search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:48
MENU CLOSE

Ντρίμπλα της Άννας με τα κολέγια

15.10.2009 11:41
Ντρίμπλα της Άννας με τα κολέγια  - Media

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ως άλλος… Χουντίνι, προσπάθησε να κάνει ένα ωραιότατο προεκλογικό ταχυδακτυλουργικό: μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου ο Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε τις άδειες λειτουργίας 33 κολεγίων (40 μαζί με τα παραρτήματά τους) βάζοντας μπουρλότο άλλη μια φορά στην πυριτιδαποθήκη της Παιδείας.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ως άλλος… Χουντίνι, προσπάθησε να κάνει ένα ωραιότατο προεκλογικό ταχυδακτυλουργικό: μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου ο Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε τις άδειες λειτουργίας 33 κολεγίων (40 μαζί με τα παραρτήματά τους) βάζοντας μπουρλότο άλλη μια φορά στην πυριτιδαποθήκη της Παιδείας.

Μπροστά σε αυτό τον… μποναμά βρέθηκε η νέα υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα τετελεσμένα και να μην βρεθεί με το «καλημέρα» μπροστά σε μια μείζονα κρίση με επίκεντρο το χαρτοφυλάκιό της, μίλησε για πάγωμα των αδειών και επανεξέταση όλων των φακέλων από την αρχή.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι καθησυχαστικό, διότι οι δηλώσεις της αφήνουν ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες για τη μελλοντική συνέχιση της διαδικασίας αδειοδότησης. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «την προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ για μια συνολική πολιτική που αφορά και στην Ευρώπη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο», για κριτήρια, για διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης «στο σύνολο της μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην οποία ανήκουν τα κολέγια».

Με λίγα λόγια η Αννούλα αναγνωρίζει το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κολέγια έχουν δικαίωμα ύπαρξης στον εκπαιδευτικό χάρτη της Ελλάδας. Γι’ αυτό προτιμά να βάλει τα… ασυμμάζευτα κάτω από το χαλάκι κρατώντας ίσες αποστάσεις από τους κολεγιάρχες, που πιέζουν για την αδειοδότηση των «μαγαζιών» τους, αλλά και από την πανεπιστημιακή και την εκπαιδευτική εν γένει κοινότητα, που βράζει και βρίσκεται «επί ποδός πολέμου».

Ο Σπηλιωτόπουλος με τη σειρά του έκανε μια απόπειρα να δικαιολογηθεί λέγοντας πως «η επιτροπή αξιολόγησης των κολεγίων γνωμοδότησε ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου και ως εκ του νόμου είχε την υποχρέωση να την υπογράψει ». Δεν έπεισε κανέναν βέβαια και αυτό διότι δεν απάντησε για ποιον λόγο δεν άφησε το ζήτημα αυτό να το διαχειριστεί η διάδοχός του. Λες και κανείς δεν ήξερε τι έκανε νιάου νιάου στα προεκλογικά κεραμίδια…

«Καυτή» πατάτα

Και αφού η φρέσκια υπουργός προσπάθησε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι όντως θα ασχοληθεί σοβαρά με την «καυτή» πατάτα των κολεγίων, είπε να μας στείλει αδιάβαστους καταργώντας το μέτρο της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα σχολεία.

Με την αναγγελία της απόφασης ο εκπαιδευτικός κόσμος αλλά και αρκετοί μέσα από το ΠΑΣΟΚ δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους με αυτό που άκουγαν και ήδη έχουν αρχίσει να αντηχούν ψίθυροι και φωνούλες που αμφιβάλλουν για την ορθότητα της κίνησης της νέας υπουργού.

Η Διαμαντοπούλου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως η πρόσθετη διδακτική στήριξη είναι μια εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα για το υπουργείο και την ανέστειλε διότι λειτουργούσε με… ρουσφετολογικά κριτήρια.

Παράλληλα έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας εγκυκλίου που θα ορίζει την έναρξη προσλήψεων, οι οποίες «θα γίνουν όμως με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια στο εκπαιδευτικό σύστημα», ενώ πρόσθεσε πως οι διαδικασίες θα κινηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Όλα αυτά τα ωραία μας είπε η Αννούλα στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) τη Δευτέρα το πρωί. Μιας και βρέθηκε εκεί, αποφάσισε να πει και δυο λογάκια και για την έρευνα, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της άρτι αναδειχθείσας κυβέρνησης.

Έτσι, λοιπόν, τόνισε πως η ΓΓΕΤ είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και δίνει «σαφές μήνυμα ότι η κεντρική ιδέα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου και της επένδυσης στους πολίτες της χώρας είναι η παιδεία για όλους, η γνώση παντού, η έρευνα και η τεχνολογία παντού». Τέλος, έκανε σαφές πως οι συγχωνεύσεις που προωθούσε η Ν.Δ σε κάποια ερευνητικά κέντρα θα ανασταλούν.

Ίσα που πρόλαβε να κλείσει εβδομάδα η Διαμαντοπούλου ως υπουργός και μας έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής. Ποδαρικό με το… αριστερό – και ύστερα σου λέει πως η καρέκλα του υπουργείου Παιδείας δεν είναι ηλεκτρική…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:47