search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:21
MENU CLOSE

Τουρκία: Καθαίρεση στελεχών της αστυνομίας ζητούν οι διαδηλωτές

05.06.2013 13:44
Τουρκία: Καθαίρεση στελεχών της αστυνομίας ζητούν οι διαδηλωτές - Media

Ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, από τον οποίο ζήτησαν την καθαίρεση κυβερνητών και ηγετικών στελεχών της αστυνομίας.

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στην Τουρκία καθώς πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Ερντογάν ο οποίος επιστρέφει την Πέμπτη από το Μαχρέμπ να καλεί τους «πιστούς μουσουλμάνους» να κινητοποιηθούν με την ευκαιρία της σημερινής βραδινής προσευχής του Μιράτς.

Στην ουσία οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις τους Τουρκίας δεν σταματούν, οι "επισήμως" νεκροί ανέβηκαν στους τρεις ενώ οι διαδηλωτές ζητούν την καθαίρεση κυβερνητικών και ηγετικών στελεχών της αστυνομίας.

Στην Κωνσταντινούπολη οι διαδηλωτές με την παρουσία εργαζομένων και συνδικάτων κρατώντας τύμπανα και πανό, ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ.

«Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν», «Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, έκαναν πορεία και στην, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!» φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον αρχηγό της κυβέρνησης.

Στη φωτογραφία κάτω, διαδηλωτής κρατά ασπίδα και γκλομπ ενώ φορά κράνος που πήρε από αστυνομικό(Photo: Reuters).

 
Τούρκοι ακριβιστές και ξένοι καλλιτέχνες ενώνονται με τους Τούρκους στις διαδηλώσεις (Photo: Reuters).

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών πάντως συναντήθηκε με αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, από τον οποίο ζήτησαν την καθαίρεση κυβερνητών και ηγετικών στελεχών της αστυνομίας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Τα μέλη της ομάδας Αλληλεγγύης στο Ταξίμ απαίτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για χτίσιμο ενός ακόμη εμπορικού κέντρου στο μητροπολιτικό πάρκο της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, ζητούν την «καρατόμηση» των κυβερνητών και των αρχηγών της αστυνομίας, τους οποίους η οργάνωση θεωρεί υπεύθυνους για τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Οι διαδηλωτές παρέδωσαν τα αιτήματά τους στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέτ Αρίντς, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Άγκυρα.

Παράλληλα οι ακτιβιστές ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία.

Επίσης, ζητούν να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Αρίντς, οι «απεσταλμένοι», όπως δήλωσαν, των διαδηλωτών ανακοίνωσαν ότι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα οποία απευθύνονται στον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Μάλιστα, καταδίκασαν τη ρητορική του πρωθυπουργού της Τουρκίας, τον οποίο κατηγόρησαν ότι «υποκινεί εμφύλιο πόλεμο» και «προσβάλλει» τους πολίτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:21