search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:29
MENU CLOSE

Πλειστηριασμούς κατοικιών θέλει η κυβέρνηση

04.06.2013 15:00
Πλειστηριασμούς κατοικιών θέλει η κυβέρνηση - Media

Να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα επιχείρηση αργά απόψε ο υφ. Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς μετά τις δηλώσεις του στη Βουλή με τις οποίες ζητούσε χωρίς κανέναν αστερίσκο την αναστολή του παγώματος των πλειστηριασμών. Για «άστοχες δηλώσεις» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα επιχείρηση αργά απόψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς μετά τις δηλώσεις του στη Βουλή με τις οποίες ζητούσε χωρίς κανέναν αστερίσκο την αναστολή του παγώματος των πλειστηριασμών.
 
Ο κ. Σκορδάς επανήλθε δηλώνοντας ότι «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής της απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
 
«Για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», υποστήριξε σε δήλωσή του ο κ. Σκορδάς και εξήγησε πως «ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Λίγο νωρίτερα ο κ. Σκορδάς είχε θέσει θέμα άρσης αναστολής των πλειστηριασμών κατοικιών προσκαλώντας  σε διάλογο εντός του καλοκαιριού, όλα τα κόμματα για να βρεθεί «λύση» στο ζήτημα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σκόρδας στη Βουλή, εάν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα, τότε στην λήξη του θα σημειωθούν μαζικοί πλειστηριασμοί και ως εκ τούτου θα πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας.

«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το καλύτερο πλαίσιο. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
 
Σημειώνεται ότι η αναστολή πλειστηριασμών ισχύει μέχρι το τέλος του 2013 ανεξαρτήτως οφειλής για τις πρώτες κατοικίες και για οφειλές έως 200.000 για όλες τις άλλες κατοικίες

Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες πριν την άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα με οικονομικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του τερματισμού του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα την έναρξη πλειστηριασμών για όσους δανειολήπτες χρωστάνε τα σπίτια τους.

ΠΑΣΟΚ: «Άστοχες δηλώσεις»:

Για «άστοχες δηλώσεις» που πυροδοτούν σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες έκανε λόγο ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραΐτης.

Κατά τον κ. Μωραΐτη, η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης  μπορεί να έχει «διαλυτική επίδραση  στην ελληνική οικονομία αναζωπυρώνοντας κερδοσκοπικά φαινόμενα γύρω από την πιθανότητα μαζικών πλειστηριασμών».

«Η κρίση είναι ακόμα παρούσα και η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει επιπόλαιες δηλώσεις», πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15