search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:34
MENU CLOSE

Οι ταινίες δεν γυρίζονται με φιλοσοφίες

06.06.2013 21:00
Οι ταινίες δεν γυρίζονται με φιλοσοφίες - Media

Διαβεβαιώσεις, μελλοντικά σχέδια, πολλά «θα» και… φιλοσοφίες. Είναι μερικές λέξεις – κλειδιά που συνοψίζουν τη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Διαβεβαιώσεις, μελλοντικά σχέδια, πολλά «θα» και… φιλοσοφίες. Είναι μερικές λέξεις – κλειδιά που συνοψίζουν τη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, παρουσία του υπουργού αναπληρωτή Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. «Το ΕΚΚ δεν θα κλείσει», μας διαβεβαίωσε τόσο ο Κ. Τζαβάρας όσο και ο διευθυντής του ΕΚΚ Γρηγόρης Καραντινάκης. Είναι η απάντηση σε όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος, φερόμενος ως άτυπος σύμβουλος του κ. Τζαβάρα, και άναψε φωτιές στον κινηματογραφικό χώρο. Αυτό ήταν μια καλή αρχή για τη χθεσινή συνάντηση. Και από εκεί και πέρα… ένα έργο που έχουμε ξαναδεί. Αν εξαιρέσουμε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του Γρηγόρη Καραντινάκη και μια καταγραφή των οικονομικών του ΕΚΚ, τις περικοπές που έχει υποστεί, το νοικοκυριό και τα συμμαζέματα, τις οφειλές προς το ΕΚΚ που έχουν δρομολογηθεί (από επιστροφές φόρου και ΦΠΑ) – που είναι, βέβαια, σημαντικά –, η υπόλοιπη ουσία είναι μία: ο Κ. Τζαβάρας είναι πολύ θετικός σε αλλαγές, ενίσχυση και βοήθεια προς την κινηματογραφική παραγωγή. Μόνο που δεν μας είπε τι ακριβώς έχει σκοπό να κάνει. Δεν ακούσαμε, δηλαδή, συγκεκριμένα σχέδια. Είπε ένα σωρό ωραία πράγματα και απέδειξε για μια ακόμη φορά την ικανότητα της ρητορικής που έχει ένας έμπειρος δικηγόρος: ανέφερε ότι ασχολείται με το θέμα της ενίσχυσης της προβολής του ελληνικού κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ενίσχυση της παραγωγής ελληνικών έργων για τη διεθνή προβολή, τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος κινήτρων για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, το πρόβλημα του 1,5%, την κάλυψη των ατελειών του κινηματογραφικού νόμου 3905 που ψηφίστηκε επί των ημερών του Παύλου Γερουλάνου, τη στήριξη της Ταινιοθήκης κ.τ.λ. Όλα καλά, ελπιδοφόρα και αισιόδοξα. Μόνο που δεν μας είπε ο κ. Τζαβάρας τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Γιατί αυτά, πάνω – κάτω, τα έχουμε ακούσει και ξανακούσει χρόνια τώρα από όλους τους προκατόχους του. Πολλοί είχαν προθέσεις, λίγοι είχαν προτάσεις, ακόμα λιγότεροι έκαναν κάτι συγκεκριμένο. Εντάξει, ας μην θίξουμε πάλι το οικονομικό θέμα και μην ζητάμε παραπάνω οικονομική ενίσχυση του ΕΚΚ αυτές τις εποχές. Αυτό μάλλον το πήραμε απόφαση. Αλλά θα θέλαμε να ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα, κι όχι διαβεβαιώσεις του τύπου «θα προσπαθήσουμε και θα στηρίξουμε το ελληνικό σινεμά». Το ελληνικό σινεμά γίνεται με μετρημένα κουκιά. Ίσως η συνέντευξη Τύπου έγινε εσπευσμένα και πιεσμένα από την ανάγκη να διαψευστούν οι φήμες ότι το ΕΚΚ κλείνει. Πιο σωστό θα ήταν ο κ. Τζαβάρας να ήταν έτοιμος να μιλήσει για λύσεις εδώ και τώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:34