search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:06
MENU CLOSE

Ο Σουλεϊμάν ήπιε το τσιγάρο του Μάρλεϊ

06.06.2013 21:00
Ο Σουλεϊμάν ήπιε το τσιγάρο του Μάρλεϊ - Media

«Στην Τουρκία ο Σουλεϊμάν βγήκε στον δρόμο. Εσύ;» ρωτάει τις τελευταίες μέρες ένα σύνθημα στον τοίχο, προφανώς για να γεμίσει ενοχές όσους νεοέλληνες αποκάμαμε απ’ τις κινητοποιήσεις, το ξύλο, τους ψεκασμούς με χημικά…

«Στην Τουρκία ο Σουλεϊμάν βγήκε στον δρόμο. Εσύ;» ρωτάει τις τελευταίες μέρες ένα σύνθημα στον τοίχο, προφανώς για να γεμίσει ενοχές όσους νεοέλληνες αποκάμαμε απ’ τις κινητοποιήσεις, το ξύλο, τους ψεκασμούς με χημικά, τη χωρίς πάτο αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού («το κλίμα αλλάζει…») και τη θολή κι αδιέξοδη – κακά τα ψέματα – αγανάκτηση που ξέσπασε μαζικά τα τελευταία τρία χρόνια. Τώρα, την ώρα της δικής μας εξεγερσιακής κόπωσης, είδαμε «ξαφνικά» στις κάθε λογής οθόνες μας τους γείτονες να διαδηλώνουν.
Ο ηθοποιός Χαλίτ Εργκέτζ, ο πρωταγωνιστής της γελοίας σαπουνόπερας «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», την οποία αρκετοί συνέλληνες απολαμβάνουν εν πλήρει μνημονιακή χαυνώσει, διαδήλωσε, λέει, μαζί με τη γυναίκα του στην Κωνσταντινούπολη. Φορούσαν και οι δύο μάσκα στο πρόσωπο για τα χημικά. Κι εκείνος είχε βάλει ένα μπλουζάκι με τη φάτσα του Μπομπ Μάρλεϊ να πίνει ένα τσιγαριλίκι!
Τρικυμία εν κρανίω. Κατακαημένη τουρκιά… Ο Σουλεϊμάν ήπιε το τσιγάρο του Μάρλεϊ. Κι άντε μετά να βγάλεις άκρη μέσα στα χάχανα και τις ασυναρτησίες. Απ’ τη μια, τηλεσκουπίδια και οθωμανικό μεγαλείο. Απ’ την άλλη, διαδήλωση εναντίον του ισλαμο-οθωμανικού μεγαλείου του εξουσιοφρενούς πλέον Ερντογάν, βασικού κατασκευαστή μιας οικονομικής και πολιτιστικής «φούσκας» που όταν σκάσει οι αδαείς θα τρίβουν τα μάτια τους.
Η Τουρκία διανύει τη δική της, τηρουμένων των αναλογιών, «δική μας» δεκαετία του ’90. Πλαστικό χρήμα, καταναλωτικά δάνεια, νέα επιχειρηματικά τζάκια, ασημόσκονη στην τηλεόραση, lifestyle και ξερό ψωμί – ή μάλλον lifestyle και ζουμερό ντονέρ.
Ο «καπιταλισμός-τούρμπο» του Ερντογάν αφήνει πίσω του στρατιές εκατομμυρίων ανθρώπων, αδύναμων και περιθωριακών: αν πάτε στην Πόλη, λοξοδρομήστε απ’ το τουριστικό κέντρο και χωθείτε λίγο στους κουρδομαχαλάδες.
Η μεσαία τάξη «ανθεί» όσο η χώρα δανείζεται απ’ το εξωτερικό – κάτι σας θυμίζει, δεν μπορεί – κι όσο χάφτει ψίχουλα απ’ τις μεγάλες μπίζνες, κυρίως κατασκευές, πετρέλαια και φυσικό αέριο – και τουρισμός εξίσου μαζικός και «μπιρ παρά» με τον δικό μας.
Τα απομεινάρια από το «δόγμα Νταβούτογλου» (μηδενικά προβλήματα με όλες τις όμορες χώρες) γίνονται στάχτη στις φλόγες του συριακού εμφυλίου. Κι όσο για πολιτισμό; Δεκάδες σίριαλ της οκάς ως «εξαγώγιμο προϊόν», συγγραφείς και διανοούμενοι τραβιούνται στα δικαστήρια και σέρνονται στις φυλακές, ανελέητο κυνηγητό στα ανεξάρτητα ΜΜΕ, «εθνικό ποτό» το… ξινόγαλα (το αϊράνι), ζευγάρια που φιλιούνται στον δρόμο τα μπαγλαρώνει η αστυνομία, κομμένο το ποτό μετά τις 10.00 το βράδυ, τζαμιά και πανάκριβα έργα βιτρίνας: κανάλια και νέες γέφυρες στον Βόσπορο, νέα διεθνή αεροδρόμια, εξαγγελίες για πυρηνικά εργοστάσια, τεράστια τζαμιά, mall και ξανά mall παντού.
Επιστροφή στον «Σουλεϊμάν». Το σίριαλ δεν άρεσε καθόλου στον Ερντογάν γιατί «γελοιοποιεί μία κορυφαία ιστορική προσωπικότητα». Είναι κακεντρέχεια να σκεφτεί κανείς ότι ο πρωταγωνιστής – διαδηλωτής, πέρα απ’ το ότι στα νιάτα του άκουγε ρέγκε και κάτι έγινε, επενδύει για το επόμενο χαζοσίριαλ; Ή μπας κι ονειρεύεται μια θέση εθνοσωτήρα στην τουρκική Βουλή της μετά Ερντογάν εποχής;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03