search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:41
MENU CLOSE

Διχασμένη η Τουρκία

07.06.2013 06:24
Διχασμένη η Τουρκία - Media

Χιλιάδες υποστηρικτές του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να τον υποδεχτούν με επευφημίες κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στο Μάγκρεμπ, την ώρα που εξίσου πολυπληθείς διαδηλώσεις στο Ταξίμ και την Άγκυρα φώναζαν συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης.

Χιλιάδες υποστηρικτές του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να τον υποδεχτούν με επευφημίες κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στο Μάγκρεμπ, την ώρα που εξίσου πολυπληθείς διαδηλώσεις στο Ταξίμ και την Άγκυρα φώναζαν συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης.
 
 
O Ερντογάν έφτασε στις δύο τη νύχτα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε συγκεντρωθεί από ώρες πλήθος υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος κρατώντας σημαίες και πορτρέτα με φωτογραφίες του πρωθυπουργού.
 
Ο ίδιος κάλεσε σε λήξη των διαδηλώσεων, λέγοντας πως «φτάνουν στα όρια της παρανομίας» ενώπιον υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν.
 
Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα για την παραίτηση του Ερντογάν.
 
Χιλιάδες είχαν μαζευτεί την ίδια ώρα στους δρόμους της Άγκυρας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Κεμάλ.
 
«Κάποιοι λένε πως ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός μόνο του 50%, αλλά εμείς πάντοτε λέγαμε πως είμαστε υπηρέτες και των 76 εκατομμυρίων, από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά της χώρας» είπε ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο. «Μαζί είμαστε η Τουρκία, μαζί είμαστε αδέλφια» υπογράμμισε.
 
Τα μηνύματα ενότητας ωστόσο συμπλήρωνε και μαχητικός τόνος: «Αυτές οι διαδηλώσεις φτάνουν στα όρια της παρανομίας και πρέπει να λήξουν αμέσως» υπογράμμισε. «Δεν επιζητήσαμε ποτέ ένταση και πόλωση, αλλά δεν μπορούμε να επαινέσουμε τις βιαιοπραγίες» είπε, υποστηρίζοντας πως «όσοι αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί άνοιξαν, με μεγάλη ανευθυνότητα, το δρόμο για μίσος, διάκριση και πρόκληση».
 
Economist: Δημοκράτης ή Σουλτάνος ο Ερντογάν;
 
Την αυταρχική στάση του τούρκου πρωθυπουργού όσον αφορά τις διαδηλώσεις στη γείτονα καυτηριάζει το βρετανικό περιοδικό Economist με άρθρο του, παρομοιάζοντας τον με Σουλτάνο.


 

«Σπασμένα κεφάλια, δακρυγόνα, ‘αύρες’: πρέπει να πρόκειται για το Κάιρο, την Τρίπολη ή κάποια άλλη πρωτεύουσα μιας στυγνής δικτατορίας. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η Ταχρίρ, αλλά η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και την επιχειρηματική πρωτεύουσα της δημοκρατικής Τουρκίας. Οι διαμαρτυρίες είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πιο σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας μετά τον Κεμάλ. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πάνω από 900 συνελήφθησαν. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15