search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:38
MENU CLOSE

Διαδηλώσεις και δακρυγόνα και απόψε στην Τουρκία

03.06.2013 12:38
Διαδηλώσεις και δακρυγόνα και απόψε στην Τουρκία - Media

Νέα επεισόδια απόψε στην Κωνσταντινούπολη . Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην λεωφόρο Ντολμά Μπαχτσέ στην περιοχή Μπεσιχτάς όπου είχαν σημειωθεί επεισόδια και τις πρωινές ώρες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας απόψε και στη Σμύρνη. Ένας διαδηλωτής νεκρός σήμερα στην Κων/πολη όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Νέα επεισόδια απόψε στην Κωνσταντινούπολη . Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην λεωφόρο Ντολμά Μπαχτσέ στην περιοχή Μπεσίκτας όπου είχαν σημειωθεί επεισόδια και τις πρωινές ώρες. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται απόψε σε πολλές πόλεις της Τουρκίας όπως στην Άγκυρα(φωτό πάνω) και στη Σμύρνη(φωτό κάτω).

Το πρωί, η τουρκική αστυνομία είχε ρίξει δακρυγόνα ενώ έκανε χρήση και κανονιών νερού σύμφωνα με το Reuters, στο κέντρο της Άγκυρας, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ ένας 20χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του όταν ένα ταξί έπεσε πάνω σε ομάδα διαδηλωτών σε λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο. Ο άτυχος διαδηλωτής ονομαζόταν Μεχμέτ Αϊβαλίτας. Όπως δήλωσε το μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, ακόμη τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως μεταδίδεται η χρήση των δακρυγόνων έγινε όταν ομάδα περίπου 1000 διαδηλωτών που φώναζαν «Ταγίπ παραιτήσου» κινήθηκε προς τις γραμμές της αστυνομίας, στην πλατεία Κιζιλαϊ της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στην Κωνσταντινούπολη κοντά στο στάδιο Ινονού, στην συνοικία Μπεσίκτας  Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη(φωτογραφία άνω).

Διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι σήμερα και στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης(κάτω).

Παράλληλα σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνει η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιου Τομέα (KESK). Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για κρατική τρομοκρατία.

Σημειώνεται ότι πολλά τουρκικά Πανεπιστήμια έχουν αναβάλει τις εξετάσεις τους ή δίνουν το δικαίωμα νέας εξεταστικής αργότερα. Η στάση αυτή των Πανεπιστημίων εξόργισε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μίλησε για ενθάρρυνση των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα κοντά στα σημεία των διαδηλώσεων, πολίτες αφήνουν φαγώσιμα για όσους παραμένουν επί ώρες στους δρόμους. Η φωτογραφία(κάτω) είναι χθεσινή (Κυριακή 02/06/2013) και αναρτήθηκε στο http://showdiscontent.com/

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απέδιδε τις διαδηλώσεις σε «εξτρεμιστές» ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γικιουλ διατήρησε ήπιους τόνους.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα:

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τούρκους διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αθήνα, έξω από την τουρκική πρεσβεία(κάτω).

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «μας χωρίζει μια θάλασσα, μας ενώνει η αξιοπρέπεια» στη Θεσσαλονίκη.
Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες, καθώς και φοιτητές από την Τουρκία.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:38