search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:24
MENU CLOSE

Διανοούμενοι και εθνική κυριαρχία

08.06.2013 21:00
Διανοούμενοι και εθνική κυριαρχία - Media

Έγραφα τις προάλλες για τους λαλίστατους «θεσμικούς» διανοούμενους και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας.

Έγραφα τις προάλλες για τους λαλίστατους «θεσμικούς» διανοούμενους και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας. Μερικοί βέβαια δεν το αντιμετωπίζουν καν ως ζήτημα, απλώς το παρακάμπτουν ως κακοποιό φάντασμα που ξέφυγε από την καταπακτή των εθνικιστικών μας πόθων και έκτοτε μας βασανίζει οικτρά.  Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος αίφνης ξεκινά πολύ εντυπωσιακά ένα άρθρο του επικαλούμενος το καταστροφικό παράδειγμα του Αθηνίωνα, ενός διεφθαρμένου δημαγωγού που φούσκωσε τα μυαλά των Αθηναίων με κούφια λόγια περί ανεξαρτησίας, ώσπου σαρώθηκε από τις στρατιές του Σύλλα. Ο Ρωμαίος στρατηγός βέβαια επέδειξε πρωτοφανή αγριότητα, εξανδραπόδισε τους πολίτες και διέλυσε εκ θεμελίων την πόλη και τους ήδη κακοπαθημένους θεσμούς της. Αυτό όμως για τον κ. Θεοδωρόπουλο δεν είναι τόσο σοβαρό, το πρόβλημα είναι ο ασήμαντος Αθηνίων και οι σημερινοί επίγονοί του.  Για τον αρθρογράφο, βλέπετε, τα πράγματα είναι καθαρά: όποιος μιλάει για ένα έθνος κυρίαρχο στον τόπο του είναι αναγκαστικά και εξ ορισμού πατριδοκάπηλος, είτε Αθηνίων λέγεται είτε Κολοκοτρώνης. Άρα το δίλημμα είναι απλό: εγχώριοι ποταποί δημεγέρτες ή ξένοι αυστηροί επικυρίαρχοι, έστω και κατακτητές. Γιατί λοιπόν να μην επιχαίρει για την έλευση των στρατιών του εκάστοτε Σύλλα;  Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναρωτιέται πώς θα ζήσουμε μόνοι και αβοήθητοι σε μια χώρα με τόσο αισχρή γραφειοκρατία, αν δεν έρθουν οι ξένοι ευεργέτες να αναμορφώσουν αυτό το βαλκανικό μπάχαλο κατά τα πρότυπά τους. Αν όμως γίνουμε ποτέ ανεξάρτητοι (και με δεδομένη την εξαθλίωση των συμπολιτών μας), τα πράγματα θα γίνουν απελπιστικά σκούρα: «Για φανταστείτε μια δημόσια διοίκηση, η οποία θα ήταν εθνικώς και παντελώς κυρίαρχη. Όπου ο κυρίαρχος προϊστάμενος θα αποφασίζει κυριαρχικά για το 35ο πιστοποιητικό της υπόθεσής μου».  Γιατί να φανταστούμε όμως έναν τέτοιο προϊστάμενο; Τον έχουμε κάθε μέρα μπροστά μας και τώρα που η δημόσια διοίκηση είναι υποτελής και καθόλου κυρίαρχη. Αυτός ο τύπος προκύπτει από την τυραννική διάθεση που μόνο υποτελείς και ευθυνόφοβοι επιδεικνύουν. Γιατί είναι γνωστό πως οι τσαλαπατημένοι έχουν την έφεση να τσαλαπατούν όσους μπορούν…  Για ν’ αλλάξουμε τύπο προϊσταμένου, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα της ακεραιότητας, να ορθώσουμε μέσα τους αίσθημα ευθύνης και να θωρακίσουμε την αξιοπρέπειά τους – και δεν ξέρω καμιά ξένη επικυριαρχία που να επιδίωξε ποτέ κάτι τέτοιο.

(Συνεχίζεται…)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33