search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:44
MENU CLOSE

To «φίδι» τρύπωσε και στα σχολεία

11.06.2013 21:00
oldphotospod_0606_053_cmyk1370939090.jpg

«Θυμάμαι την ιστορία ενός Χριστιανού μαθητή μας από την Αίγυπτο. Αρκετά μελαχρινός. 1η Γυμνασίου. Έγινε ένας καβγάς με παιδιά της 3ης Γυμνασίου. Κάποιοι νταήδες τον χτύπησαν…

«Θυμάμαι την ιστορία ενός Χριστιανού μαθητή μας από την Αίγυπτο. Αρκετά μελαχρινός. 1η Γυμνασίου. Έγινε ένας καβγάς με παιδιά της 3ης Γυμνασίου. Κάποιοι νταήδες τον χτύπησαν. Τους ρώτησε γιατί του μαύρισαν το μάτι. “Για να ταιριάζει με το πρόσωπό σου, ρε’’, του απάντησαν».

Αυτή η ιστορία, που μας διηγήθηκε μία καθηγήτρια από τον Κολωνό, είναι ένα τρανό παράδειγμα για τη συμπεριφορά μικρών… Μιχαλολιάκων και Κασιδιάρηδων. Η Χρυσή Αυγή έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της, καθώς, όπως η ίδια ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνει – παρωπιδικά βεβαίως – μαθήματα ιστορίας και… αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε παιδιά Δημοτικού. Κανονική «πλύση» εγκεφάλου δηλαδή.
«Θύματά» τους είναι συχνά ανήλικα παιδιά τα οποία χαρακτηρίζουν ο φόβος και η αντικοινωνική συμπεριφορά. Όπως αναφέρει στο «Ποντίκι» καθηγήτρια Γυμνασίου σε σχολείο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, δεν παρατηρείται επίσημη δράση μελών της Χρυσής Αυγής σε σχολεία, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό κάποιος μαθητής να δημιουργήσει μόνος του έναν δικό του πυρήνα μικρών… εθνικιστών.
Ένας μαθητής μπορεί κάλλιστα να έρθει πολύ κοντά στη Χρυσή Αυγή αν επηρεαστεί είτε από το οικογενειακό περιβάλλον είτε, συνήθως, από μεγαλύτερα αδέλφια. «Τα άτομα αυτά είναι μοναχικά, αντικοινωνικά και δεν μιλάνε πολύ», εξηγεί στο «Π» η ίδια καθηγήτρια. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που επηρεάζονται από εξωσχολικούς, ειδικά όταν δεν υπάρχει καλή «περιφρούρηση» από τους καθηγητές στα σχολικά προαύλια.

Ο εκφοβισμός
Στα σχολεία η ρατσιστική συμπεριφορά ξεκινάει από τον εκφοβισμό μαθητών, το λεγόμενο «bullying». Το πρόβλημα εντοπίζεται στα δημοτικά και τα γυμνάσια, αλλά στο λύκειο λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Είναι η περίοδος που ο μαθητής αρχίζει να δομείται πολιτικά και να διαβάζει Ιστορία. Τότε μπορεί κάλλιστα να δελεαστεί από τη Χρυσή Αυγή.
«Τρυπώσαμε» στο δεκαπενταμελές συμβούλιο ενός λυκείου στα δυτικά προάστια, όπου συμμετείχε ο Μάριος, με πατέρα καταγόμενο από την Αφρική και μητέρα Ελληνίδα. Ήθελε να πει την άποψή του ως μέλος του συμβουλίου σχετικά με οικονομικό θέμα που αφορούσε την καθιερωμένη πενταήμερη εκδρομή, αλλά το… χρώμα του προκάλεσε αντιδράσεις. «Σκάσε, εσύ δεν πρέπει να μιλάς γιατί είσαι μαύρος και όχι Έλληνας», του είπε με απειλητικό ύφος ένα άλλο μέλος.
Οι συμμαθητές του αντέδρασαν και προσπάθησαν να απομονώσουν τον μικρό με τον ρατσιστικό λόγο, ωστόσο αυτός είχε ήδη συστήσει έναν πυρήνα από ομοϊδεάτες του μέσα στο συμβούλιο. Το θέμα, αν και εξαιρετικά σοβαρό, έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Οι καθηγητές αδιαφόρησαν επιδεικτικά και το περιστατικό δεν έλαβε ποτέ περαιτέρω διαστάσεις στους κύκλους του σχολείου.
Τα παιδιά σε πολλές γειτονιές συχνά αντιμετωπίζουν περιστατικά – διά ζώσης ή εξ ακοής – που αφορούν τοξικομανείς ή μετανάστες, με αποτέλεσμα τη διάχυτη ανασφάλεια, στην οποία επενδύουν οι διάσπαρτοι πλέον ναζί εμπορευόμενοι… «ασφάλεια».
Καθηγητές καταγγέλλουν πως η Χρυσή Αυγή, πέραν των δράσεών της, όπως η διανομή τροφίμων, παρέχει τη δυνατότητα στους γονείς – φίλους του κόμματος – αρκετών μαθητών να την καλέσουν τηλεφωνικά προκειμένου, αν αντιμετωπίζουν κάποιο «πρόβλημα», να δώσει άμεσα την… (απο)φασιστική λύση.

Λεπτή γραμμή
Βέβαιο πάντως είναι πως οι καθηγητές, με το νέο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, καλούνται πλέον να «κινηθούν» πάνω σε μία πολύ λεπτή γραμμή. Όπως μας επισήμαναν συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, υποσημείωση στο νομοσχέδιο αναφέρει πως, εφόσον κάποιος γονιός καταγγείλει καθηγητή για κακή συμπεριφορά απέναντι στο παιδί του (χωρίς αυτή να έχει ελεγχθεί), ο διδάσκων τίθεται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα, κινδυνεύει με απόλυση και καλείται να περάσει από ΕΔΕ έπειτα από έξι μήνες.
«Έλα μωρέ, τι ασχολείσαι μ’ αυτά, θες να σου κάψουν το αυτοκίνητο;» ήταν η αντίδραση καθηγήτριας, όταν συνάδελφός της ανέφερε ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει σοβαρό φαινόμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς και τραμπουκισμού μαθητή εις βάρος Σύρου συμμαθητή του στο ίδιο σχολείο. Η σιωπή, βέβαια, είναι συνενοχή, αλλά και πλέον οι καθηγητές φοβούνται ακόμη και την… απόλυση σε δύσκολες περιπτώσεις. «Αν ο γονιός του βίαιου μαθητή έρθει να μας ζητήσει τον λόγο και μας καταγγείλει, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα», είναι η αίσθηση αρκετών καθηγητών.
Στα πενταμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια των γυμνασίων οι μικροί… χρυσαυγίτες δεν έχουν – ακόμα – καταγραφεί, διότι συνήθως κρύβουν σε αυτή την ηλικία τις απόψεις τους. Εν τούτοις στο λύκειο – κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας – βγαίνουν μπροστά για να κάνουν «κουμάντο» και να «καθοδηγήσουν» τους συνομηλίκους τους.

«Δράσεις» στον δρόμο
Μπορεί πριν από τις φετινές φοιτητικές εκλογές δημοσιεύματα να μιλούσαν για επικείμενη εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στα ψηφοδέλτια δύο σχολών στην Κρήτη (Ρέθυμνο και Ηράκλειο), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής δεν προσανατολίζεται να συμμετάσχει οργανωμένα και πανελλαδικά στις επόμενες φοιτητικές εκλογές. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως αρκείται στις «δράσεις» της στον δρόμο δίχως να παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον για τα φοιτητικά δρώμενα.
Ορισμένοι «light» χρυσαυγίτες φοιτητές έχουν βρει ήδη στέγη στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δεξιά παράταξη και συλλήβδην στα φοιτητικά δρώμενα.
Πάντως, πηγές από τις αριστερές παρατάξεις αναφέρουν πως η Χ.Α. είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέλει να συμμετάσχει στις φοιτητικές εκλογές, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να προεξοφληθεί. «Αντιτίθεται με τα καταστατικά των δημοκρατικών θεσμών στα πανεπιστήμια. Το φοιτητικό κίνημα θα τους αντιμετωπίσει. Δεν τους παίρνει να εμφανιστούν στα πανεπιστήμια. Κεντρικά κίνηση δεν θα υπάρξει επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Ίσως καλυμμένοι υπό τον μανδύα των ανεξάρτητων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Από το στρατόπεδο της νεολαίας της Ν.Δ. εκτιμάται πως οι πιθανότητες για συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις επόμενες φοιτητικές εκλογές είναι μοιρασμένες. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η Ν.Δ. δεν δείχνει να φοβάται κάποια απώλεια εκλογικών ποσοστών, καθώς «θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να καλύψουμε τις απόψεις των δεξιών φοιτητών με τον καλύτερο τρόπο».
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί εάν το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής φορέσει τον μανδύα που φόρεσε το κόμμα στο Κοινοβούλιο. Δηλαδή, εάν ξαφνικά ένα ηλιόλουστο πρωινό, δίπλα στα τραπεζάκια της ΚΝΕ, των ΕΑΑΚ, της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και της ΑΡΕΝ, εμφανιστούν τραπεζάκια χρυσαυγιτών, με τη «δημοκρατική» στολή τήρησης της νομιμότητας και του καταστατικού των φοιτητικών συλλόγων όλων των πανεπιστημίων της Ελλάδας.
Πληροφορίες από τη νεολαία της Χ.Α. αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχει δοθεί κάποια «γραμμή» για το τι μέλλει γενέσθαι στις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές, πράγμα που για να συμβεί απαιτείται οι χρυσαυγίτες να βρίσκονται στα… φοιτητικά τους τραπεζάκια από τον Σεπτέμβριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:44