search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:06
MENU CLOSE

Πόλεμος δασμών μεταξύ Κίνας και Ε.Ε.

05.06.2013 09:58
Πόλεμος δασμών μεταξύ Κίνας και Ε.Ε. - Media

Άμεση ήταν η απάντηση των Κινέζων στην απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει αντισταθμιστικούς δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά καθώς το αρμόδιο υπουργείο εμπορίου ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στο εισαγόμενο ευρωπαϊκό κρασί.

Άμεση ήταν η απάντηση των Κινέζων στην απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει
αντισταθμιστικούς δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά καθώς το αρμόδιο υπουργείο εμπορίου ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στο εισαγόμενο ευρωπαϊκό κρασί.
 
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακών πάνελ παγκοσμίως με τις εξαγωγές προς την Ε.Ε. για το 2011 να αγγίζουν τα 27 δισσεκατομύρια δολάρια.
 
Την Τρίτη ο αρμόδιος επίτροπος Εμπορίου Ντε Χουχτ δήλωσε πως οι τιμές στις οποίες θα έπρεπε να πωλούνται τα κινεζικά φωτοβολταϊκά εντός της Ένωσης θα έπρεπε να είναι κατά 88% αυξημένες σε σχέση με τις τρέχουσες.
Με αυτό το σκεπτικό η Κομισιόν επέβαλε αντι-ντάμπινγκ δασμούς στο εν λόγο προϊόν.
 
Η ενέργεια της κινεζικής κυβέρνησης αποτελεί αντίποινα σε αυτό που συνέβη χθες (σ.σ. απόφαση της Κομισιόν) είπε στο BBC o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ντέϊβιντ Κουτσίνο.
 
Ντάμπινγκ θεωρείται η πώληση ενός προϊόντος στην κοινοτική αγορά σε τιμή χαμηλότερη από την πραγματική του αξία.
 
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για κρασί στην Κίνα καθιστώντας τη χώρα μια υπολογίσιμη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντιδρά στην Απόφαση της Κομισιόν το Βερολίνο
 
«Σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.
 
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Φ. Ρέσλερ ανέφερε ότι «η γερμανική κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο και όχι την αντιπαράθεση». Όπως είπε, σκοπός είναι «να εμποδίσουμε σε κάθε περίπτωση έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλους τομείς πέρας του τομέα των φωτοβολταϊκών».
 
Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε ότι προτίθεται «να κάνει τα πάντα για να βρεθεί μια λύση μέσω συνομιλιών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24