search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:52
MENU CLOSE

Αμερικάνικα… κερατιάτικα στο Αφγανιστάν (Δημοσιεύτηκε στο «Π» 15/10/2009)

15.10.2009 11:38

Η με το ζόρι επιβολή της made in USA δημοκρατίας στο Αφγανιστάν κοστίζει – και κοστίζει πολύ. Κι αν τον λογαριασμό τον πλήρωναν αυτοί που… έκαναν τη ζημιά στο μαγαζί – οι Αμερικάνοι δηλαδή – ποιος νοιαζόταν; Έλα όμως που οι «Tζώνηδες» τα κάνανε λαμπόγυαλο και τα σπασμένα τα κάνουν… ρεφενέ!

Η με το ζόρι επιβολή της made in USA δημοκρατίας στο Αφγανιστάν κοστίζει – και κοστίζει πολύ. Κι αν τον λογαριασμό τον πλήρωναν αυτοί που… έκαναν τη ζημιά στο μαγαζί – οι Αμερικάνοι δηλαδή – ποιος νοιαζόταν; Έλα όμως που οι «Tζώνηδες» τα κάνανε λαμπόγυαλο και τα σπασμένα τα κάνουν… ρεφενέ!

Και σαν να μην έφθαναν αυτά τα έξοδα, κάποιοι άρχισαν από τα πρώτα 24ωρα να πιέζουν ασφυκτικά το νέο δίδυμο που διοικεί το Πεντάγωνο – Βενιζέλος – Μπεγλίτης – για αγορές εκατομμυρίων που είναι απαραίτητες, λένε, για την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν!

Επείγουσα υπόθεση

Ο Β. Βενιζέλος στην πρώτη επαφή που είχε με τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου ρώτησε ποια είναι η πλέον επείγουσα υπόθεση που πρέπει να κλείσει: «Το Αφγανιστάν» του απάντησαν, εξηγώντας ότι πρέπει να απαντήσουμε άμεσα για τη μεταστάθμευση των στρατιωτών μας από την Καμπούλ στη Φαράχ της επαρχίας Χεράτ, 800 χλμ. δυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο «Μπένι» ζήτησε αναλυτική ενημέρωση άμεσα και όταν είδε τι μας στοιχίζει ο εκδημοκρατισμός του Αφγανιστάν και ειδικά η μεταστάθμευση των 142 στρατιωτών μας από την Καμπούλ στη Χεράτ, έμεινε με ανοιχτό το στόμα:

◆ Κόστος προμηθειών που απαιτούνται για τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτών: 20.393.164 ευρώ!

◆ Ετήσιο κόστος της δύναμης: 11.306.906 ευρώ! Και δεν τελειώσαμε μ’ αυτά. Η Νουδούλα στα μουλωχτά είχε προχωρήσει σε ουσιαστική ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Πώς; Συμφώνησε να στείλει στην Καμπούλ ομάδα Ελλήνων αξιωματικών που θα παίξουν τον ρόλο επιχειρησιακών συμβούλων. Δεκαεννέα αξιωματικοί θα έχουν τον ρόλο αυτό, αλλά μαζί με τα άτομα που θα τους υποστηρίζουν και θα αναλάβουν την ασφάλειά τους, ανεβαίνει ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτικών που θα αναπτυχθούν στην Καμπούλ σε 48. Και γι’ αυτούς έχει κοπεί… τιμολόγιο:

◆ 18.366.442 ευρώ για προμήθειες!

◆ 2.876.242 ευρώ ετήσιο κόστος συντήρησης. Επίσης υπάρχει κονδύλι 3.157.522 ευρώ τον χρόνο για επικοινωνίες, υγειονομική υποστήριξη, μεταφορές κι έναν… παπά. Τα εκατομμύρια για τις προμήθειες ήταν λογικό να τραβήξουν την προσοχή του Βενιζέλου, αλλά και του Π. Μπεγλίτη, αναπληρωτή υπουργού Άμυνας με αρμοδιότητα στους εξοπλισμούς. Κι επειδή τα εκατομμύρια δεν είναι… πετσετάκια, ο Μπεγλίτης ρώτησε και έμαθε ότι οι στραταίοι θέλουν για να είναι ασφαλές το προσωπικό στο Αφγανιστάν τα εξής: ◆ Οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα με ειδική θωράκιση για νάρκες.

◆ 25 μηχανήματα για τις επιχειρήσεις του τάγματος μηχανικού που θα πάει στη Χεράτ.

◆ 13 τεθωρακισμένα οχήματα, επίσης με αντιναρκική προστασία για τους 48 Έλληνες που θα αναπτυχθούν στην Καμπούλ. Μάλιστα οι στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο συνδέουν την αποστολή αυτής της δύναμης με το πότε θα αγοραστούν τα οχήματα.

Πιέσεις για αγορές

Η μετακίνηση της ελληνικής δύναμης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο και να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2010. Οι στρατιωτικοί πιέζουν αφόρητα για την αγορά των τεθωρακισμένων οχημάτων επικαλούμενοι την ασφάλεια του προσωπικού. Το επιχείρημα είναι μεν σωστό, όμως κάποια «κοράκια» προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν και να οδηγήσουν εδώ και τώρα σε αγορές με διαδικασίες εξπρές.

Από το επιτελείο του Μπεγλίτη έχει ήδη σταλεί το μήνυμα, το νόημα του οποίου είναι «μη φάτε, έχουμε γλάρο». Συνεργάτες του υπουργού τον ενημέρωσαν ότι η ασφαλής μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών μπορεί να γίνει με οχήματα των Αμερικάνων ή άλλων αποστολών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Μας έχουν βάλει να πληρώνουμε δικά τους «κερατιάτικα», τουλάχιστον να προσφέρουν κάτι….

Στη συνέχεια με ηρεμία και ανοιχτές διαδικασίες μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μέσων που θα διατεθούν στους Έλληνες στρατιώτες για την ασφαλή διακίνησή τους στην επαρχία Χεράτ, την οποία να σημειώσουμε ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας Β. Μεϊμαράκης την παρουσίαζε ως πιο ασφαλή περιοχή απ’ ό,τι η Καμπούλ.

Το βέβαιο είναι ότι το Αφγανιστάν, τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Μπεγλίτης, θα το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, ο μεν πρώτος δεχόμενος τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές πιέσεις για αποστολή κι άλλων ελληνικών δυνάμεων, ο δε δεύτερος για θέματα που έχουν να κάνουν με εξοπλισμούς. Γιατί μετά τους στραταίους, ετοιμάζονται και οι αεροπόροι να πάνε μια βόλτα από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού και να ζητήσουνε την τοποθέτηση συστημάτων αυτοπροστασίας στα μεταγωγικά C-130, ώστε να τους επιτραπεί να προσεγγίζουν σε αεροδρόμια του Αφγανιστάν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:50