίσημο συνοδευτικό έγγραφο με βάση το οποίο ο εν λόγω κατάλογος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
Προ ημερών όμως οι γαλλικές αρχές, με επίσημο έγγραφό τους, υπογραμμίζουν ότι παρέδωσαν με επίσημο τρόπο τη λίστα και διαβεβαιώνουν ότι αυτή η λίστα μπορεί να αξιοποιηθεί για φορολογικούς λόγους, τινάζοντας στον αέρα την επιχειρηματολογία των Ελλήνων… διωκτών της φοροδιαφυγής, που κόλλαγαν στο γεγονός ότι ο εν λόγω κατάλογος ήταν προϊόν υποκλοπής.
Μαζί με τους ισχυρισμούς των όσων δεν αξιοποίησαν τη λίστα (Παπακωνσταντίνου και… σία) η γαλλική ανακοίνωση τίναξε στον αέρα και την κατάθεση Χαλαστάνη στην εξεταστική της Βουλής.
Έτσι, ακόμη και ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ Χρήστος Μαρκογιαννάκης υποχρεώθηκε, με βαριά καρδιά, να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κλήτευσης του πρέσβη Χαλαστάνη μετά τα δεδομένα που προέκυψαν από το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
«Υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά τη διαδικασία η οποία τηρήθηκε από την πρεσβεία, που, όταν κατέθεσε ο κ. πρέσβης, μας τα είπε διαφορετικά. Γι’ αυτόν τον λόγο και στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κλήτευσης και πάλι του κ. πρέσβη» δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο, που εστάλη στις 15 Μαΐου, όπως είπε, από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, επισήμανε πως αποδεικνύει τρία πράγματα:
• «Πρώτον, κατέρρευσε ο μύθος ότι η επιτροπή και ο πρόεδρός της κάνουν ό,τι μπορούν για να μη φανεί ότι πράγματι το έγγραφο αυτό δεν ήρθε διά της ελληνικής πρεσβείας στη Γαλλία, αλλά από τις μυστικές υπηρεσίες».
• «Δεύτερον, η διαδικασία που τηρήθηκε δεν ήταν αυτή την οποία μας έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή ότι το πήραμε χέρι με χέρι και εν κρυπτώ. Έγινε μια κανονική τυπική διαδικασία επίσημα».
• «Τρίτον, το έγγραφο λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς λόγους».

Ανταμοιβή
Στην υπόθεση Siemens και ειδικότερα στο θέμα της αδράνειας που επέδειξε το ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα τη δραπέτευση του «ταμία» Καραβέλα, ο Κ. Χαλαστάνης… επιβραβεύτηκε, αφού, όχι μόνο δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον του (για κωλυσιεργία ή απροσεξία) στη σχετική υπηρεσιακή ΕΔΕ, αλλά ανταμείφθηκε με το πόστο (φιλέτο) της πρεσβείας στο Παρίσι.
Για όσους δεν ενθυμούνται, ο Κ. Χαλαστάνης ήταν ο διευθυντής στο γραφείο της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη όταν έσκασε τηλεγράφημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουρουγουάη, σύμφωνα με το οποίο ο Καραβέλας αγοράζει και επενδύει στην εξωτική χώρα.
Οι αρχές κινητοποιήθηκαν μετά διήμερο, όταν το… πουλάκι είχε πετάξει από τη χώρα. Και μας έμειναν οι… μύγες. Γαμώ την ατυχία (του πρέσβη)!

Το βιογραφικό του… άξιου διπλωμάτη
 
Οι ψυλλιασμένοι μπορούν να αντιληφθούν κάποια πράγματα για τα προσόντα του πρέσβη Χαλαστάνη κοιτάζοντας απλώς το βιογραφικό του και τα… μπαρουτοκαπνισμένα πόστα του:
Ο πρέσβης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Το 1974 πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1979 έκανε τα μεταπτυχιακά του (Diplôme d’études approfondies -DEA) στο τμήμα Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence.
Το 1980 εισήχθη στην Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και με τη μία, το 1981, φάνηκε ότι θα φτάσει ψηλά, καθώς τοποθετήθηκε στο Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού. Έκτοτε ανέλαβε:
• 1983: Πρόξενος στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Παρίσι.
• 1989: Υπουργείο Εξωτερικών, Γραμματέας Πρεσβείας Α’ στη Διεύθυνση ΝΑΤΟ και ΔΑΣΕ.
• 1990: Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού.
• 1993: Γραμματέας Πρεσβείας Α’ στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, Επικεφαλής Ομάδας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
• 1995: Σύμβουλος Πρεσβείας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο.
• 1997: Υπουργείο Εξωτερικών, γραμματέας Πρεσβείας Α’, επικεφαλής Ομάδας Συντονισμού επί θεμάτων σχετικών με τον ΟΣΕΠ.
• 1998: Συντονιστής της διοργάνωσης της υπουργικής συνόδου της ΔΕΕ στη Ρόδο.
• 1998/8: Επικεφαλής Ομάδας επί θεμάτων σχετικών με τη ΔΕΕ.
• 2000/9: Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικεφαλής Ομάδας για τις Εξωτερικές Σχέσεις, σύμβουλος RELEX (Εξωτερικών Σχέσεων).
• 2004/9: Πληρεξούσιος υπουργός Β’.
• 2005/6: Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Αντιπρόσωπος στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER I).
• 2006/7: Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών.
• 2007/12: Πληρεξούσιος υπουργός Α’.
• 2009: Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία.
Δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι ο Κ. Χαλαστάνης έφτυσε αίμα υπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας, παρά το γεγονός ότι δεν του έλαχε ούτε ένα επαχθές, μπανάλ ή ζόρικο πόστο. Σε αυτόν τον τομέα, ο άτυχος – κατά τα λοιπά – πρέσβης υπήρξε… απίστευτα τυχερός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38