search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:23
MENU CLOSE

«10-5-5, 6/2+8 20 φορές το 15, 11+7 18»!

10.06.2013 21:00
«10-5-5, 6/2+8 20 φορές το 15, 11+7 18»! - Media

Τα πράγματα με τη ΔΕΠΑ είναι απλά. Όπως λέει και ο ποιητής (μια και είναι της μόδας τελευταία οι ποιητικές αναφορές στον πολιτικό λόγο) το θέμα με τη ΔΕΠΑ έχει ως εξής: «10-5-5, 6/2+8 20 φορές το 15, 11+7 18 κι όμως κατά βάθος κάπου υπάρχει λάθος κάπου την έχουμε πατήσει κι οι δυο»

Τα πράγματα με τη ΔΕΠΑ είναι απλά. Όπως λέει και ο ποιητής (μια και είναι της μόδας τελευταία οι ποιητικές αναφορές στον πολιτικό λόγο) το θέμα με τη ΔΕΠΑ έχει ως εξής: «10-5-5, 6/2+8 20 φορές το 15, 11+7 18 κι όμως κατά βάθος κάπου υπάρχει λάθος κάπου την έχουμε πατήσει κι οι δυο» που λέει και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Και για να το κάνουμε (λέμε τώρα) πιο λιανά η κατάσταση έχει ως εξής…
Η ΕΕ πιέζει να πουληθεί η ΔΕΠΑ αλλά δεν θέλει να την αγοράσουν οι Ρώσοι. Και δεν θέλει τους Ρώσους (όπως και οι Αμερικάνοι) παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν άλλοι υποψήφιοι. Γιατί εάν την αγοράσουν οι Ρώσοι μπαίνει θέμα με τους Αζέρους και το αέριό τους. Δηλαδή, θα ναυαγήσει ο ΤΑΡ έναντι του Nabucco West (σ.σ αυτοί είναι αγωγοί, όχι ήρωες του Game of Thrones).
Και θα ναυαγήσει γιατί οι Ρώσοι εάν αγοράσουν τη ΔΕΠΑ μπορεί να μην επιτρέψουν την εισαγωγή αζέρικου αερίου στην ελληνική αγορά αλλά και τη διοχέτευσή του μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Εάν ναυαγήσει ο ΤΑΡ, οι Ευρωπαίοι θα τα πάρουν στο κρανίο αφού η  Gazprom θα γίνει ο απόλυτος ενεργειακός «νταβατζής» της Ευρώπης.
Η Ελλάδα θέλει να πουλήσει στους Ρώσους αφού δεν εμφανίστηκε και κανένας άλλος αγοραστής. Θέλει όμως και τον ΤΑΡ γιατί θα περνάει από την Ελλάδα και θα γίνουμε κι εμείς ενεργειακοί παίκτες έστω μικρής εμβέλειας. Για να τα έχει καλά, όμως και με υποστηρικτές του ΤΑΡ θέλει να αγοράσουν τη ΔΕΣΦΑ οι Αζέροι και όχι οι Ρώσοι.
Η Κομισιόν για να μην αγοράσουν οι Ρώσοι τη ΔΕΠΑ διαρρέουν ότι θα μπλοκάρουν την πώληση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Gazprom που πήρε το μήνυμα από την Κομισιόν έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση ακόμα δυο όρους:
– να μειωθεί στο 10% επί του τιμήματος η  εγγυητική επιστολή από 20% που προέβλεπαν οι όροι της προκήρυξης
-να επιστραφεί το 10%  στην περίπτωση που η πώληση ακυρωθεί χωρίς ευθύνη της Gazprom σε αντίθεση με ότι προέβλεπαν οι όροι της προκήρυξης
Η ελληνική κυβέρνηση το δέχθηκε αλλά τότε έσκασαν μύτη οι της κοινοπραξίας του ΤΑΡ και ζήτησαν να παραταθεί ο διαγωνισμός μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις για το  ποια διαδρομή τελικά θα αποφασίσει να κάνει το αζέρικο αέριο. Έλα όμως που η Τρόικα δεν θέλει παρατάσεις και πιέζει  την κυβέρνηση να ξεμπερδεύει με τις ιδιωτικοποιήσεις και να πουλήσει, τουλάχιστον τη ΔΕΠΑ… Και τελικά, με αυτά και με αυτά,  ο διαγωνισμός πήγε στα βράχια αφού η Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά μια και δεν ήθελε η Κομισιόν.
Απλά πράγματα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:23