search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:12
MENU CLOSE

Σε φαγητό και στέγη το βάρος των ελληνικών νοικοκυριών

06.06.2013 07:14
Σε φαγητό και στέγη το βάρος των ελληνικών νοικοκυριών - Media

Στο φαγητό και τη στέγαση έριξαν το βάρος τα ελληνικά νοικοκυριά κατά το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών το συγκεκριμένο έτο

Στο φαγητό και τη στέγαση έριξαν το βάρος τα ελληνικά νοικοκυριά κατά το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών το συγκεκριμένο έτος.

 Ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών «κόπηκαν» με αποτέλεσμα να διαθέσουν 1.824 ευρώ τον μήνα, αντί για 2.020 ευρώ το 2010, την χρονιά που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο.

Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών είναι 6,8%, ωστόσο αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός αγγίζει το 10,8%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής (19,5%), ενώ ακολουθούν οι μεταφορές (13,2%) και η στέγαση (12,6%). Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών, με ποσοστό (3,5%).

Το καταναλωτικό πρότυπο των νοικοκυριών επηρεάστηκε βαριά από την μείωση των εισοδημάτων. Δαπάνες που αφορούν ένδυση – υπόδηση, διαρκή αγαθά, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, καφενεία και εστιατόρια, ξενοδοχεία, μεταφορές ελαττώθηκαν ενώ γνώρισαν σημαντική αύξηση δαπάνες για διατροφή και στέγαση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε τρέχουσες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2010) σημειώνεται για ένδυση – υπόδηση (-20,1%), διαρκή αγαθά (-15,7%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-9,8%), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-9,7%), μεταφορές (-9,4%), υγεία (-7,9%), για αναψυχή και πολιτισμό και για επικοινωνίες (-6,1%).

Μικρότερες είναι οι μειώσεις που αφορούν δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό (-3,2%) και εκπαίδευση (-0,8%).

Αντίθετα, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στις δαπάνες διατροφής (1%) και στέγασης (0,6%).
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:11