search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:42
MENU CLOSE

Ποιος κυβερνά στη συγκυβέρνηση;

08.06.2013 07:43
oldphotossel.81370591073.jpg

Μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα τα προβλήματα στην τρικομματική κυβέρνηση, αφού το Μέγαρο Μαξίμου συμπεριφέρεται σαν να κυβερνά μόνη της η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς να είναι ο Ταγίπ Ερντογάν της Ελλάδας.

Μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα τα προβλήματα στην τρικομματική κυβέρνηση, αφού το Μέγαρο Μαξίμου συμπεριφέρεται σαν να κυβερνά μόνη της η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς να είναι ο Ταγίπ Ερντογάν της Ελλάδας.

Αποφάσεις που παίρνονται εν κρυπτώ, αντιρρήσεις που δεν δέχονται αμφισβήτηση και νομοθετήματα που ακυρώνουν προτάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης συνθέτουν ένα πολύπλοκο πολιτικό σκηνικό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά διεκπεραιωτικός και ουδόλως πολιτικός, ενώ η ταύτισή τους με την πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ. και ο Αντ. Σαμαράς μάλλον θα αποβεί μοιραία για την εκπροσώπησή τους στη Βουλή στο απώτερο μέλλον.
Η αρχή έγινε με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπου με μοναδική αυταρχικότητα και προς άγραν ακροδεξιών ψήφων το Μέγαρο Μαξίμου πέταξε στα σκουπίδια το νομοθέτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και ανάγκασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να δεσμευθούν ότι θα ζητήσουν την ψήφιση του νόμου εν ευθέτω χρόνω προκειμένου να μην ρεζιλευτούν στους ψηφοφόρους τους.
Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού, εγκλωβισμένοι στην επιλογή τους, επιχειρούν τώρα να σώσουν ό,τι σώζεται από τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις των γαλάζιων στελεχών που στεγάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Αντ. Σαμαράς απειλεί με εκλογές.

Σενάρια εκλογών
Την εβδομάδα που μας πέρασε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο και λίγο πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. συνοδευόνταν από σχετικές αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η χώρα θα έχει κατορθώσει να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα ανάπτυξης, ενώ ο τουρισμός θα έχει δώσει μια μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Έπειτα από αυτή την έμμεση απειλή – για την οποία αναλυτικά έγραψε την περασμένη βδομάδα το «Π» – οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχασαν την… μπάλα από τους αλλεπάλληλους αιφνιδιασμούς της κυβέρνησης.
Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος «χτύπησε» σε δύο επίπεδα. Μέσα από διαρροές στην αρχή της εβδομάδας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σκέπτεται την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με το σκεπτικό ότι, αν δεν γίνει αυτό, θα βγουν χιλιάδες σπίτια στο σφυρί. Με το άκουσμα της είδησης στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικράτησε πανικός, αφού η ρύθμιση αφορά πάνω από 100.000 νοικοκυριά, τα οποία θα μείνουν στον δρόμο αν ισχύσει κάτι τέτοιο.
Ο Θ. Σκορδάς έκανε ότι υπαναχώρησε διευκρινίζοντας πως «ο προβληματισμός αφορά την ομαλή μετάβαση από την έξοδο από την κρίση». Τόσο απλά! Λες και η χώρα πρόκειται να βγει στις αγορές αύριο το πρωί και όχι το 2020, όπως προβλέπουν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές. Ο Θ. Μωραΐτης από το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να απαντήσει στον υφυπουργό ότι την «ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά δεν πρέπει με άστοχες δηλώσεις να πυροδοτούνται σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες». Όπως ισχυρίζονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης λειτούργησε σαν… λαγός βάζοντας με τον τρόπο του το θέμα προς συζήτηση.
Λίγες μέρες πριν, ο Θ. Σκορδάς πρωταγωνίστησε και πάλι σε επεισόδιο που αφορούσε την επικοινωνία μεταξύ των τριών κομμάτων, όταν με τη μορφή του κατεπείγοντος το Μαξίμου θέλησε να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουνίου λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Επέμεινε δε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση εάν αυτό δεν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
Όπως ήταν φυσικό, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Οι βουλευτές των κομμάτων που αντέδρασαν αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ της μορφής του κατεπείγοντος, αμφισβητώντας ακόμα και το ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. 
Και σε αυτή την περίπτωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μωραΐτης επέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης και τους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του λέγοντας ότι «από πουθενά δεν προκύπτει πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος».
Αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ η βουλευτίνα Ασημίνα Ξηροτύρη εξέφρασε τις αντιρρήσεις της λέγοντας ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία του αρμόδιου υπουργού.

Νέα ζόρια
Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πλέον ξεκάθαρο στους δυο πολιτικούς αρχηγούς ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα και νέες περικοπές. Στην περίπτωση αυτή, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν σε πολιτικό αδιέξοδο, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και η κομματική τους βάση αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά επιμόνως επανακαθορισμό της κυβερνητικής συμφωνίας, αφού όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει να είναι ανοικτά.
Οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου μάλλον αδιαφορούν για τις αγωνίες των δυο εταίρων τους και ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί απλώς να κατευνάσει τα πάθη λέγοντας ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που στην πραγματικότητα η δουλειά της θα είναι να αποσοβεί τις εντάσεις πριν αυτές γίνουν κρίσεις.
Σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για ανασχηματισμό, όλα δείχνουν ότι θα πάει για τα μέσα του καλοκαιριού και προφανώς μετά το συνέδριο της Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:41